Gezici Festival, 20. yılında dördüncü kez Sinop’taydı... Sinopluların sanat sevgisiyle bir kez daha sarılıp sarmalandı festival konukları... İki denizin orta yeri sinema oldu, Sinop sinemaya, sinema hasretini çeken izleyicilere liman oldu...
Beşinci kez Sinopale adını verdiği bienale evsahipliği yapan kentin bir ticari sinema salonu dahi yok! Gezici Festival, sosyalleşerek film izlemek ve sinemacılarla buluşmak isteyen Sinopluların en önemli platformu... Birçok sinema yazarının yanı sıra oyuncular Derya Alabora, Derya Durmaz, Tülin Özen ve Ercan Kesal, yönetmenler Tayfun Pirselimoğlu, Zeki Demirkubuz ve Nesimi Yetik, yapımcılar Betül Esener ve Cihan Aslı Filiz Sinop’a konuk oldu bu yıl. Murat Düzgünoğlu uçağını kaçırdı ve “Neden Tarkovski Olamıyorum?” filminin cevabını vermiş oldu Ercan Kesal’ın mizah anlayışıyla!
Tuncel Kurtiz’i andık
Gezici Festival’in yol arkadaşı Tuncel Kurtiz yine bizle birlikteydi. Eşi Menend Kurtiz onun sosyolojik önemi her geçen yıl daha iyi kavranan “E-5 Ölüm Yolu” adlı, belgeselini bizzat sundu. Her fırsatta Tuncel Ağabeyimizi andık.
5 Aralık Cuma akşamı yapılan açılış töreninde Sinop Halk Eğitim Merkezi’nin küçük ama balkonlu salonu, Tunç Şahin’in Uygar Şirin’in aynı adlı romanından uyarladığı “Karışık Kaset”in gösterimi için doldu taştı. Özge Özpirinççi ve Sarp Apak’ın başrollerini üstlendiği bu romantik komediyi ben de ilk kez izledim ve türü, hele hele yerli örneklerini genellikle hiç beğenmediğim halde çok hoş, yalın ve samimi buldum. Zamana yenilmeyen ve aradan yıllar geçmesine rağmen iki sevgiliyi bir araya getiren çocukluk aşkının masumiyetini çok özenli bir çalışmayla beyazperdeye aktaran “Karışık Kaset”i yapımcısı Cihan Aslı Filiz sundu. Özellikle genç izleyicilerin çok rağbet ettiği film üst üste iki seansta gösterildi!
Sahnelerimizin ve beyazperdenin en güçlü aktrislerinden Derya Alabora ile birçok film ve dizideki başarılı performanslarıyla tanınan Derya Durmaz açılış töreninin sunuculuğunu üstlendi. Törende, Durmaz’ı ilk kez kamera arkasına geçiren ve birçok uluslararası ödül kazandıran “Ziazan” adlı kısa filmi de gösterildi. Sinopluların ilgisi o kadar yoğundu ki tören ve film gösterimlerinin ardından salondan çıkanlar kapının önünde “Karışık Kaset”in ikinci seansını bekleyen genç izleyicilerin arasından zorlukla geçti!
Sinop’taki sanatsever potansiyeli hakikaten hayranlık verici. Çok acı anılarla dolu cezaevini bir müzeye ve bienal sergileme alanına dönüştürdüler. Kentin çepeçevre surlarının restorasyonu için başlatılan büyük proje ilerliyor. Filmlere de ilgi gösteriyor ve sanki 40 yıldır festivalleri varmış gibi yorumluyorlar! Tayfun Pirselimoğlu ve Ercan Kesal’ın katıldığı “Ben O Değilim” filminin soru - cevap seansı yarım saat sürdü! Nesimi Yetik ve Betül Esener’in katıldığı “Toz Ruhu”nun soru - cevap seansında sonradan basılı şiir kitabı da bulunduğunu öğrendiğimiz bir izleyicinin yorumu profeyonel film eleştirmeni düzeyindeydi.
Feshane’de Sinop günleri
Sinop’un öve öve bitirilemeyecek bir doğa ve tarih zenginliğine sahip olduğunu önceki yıllarda yazmıştım... Hatırlamadınız mı? Yoksa itimat mı etmediniz? O zaman buyrun Feshane’de 11 - 14 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan Sinop Tanıtım Günleri’ne, kendi gözlerinizle görün, kendi kulaklarınızla duyun ve kendi damağınızla tadın!
Ayrıca bu hafta Cezayir’deki Çarşamba Buluşmaları’nın konuğu da Sinop Ayancık’tan bir fotoğraf sanatçısı: Volkan Atılgan Emek. Sinopale kapsamında da sergilenen “Tarabalar” başlıklı arşiv fotoğrafları sergisinden örnekleri sunacak. Bu ilginç sergi Ayancık’ın kozmopolit geçmişini ortaya koyuyor. Volkan Atılgan Emek, bir manifesto işlevi gören bu ilginç serginin ardında yatan fikirleri ünlü sosyolog Nilüfer Narlı moderasyonunda paylaşacak.
Sinop’u bir nebze olsun İstanbul’a taşıyan bu etkinliklerle katılın, o güzelim kent sizi de çağırsın!