Okul başarısı ve beslenme arasındaki ilişki bilimsel olarak kanıtlandı. Ancak yapılan araştırmaya göre Türk çocuklarının vitamin karnesi zayıf. Bu sorunu aşmanın yolu ise doğru beslenme.
ÜLKEMİZDE 0-5 yaş grubu çocuklarda, okul çağı çocuk ve gençlerde en sık görülen sağlık sorunlarının başında vitamin yetersizlikleri geliyor. Türkiye’de okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim gören öğrenci sayısı 12 milyonu geçiyor. Okul öncesi çocukların genelinde yüzde 16’sının beslenmesi bozuk. Bu değerlerin aslında daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bu çocukların yüzde 14-25’i yaşıtlarına göre zayıf ve kısa. Okul çağı çocuklarının yüzde 17-35’den fazlasında anemi (kansızlık) görülüyor. Ülkemizde okul çağı çocuklarında yapılan bir çalışmada yüzde 23’ünde folik asit yetersizliği bildirildi. Yine okul çağı çocuklarda yapılan çalışmadayüzde 43 C vitamininden yetersiz beslendikleri saptandı. Bu yapılanmanın sağlanması, vitamin ve mineral eksikliklerinin olmaması için 10 önerimi uygulamanızı öneririm.
OKUL BAŞARISININ 10 ANAHTARI
1- Farklı çeşitte besin tüketmesine izin verin
ÇOCUKLARIN tabaklarını yonca şeklinde 4 eşit parçaya ayırın. Et yemeği veya kuru baklagil yemeği, havuçlu patatesli pişmiş mevsime uygun sebze yemeği, bulgur pilavı veya sade erişte ve1 ince dilim beyaz ekmek dışında tercih ettiği ekmeği koyun.
2- Rafine besinden uzaklaşın
BESİNLERİ asıl besin değerleri ya tohumlarında, ya kabuklarında ya da kabuklarına yakın kısımlarındadır. Besinler bu gibi etkin kısımları ayrıştırılarak tüketilirse büyüyen çocuklar yeterince vitamin ve mineral alamaz.
3- Spor yaparak daha uzun yaşa
ÇOCUKLARIN hem formlarını kazanma hemde sağlıklı büyüme süreçlerini tamamlama için mutlaka fiziksel aktivite yaptırın. Fiziksel ktivitelerden birini her gün 60 dakika yapmasına olanak tanıyın.
4- Zinde başlangıç sağlayın ‘kahvaltı’
ÜLKEMİZDE öğrencilerin beslenme alışkanlıkları incelendiğinde yüzde 60-85’i sabah kahvaltı yapmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sabah peynirli tost, meyve parçaları ile buğday gevreği süt karışımı, taze meyve peynir yumurta ekmek, sebzeli gözleme gibi seçenekler sunun.
5- Sıvı almalarına özen gösterin
AYRAN, süt, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmesi gereken sıvılardır. En sağlıklısı su içmek ondan vazgeçmeyin.
6- Örnek davranışlar yapın
ÇOCUĞUNUZ bazı besinleri sevmeyebilir. Siz ona örnek olabilirsiniz. Onunla süt içmek, sebze yemeklerini masada herkese aynı anda servis yapmak, ara öğünlerde yenilecek besinin sağlık üzerine etkileri ile ilgili konuşmalar yapmak çocuğunuzda oluşan olumsuzlukları önemli derecede azaltacaktır.
7- Yaratıcı duyguya yer ver
ÇOCUĞUNUZUN beslenme konusundaki yaratıcılığını keşfedin. Sandviçlerini hazırlayabilir, salatasını doğrayabilir, sütünü kendi hazırlayabilir.
8- Sağlıklı buzdolabı yaratın
ÇOCUKLAR evde oldukları zamanlarda buzdolabını açıp kapamayı, bir şeyler atıştırmayı severler. Ne kadar sağlıklı besinleri dolabınızda yer verirseniz ileride çocuğunuzun o kadar daha çok sağlıklı olmasını sağlarsınız.
9- Her şeyden önce eğlenin
BİR öğretiyi eğlenerek yaparsanız sıkıcı olmaktan çıkarmış olursunuz. Bu öğretileri ders yapar gibi değil de yaşamımızın parçası gibi bakarsanız öğrenmesinin de kolaylaştığını göreceksiniz.
10- Sağlıklı beslenmede ayrıma son
ÇOCUKLARA bütün besinlerin sağlığımızı korumada bir yer tuttuğunu, her besinden farklı maddeleri aldığımızı, iyi-kötü besinin olmadığını bu küçük yaşlarda öğretmeliyiz.