Yaza girerken sağlığımızı tehdit edecek, kısa süreli şok diyetler uygulamak yerine enerji yoğunluğu düşük olan çorbalardan içmenizi öneriyorum. Tokluk hissi uyandıran ve iştah kapatan çorba zayıflamayı da hızlandırır.
Çorba içmenin midemizde yarattığı sihirli etki var. Çünkü farklı sebze, kurubaklagil, tahıl, çeşni verici soğan, baharatlar ve sağlıklı bitkisel yağlardan hazırlanan çorbalar hızlı doygunluğa ulaşmamızda tam bir sağlık iksiri gibi etki yaratır. İçtiğimiz çorbanın hacmi büyük olunca mesela bir büyük tabak, midemizde kapladığı yerde büyük olur, bu da tokluğumuzu arttırır, iştahımızı kapatır. Çorba içmek herhangi bir yemeği yemekten daha uzun sürer, ve bu yavaş yemeği doğal olarak sağladığımız olumlu beslenme davranışı sofrada doygunluğumuzu arttırıp bizi fazlasıyla tatmin etmeyi sağlar. Midemize giren çorba porsiyonu büyük olduğundan, midedeki alıcılar beynimize sinyal yollar ve kolesistokinin adli hormonun salgılanmasını uyarır. Bu özel hormon açlığımızı bastırır ve ana yemek gelmeden tokluk hissini uyandırır ve böylece kilo kaybetmemize yardımcı olur. Çorba, besin değeri yüksek, kalorisi düşük, yüzde 45-75 su içeren, günlük önerilen su miktarına destek olan, soframızın baş tacıdır.
Kurubaklagilleri tercih edin
Geleneksel, sebze, tahıl veya mercimek (kurubaklagil) çorbaları yüksek besin bol miktarda B vitaminleri, A vitamini, potasyum, magnezyum ve antioksidan içerir. Buna ek olarak yüksek miktarda da antioksidan sağlayarak hem sağlık hem de sağlıklı kilo vermenizde bu besin değeri yüksek özelliğinden dolayı büyük önem taşır. Antioksidanlar, vücut içerisinde biyolojik reaksiyonlar sonucu oluşan, hücre zarlarına ve bölünmesine zarar vererek yaşlandırmayı hızlandıran, DNA yapısını bozan genleri mutasyona uğratan ‘serbest kökleri’ nötr hale getirir ve etkisiz bırakır. Ayrıca tahıl, kurubaklagil ve sebzeler önemli bir diyet lif kaynağıdır. Zayıflama ile birlikte görülen kabızlık sorununa yüksek diyet lifi içeren çorbaları tüketerek engel olabilirsiniz