Türkiye gündemi adaylar ve seçim tartışmaları ile meşgulken Belediyelerimiz 24 saat depremzedelerin yanında.
Belediyelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılamak için 6 Şubat'tan beri sahadalar. Hizmet yarışı da tüm hızıyla sürüyor.
Beyoğlu Belediyesi'nin Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesindeki hizmetlere tanık oldum. Depremden etkilenen ilçe halkına yalnızca aşevi değil birçok hizmet veriliyor.
Her gün 8.500 kişilik yemek çıkaran Beyoğlu Belediyesi iftar çadırında 1.500 kişiye sıcak yemek yediriyor, çadırlara ise sahurluk paketler dağıtıyor.
20.000 ekmek ve 3.000 pide üreten bir tesis kuran Beyoğlu Belediyesi ekipleri her gün 100 ailenin bütün üyelerini tepeden tırnağa giydiriyor.
İlçede kurulan dev çamaşırhanede büyük makinalar kurulmuş yurttaşlarımız sırayla makinalarda kıyafetlerini yıkayabiliyor. Ayrıca hijyenik duş kabinleri ile 24 saat hizmet veriliyor.
Dulkadiroğlu ilçesinde yıkılan işyerleri için 55 konteyner işyeri yapılmış ve esnafa teslim edilmiş.
Mobil anaokulu ve mobil kütüphane ise mahalleleri dolaşıyor ve çocukların ayağına gidiyor.
Çocuklar için etkinlik tırı ise mahalleleri geziyor. Kukla şovu ve Nasreddin Hoca müzikali ile çocukları tebessüm ettiren Beyoğlu Belediyesi ilçeye kültür sanat dinamizmi katmış.
Beyoğlu'ndan Hatay'a Birlik Sofrası
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın her yıl Beyoğlu'nda tertip ettiği iftar bu yıl deprem dolayısıyla Antakya'da yapıldı.
Ramazan, Paskalya ve Pesah bayramlarının 36 yılda bir denk geldiği, üç semavi dinin mensuplarının da oruç tuttuğu bu özel ayda kurulan "Beyoğlu'ndan Hatay'a Birlik Sofrası"na ruhani liderler, yabancı misyon temsilcileri, akademisyenler ve gazeteciler katıldı.
Şehrin yıkılan mabetlerini Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman'ın rehberliğinde ziyaret ettik, şehrin son durumu hakkında kendisinden bilgi aldık.
Programa katılanların verdikleri mesajlar çok önemliydi.
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız "Asrın felâketini yaşadık ve topyekûn bir seferberlik içerisinde yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Türk milletinin barış ve hoşgörü kubbesinin altında farklı inanç ve kültürlerin asırlar boyunca bir arada, huzur içinde yaşadığı bu uhrevî topraklar, ilk çağlardan bugüne nice badire, nice felâket atlatmış; iyilik ve güzellik, barış ve kardeşlik duygularının şifa veren gücüyle bütün yaralarını sarıp bağrından yeniden ve yeniden medeniyetler doğurmayı başarmıştır.
İşte bugün de yaralarımızı birlikte sarıyoruz.
Biraz sonra burada farklı din, dil ve ırka mensup insanların aynı vatan toprağında, aynı hislerle atan yürekleri birleşip dua edecek ve iftar sofrasını paylaşacak. İşte bu birlik var oldukça da Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalacaktır." dedi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise konuşmasında Hatay'ın imar ve inşası için devletin seferber olduğunu, şehrin zarar gören ibadethanelerinin ve tarihi binalarının yeniden ihya edileceğini, depremzede vatandaşların evlerine ve işyerlerine kavuşacaklarını vurguladı.
Musevi, Hristiyan ve Müslüman mugannîlerin okudukları ilahi ve duaların ardından Hırvatistan Başkonsolosu Ivana Zerec, İstanbul Latin Katolik Kilisesi Episkoposu Massimilyano Palinuro, Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav. İsak Haleva, Türkiye Ermenileri Patrigi 2. Sahak Maşalyan, Antakya ve Tüm Doğu Patriği 10. Yuhanna Yazıcı, Fener Rum Patriği Bartholomeos birer konuşma yaptılar. Hatay Müftüsü Mevlüt Topçu iftar duasında birlik beraberlik vurgusu yaptı.
Ülkemiz nüfusunun çok önemli bir kısmını etkileyen depremin yarattığı travma ancak böyle dayanışma ve toplumsal bütünleşmeyi sağlayan organizasyonlarla atlatılabilir.