Bu Çarşamba ABD merkez bankası FED başkanı Ben Bernanke’nin Ekonomik Görünüm savunması sunumu var..
Yine piyasalara FED’in üyeleri arasında ikilik var mesajı verilmeye çalışılıyor…oysaki Bernanke’nin geçen sene aralık ayında çok önemli bir açıklaması vardı…Tek referans alınacak cümlesi aslında ‘’doğal işsizlik oranına düşmeden tahvil alım programı devam edecek ‘’
Yani bernanke aslında geçen sene yeni bir dönem açtı para politikasında…. Politika faizinin sıfırda kalacağı süreyi, açık ve somut bir kılavuza bağladı; enflasyon yüzde 2.5’i aşmadığı sürece, işsizlik oranı yüzde 6.5’in altına düşene kadar burada tutacak.
Bügüne döndüğümüzde Bernanke’nin ifade ettiği şartlar hala sağlanabilmiş değil…O nedenle piyasalardaki tahvil alım ihalelerinin sona ereceği tartışmaları gereksiz…
Tabi bu arada FED başkanı Bernanke başka bir açıklama yapmaz ise….
En yakın tarihten geçmişe Bernanke’nin söylevlerinin bazılarını dile getirecek olursak eğer ,
*"Finansal sistem hala zorlanıyor" 10 Mayıs 2013 Cuma
*‘’Gevşek Para Politikaları Dünya Ekonomisinin Yararına’’ (26 Mart 2013 Salı )
*Fed Genişlemeye Devam Dedi Piyasalar Moral Buldu . (21 Mart 2013 Perşembe )
*Fed, Aylık 85 Milyar Dolarlık Tahvil Alımına Devam Kararı Aldı (20 Mart 2013 Çarşamba )
*Bernanke Gevşek Para Politikası İçin Güvence Verdi(04 Mart 2013 Pazartesi )
*Bernanke, Kongre'de Fed'in Düşük Faiz Politikasını Savundu (27 Şubat 2013 Çarşamba )
*"Fed'in Düşük Faiz Politikaları, Hala Yüksek İşsizliğin Yükü Altında olan ekonomiye kilit destek sağlıyor…(26 Şubat 2013 Salı )
*İşsizlik Oranı Yıllarca Yüksek Seviyelerde Kalacak ( 10 şubat 2011 Perşembe)
Bernanke aslında hiçbir ağız değişikliğine gitmemiş..
Şimdi bu noktada bakacağımız detay Bernanke’nin Çarşamba günkü sunumu olacaktır
Ve bir haber dikkatimi çekti.
ABD’li banka Morgan Stanley yayımladığı son raporda, ABD ekonomisinde ciddi oranda deflasyon riski bulunduğuna söylüyor..
Raporda, Fed’in ikinci genişleme paketinin ekonomiye nefes aldırmasıyla birlikte deflasyon riskini gündeme getiriyor deniliyor…
Peki deflasyon nedir?
Genel olarak piyasada fiyatların belirli bir zaman aralığında sürekli düşüş göstermesi durumudur]Bunun yanında enflasyon durumundan fiyat yükselişini durdurmayı ya da yavaşlatmayı veya enflasyon eğilimi karşısında fiyatları düşürmeyi öngören iktisat siyasetidir.
Deflasyon, nicesel para teorisine dayanan bir siyasettir. Genellikle iktisadi durgunluk dönemlerinde, mal ve hizmet arzının talebini geçmesiyle beraber alım gücünün azaldığı durumlarda piyasadaki para arzının da azalmasından kaynaklanır. Deflasyonun üretim ve istihdam üzerinde olumsuz etkileri olur.
Rapordan diğer bir detay ise Fed’in bol para politikasıyla ABD’nin küresel ticarette bir yavaşlama yaşayacağı …
Aslında deflasyon riski varsa ABD’de eğer Avrupa’da da depresyon riski olabilir mi?
Peki depresyon nedir?
Kısaca GSMH’nın önemli oranda küçülmesine yol açan ekonomik faaliyetlerde gerileme yaratan ekonomik denge bozukluğu hali.Yani ekonomik faaliyetlerin uzun süreli olarak aşağı yönlü olması depresyon olarak adlandırılıyor.Depresyon ile resesyonu arasında iki minik far var….. Resesyon ekonomik faaliyetlerde daha kısa süreli bir küçülme halidir. Genellikle iki çeyrek ile birkaç yıl arasında sürer. Depresyon daha uzun süreli bir çöküşü ifade eder.
Örneklersek 1929 büyük buhran döneminde ABD’nin ve bazı zengin ülkelerin işsizlik oranları %20’nin üzerine çıkmıştır. Depresyonların özelliği uzun sürmeleri..Yani büyük buhran 10 yıldan uzun sürmüştür.. Depresyonun önemli bir özelliği ekonomilerin kendi kendilerine işin içinden çıkamamalarıdır…
Kalın sağlıcakla