İftar sofralarının olmazsa olmazı dumanı üstünde el emeği göz nuru çorbalar... Pek çok çeşidi var; bakliyatlı, yoğurtlu, sebzeli, et veya tavuk suyuyla yapılanı. Üzerine ekleyeceğiniz baharatlar, mis gibi küçük pidelerle lezzetine lezzet katabilirsiniz. Önerilerime bir göz atın.
1- Sebzelerin gücü adına!
Malum mevsim yaz. Öncelikle şu an bolca bulunup çorbada da rahatça kullanılabilecek sebzelerin listesini çıkaralım: Semizotu, yeşil kabak, patlıcan, taze patates ve bamya. Aslında yaz mevsimi görüldüğü gibi sebze konusunda çok seçenek getirmiyor ama bu saydıklarım lezzet konusunda bize garanti veriyor. Kabak, patlıcan zaten bingo! Taze patatesle tavuk suyunu birleştirip dilediğiniz baharatlarla enfes çorbalar da hazırlayabilirsiniz. Bamya ve semizotu ise yemekte kullanılır, çorba hali pek akla gelmez ama her ikisi de son derece lezzetli çorba malzemesi olabilir. Yeşil mercimek ve tam da mevsimi olan taze barbun fasulye onlara eşlik edebilir.
2- Et suyunun besin değeri
Gün içindeki halsizlik, yorgunluk, uyku hali ve uzun süren açlığın sonunda, vücudun tüm ihtiyacını salata ve et sulu bir çorba karşılayabilir. Üstelik mideyi de yormadan yapar bunu. Et suyu için seçtiğiniz et veya tavuğu onlara uyum sağlayacak kuru soğan, patates, havuç gibi sebzelerle hatta taze baharat buketleriyle birlikte haşlayıp aromalandırabilirsiniz. Eğer kemik kullanacaksanız, önce fırında nar gibi kızartın ardından kabın içine saldığı suyla birlikte düdüklü tencereye alın ve üzerine su ekleyip haşlayın. Bu suyun lezzetine doyamayacaksınız. Her halükarda etin veya tavuğun suyunu ince bir tülbentten veya süzgeçten geçirin.
3- Yoğurdun cazibesi
Yoğurt gibi bir malzemenin eşi benzeri yok! Yoğurt, yemekler ve çorbalara iyi bir eşlikçi. Yoğurt çorbasının bir çok türevini cüretkarca deneyebilirsiniz. Dilerseniz içine biraz haşlanmış buğday ve semiz otu atabilir, dilerseniz incik etiyle ev eriştesi ekleyebilirsiniz. Sonuç her zaman mükemmel olacaktır. Yoğurdu pişirirken kesilmemesi için tuzu en son kullanın.
4- Blender iş başında
Tüm bakliyat ve sebzeleri haşlayıp ister tek başlarına ister onlara yakışır dostlarıyla bir arada blendırdan geçirin. Sonra kaynar su veya et sularını dilediğiniz kıvama gelene kadar ekleyin. Biraz da taze veya kuru baharatı işin içine kattınız mı çorbanız hazır!
5- Pişmiş çorbaya sürpriz dokunuş
Çorba ister konsome ister püre olsun, sunarken üzerine eklenen her aroma, sonucu değiştirecektir. Ben en çok zeytinyağında kızartılmış maydanoz ve taze nane dallarını severim. Sirkeli ezilmiş sarımsak, tereyağında köpürtülmüş acı pul biber, karamelize edilmiş soğan halkaları, rendelenmiş salatalık, limonla çırpılmış kuru baharatlar, yeşil limon kabuğu rendesi çorbaya sürpriz dokunuş için birkaç öneri...
6- Gelsin enfes tanecikler
Buğday, pirinç ve erişte! Bazı çorbaların olmazsa olmaz malzemeleri... Çorbayı domatesli veya beyaz yaptınız diyelim. İçinde kullanacağınız bu minik tanecikler işleri emin olun tamamen değiştirir. Herbirinin verdiği lezzet başkadır. Eriştenin onlarca çeşidini işin içine katın, pirinçte farklı cinsler denemekten korkmayın.
7- Yemek ağırsa bu çorbalar ilaç gibi olur
Yoğurtlu, taze naneli sıcak çorbaların önceden içilmesi mideyi rahatlatır, arkasından gelecek ağır yemeklere hazırlık yapar. Et yahni gibi bir yemek yaptıysanız, yaz aylarına denk geldiği için soğuk çorbaları da tercih edebilirsiniz. Son dönem unutulduğunu düşündüğüm Mersin geleneği olan batırık bu iş için biçilmiş kaftandır mesela.
8- Bakliyat keyfi
Et sulu çorbalarda tane tane, duru suyla yapılanlarda da püre olarak kullanılabilecek bakliyatlar çorbaya hem lezzet verir hem de doğal kıvam artırıcıdır. Kuru börülce, siyah pirinç ve İspir fasulyesinden yararlanabilirsiniz.
9- Yemek hafifse çorbanın hası budur
Hafif bir yemek yiyecekseniz mantılı veya ekşi köfteli bir çorba son derece uygun. Bol erişteli, kuru bakliyatlı hatta içinde mini köfteler bulunan terbiyeli bir çorba sıcacık çıtır pideyle tek başına bile bir yemek olabilir.
10- Bayat pide için en güzel tarif
Sebze püreli veya konsome çorbaların hemen hemen tamamında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Peki ama nasıl? Bayat pideyi küçük küpler halinde kesin. Mutfak torbasına dilediğiniz tüm baharatları, hatta ezilmiş sarımsağı koyup küp pideleri içine atın ve sallayarak her yerine bulaşmasını sağlayın. Yağlı kağıda serip fırında kızartın. Bu kıtır pideler çorbanıza müthiş bir lezzet verecektir. Çorbasına göre her seferinde farklı renk ve lezzette baharat kullanabilir, zeytinyağı ekleyebilir veya sade olarak da fırınlayabilirsiniz.