22 Mart 2024'te Rusya, bir konser salonunda gerçekleşen terör saldırısıyla sarsıldı. Şimdi ise Dağıstan'ın Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde yeni terör saldırıları meydana geldi. İki kilise ve bir sinagoga düzenlenen saldırılarda 7 polis hayatını kaybetti, ölenler arasında bir emniyet müdürü de var. Rus haber kaynakları, bir papaz ve kilise görevlisinin de öldüğünü vurguluyor. Bu yazıyı kaleme aldığım sırada çatışmalar hâlâ devam ediyordu.
Aynı saatlerde TASS haber ajansı, Abhazya-Rusya sınırında nedeni henüz bilinmeyen bir çatışma haberini geçti. Bu gelişme, bölgedeki gerilimin geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.
Terörün Hedefi: İbadet Merkezleri
Dağıstan'da kilise ve sinagog gibi iki dinin ibadet merkezine yapılan saldırılar, Rusya'da İslamofobi'yi tırmandırmak isteyen bir eli işaret ediyor. Medeniyetler Savaşı kavramını ortaya atanların ilk hedefi imparatorluk bakiyesi ülkeler.
Rusya'daki terör saldırılarının, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail-Hamas-Hizbullah boyutları da dikkate alınmalı. Gazze sürecinin İsrail-Hizbullah (Lübnan) savaşına dönüşmesi, bölgede yaşanan küresel mücadelenin cephelerinin genişlediğini gösteriyor.
Rusya-ABD gerilimi doğrudan bir konvansiyonel savaşa dönüşmeyecek, ancak Hibrit Savaş konseptinde terör örgütleri ve vekil unsurlar üzerinden çatışmalar yayılacak.
Geçtiğimiz iki yıl boyunca Kafkasya ve Balkanlar vurgusu yapmamızın sebebi, bu bölgelerin çok uluslu ve çok inançlı demografik yapısı. Soğuk Savaş sonrası Kafkasya ve Balkanlar'da selefi hareketlerin yuvalandığını ve bu hareketlerin el-Kaide ve DEAŞ gibi örgütlere insan kaynağı sağladığını biliyoruz.
Rusya'daki ilk terör saldırısını DEAŞ-H örgütünün gerçekleştirdiği belirtilmişti. Örgütün Avrasya ve Afrika'da terör eylemleri planladığını biliyoruz. Türk istihbaratı, geçtiğimiz aylarda örgütün Rusya'da planladığı bazı eylemler için önleyici istihbarat sağladı.
Horasan ve Kuzey İslam'ı
Anadolu ve Rumeli'de hemen herkesin "Horasan'dan gelmişiz..." diye söze başladığını biliyoruz. DEAŞ örgütüne "Horasan" ilavesi yapanlar, doğrudan Kuzey İslam'ı dediğimiz Türk İslam'ını hedef alıyor. 1040 yılında Selçuklu hakimiyetine giren Horasan bölgesi, Türklüğün İslam'la mayalandığı bir coğrafya. Bir terör örgütüne İslam ve Horasan gibi isimler vererek vekalet savaşlarının aparatı haline getirmek bu coğrafyanın gerçeklerine ters düşüyor.
Rusya, dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip çok uluslu bir ülke. Rusya'da tasavvufla mayalanmış Kuzey İslam'ı, saygın bir konuma sahip.
Kafkasya ve Balkanlar Türk soyluların ve akraba halkların yaşadığı bölgeler. Bu sebeple Hibrit Savaş'ın bu hattaki eylemleri en çok Ankara'yı rahatsız edecektir. Erdoğan ve Putin bu gelişmeleri dikkatle gözlemliyor. İki ülke arasındaki istihbarat diplomasisi, çok daha sıkı çalışacağa benziyor.