Fenerbahçe, Çarşamba günü sert bir açıklama yaptı, Sosyal medyada tepki zincirleri ve yayını başka ülkelerin yayınları üzerinden seyretme yolları paylaşıldı. Sonra futbolu Avrupa’dan daha mı pahalı seyrediyoruz sorusuna cevap arayan haberler yapıldı. Tüm bu kavganın sebebi Digiturk’un Shakhtar Donetsk- Fenerbahçe maçı için istediği 30 lira.
Çoğunluğa uyup bindirmek,bu sayede tribünlerden alkış almak işin en kolay yanı ama “Babam olsa doğruyu söylerim” diye yola çıkmıştım, aynı şeyi yapmaya devam edeceğim...
***
Önce çok kolay telaffuz ettiğimiz rakamlardan söz edeyim.
Dört yılda bir yapılan Dünya Kupasi Finalleri var ya, onların Türkiye yayın hakkı 17-18 milyon dolara seviyesindeydi 2014’te.
Nereden baksanız 1 aylık yayın demek, Süper Lig de araları saymazsak 34 hafta yani 9 ay sürüyor. Dünya Kupası hesabı yapsanız, 9 aylık yayın 162 milyon dolar eder, biz de Süper Lig yayını için yılda ödenen para 450 milyon dolar. Tüm ülkelerde lig yayınları bu tür organizasyon yayınlarından pahalıdır, bunu bilmiyor değilim.
Ancak yayın bedeli pahalı liglerin dünya üzerinde alıcısı çok. Mesela değeri milyar sterlin seviyesine ulaşan Premier Ligi dünyada yayınlamayan ülke neredeyse yok gibi. Yani yayıncı kuruluş milyar sterlin veriyor ama dünyaya maç satarak ciddi bir gelir de elde ediyor. Peki Süper Ligi yayınlamak için para ödeyen ülke var mı diye sorsak cevap, hayır, yok. Dolayısıyla ödenen bedel bir şekilde Türkiye içinden finanse ediliyor.
***
Avrupa’daki yayıncı kuruluş ücretleriyle ilgili Digiturk Ceo’su Ertan Özerdem’le konuştum Çarşamba günü. “Türkiye’de maç seyretmek Avrupa’dan pahalı” haberini kabul etmiyor Özerdem.
Haberde verilen üyelik paketinde sadece Süper Lig maçları değil çeşitli dünya ligleri, basketbol ve turnuvalar olduğunu, bunların dışında sinema, dizi kanalları da bulunduğunu ve hepsi için de ayrı ayrı lisans bedeli ödediklerini söylüyor.
Konuşma elbette daha uzun ama sorduğum için özellikle yazayım, en azından Digiturk’un bilançosunda kar yazmadığını öğrendim bir de Süper Ligin dünyada alıcısı olsa daha az rakamlar ödememizin mümkün olduğunu. Yeni ihaleye az kaldı, kulüpler yeni ihalenin yıllık 450 milyon dolardan çok daha fazla bir rakamla kapanmasını istiyorlar. O zaman da insan şu geçen yıllarda heba edilen paraya ve zamana acıyor...