FETÖ’cü askerler halkın üzerine ateş açtı. Tiananmem Meydanı’ndaki tank bile kendi insanının üzerine sürülmezken, onlar tankı bizim insanımızın üzerine sürdü.
FETÖ’cü bu askerler nasıl oldu da tüm bunları yapabildiler? Onları bu hale getiren psikolojiler neler? Zihin dünyaları nasıl işliyor?
Kanaatimce darbeci askerin psikolojisinin üç unsuru var. Bunlar; Fethullah’ın kutsal olduğu inancı, örgüt üyeliğinin getirdiği sosyal psikoloji ile dünyevi ikbal ve başarı beklentisidir.
Dinin Gülen yorumu ve Fethullah’ın kutsallığı
FETÖ’cü bir darbecinin zihin dünyasının en önemli parametrelerinden biri, “grup içi dini söylem”dir. Fethullah Gülen tarafından inşa edilen cemaate özgü dini söylem bu askerleri ergenliklerinden itibaren şekillendirdi.
Bu özel dini yorumda Fethullah Gülen sadece cemaat lideri değil, kutsal biriydi. Peygamberle beraber dolaşıp, kararları peygambere danışarak alıyordu. Bu inanış bağlılarını Gülen’e mutlak itaate götürdü.
Bu özel dini inanış tarzı diğer dindarlardan da ayrışmasına sebep oldu. Darbe girişimi sırasında görüldüğü gibi, kendi dışındaki diğer dindarları düşman görebildiler. Kendi dini düşünme tarzlarından aldıkları meşruiyetle “Allah yardımcımız olsun” diyerek “Allah-u Ekber” diyen halkın üzerine ateş açabildiler.
Gizlilik üzerinden dini topluluktan örgüte dönüşüm
Kemalist askeri düzenin dindarlığa açık baskısı, gizliliğin meşruiyetini oluşturdu. 1970’li yıllarda açıktan namaz kılmanın askeri okuldan atılma sebebi olabildiği ortamda Fethullahçılar gizliliği sistemleştirdi.
Bir kere gizlilik meşrulaştırılınca, bu öğrenciler diğer tüm öğrencilerin değil bu grubun parçası haline geldiler. Böylece Fetullahçılar için “biz” ve “onlar” oluşmuş oldu. Gizlilik ayrı bir haberleşme ve talimat mekanizmaları oluşturdu. Böylece gizlilik üzerinden topluluktan örgüte dönüşmüş oldular.
Gizlilik üzerine inşa edilmiş, kendini tehlike altında hisseden ve özel hedeflere sahip bir grubun içine girilmişse çıkış zordur. Hem grup içi meşruiyet sürekli olarak yeniden oluşturulur hem de çıkışın maliyeti vardır. Üstelik grup içinde kalmak ta başarılı olmanın yegane yolu haline gelir.
Askeri kariyer aracı olarak FETÖ’cü olmak
Onların verdiği sorularla imtihan kazanmışsan, terfide görünmeyen eller seni bir yerlere taşımışsa, grubunun güçlü olduğuna inanıyorsan, geleceğinin ancak onlarla mümkün olduğunu düşünüyorsan tek yol örgüt içinde kalıp emirlere uymaktır.
Son 10 yılda FETÖ’de özel bir güven oluştu. Özellikle Ergenekon sürecinde temel aktör olduklarını ve onları yendiklerini düşünmeleri güçlü oldukları hislerini pekiştirdi. Bir nevi sürekli kazanan taraf olma psikolojisi yaşadılar.
Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanının yaverlerinin kendilerinden olduğunu bilen bir örgüt mensubu, darbe girişiminin başarısız olabileceğini düşünmez. Üstelik Amerikalıların da onlarla beraber olduklarını biliyorlardı. Dolayısıyla başarılı olmayı kaderleri gibi algıladılar.
Böylece dini inanış, örgüt üyesi olmanın sosyal-psikolojsi ile dünyevi ikbal ve başarı beklentisi birleşmiş oldu. Bu üçlü onları halkın üzerine tank sürer hale getirdi.
Fetullahçıların zihinsel kodları dağıldı
Başarısız darbe girişimi sürecinde olup bitenler Fetullahçılığın tüm bu zihinsel kodlarını darmadağın edecek nitelikte.
Milyonlarca Müslüman
ve vatansever insan onları
durdurmak için meydanlara çıktı. Böylece kendilerine
karşı olanın sadece Tayyip Erdoğan olduğu yanılgısıyla acı şekilde yüzleşmek zorunda kaldılar.
Ayrıca göklerden melekler onlar için inmedi. Kendi dışındakiler için bekledikleri “tokadı” kendileri yedi. Kaybettiler.