Günümüzde gelişen teknolojilere rağmen zorlaşan yaşam koşulları her yaştan kişiyi olumsuz etkiliyor. Özellikle çocukluk ve gençlik çağında olanlar için hayatın tüm karmaşık zorluklarıyla başa çıkmak yetişkinlere nazaran çok daha zor. Nitekim analiz çalışmaları çocuk ve erişkinlerde son 15 yılda sinirlilik, huzursuzluk, uyku bozuklukları, anksiyete sorunları, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi psikosomatik şikayetlerin oranlarında dikkat çeken bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Bu sorunların mümkün olduğu kadar başlangıç safhalarında teşhis edilerek tedavi edilmesi önemli. Ancak bu amaçla uygulanan antidepresan ve yatıştırıcı ilaç tedavilerinin bağımlılık yaratması, hayat kalitesi üzerinde olumsuz etkileri nedeniyle farklı tedavi yaklaşımları tercih ediliyor.
YÜZDE 87 OLUMLU SONUÇ
Bu tip sorunlarda yetişkinlerde yaygın olarak bilinen ve uygulanan doğal tedavi seçenekleri arasında sarı kantaron (Hypericum perforatum), pasiflora (Passiflora incarnata) ve kediotu (Valeriana officinalis) öne çıkıyor. Özellikle sarı kantaron özütünün hafif ve orta derecede depresyon tedavisinde etkili olduğu klinik çalışmalarla da ortaya konulmuş. Diğer iki bitki ise tek başına ya da karışım halinde uykusuzluk, huzursuzluk, gerginlik gibi durumlarda etkili ve güvenilir seçenekler olarak biliniyor.
Almanya’da yürütülen ve yeni yayımlanan bir çalışmada bu üç bitkinin özütünü karışım halinde taşıyan bir formülün etkinliği sinirlilik, ajitasyon gibi sorunları (2-3 yıldır devam eden) bulunan 6 ile 12 yaş arasında çocuklar üzerinde denenmiş. Araştırmaya (çok merkezli ve prospektif) tüm hukuki izinler alındıktan sonra seçilen 115 çocuk (60 erkek ve 45 kız) dahil edilmiş. Söz konusu karışım günde 2-3 tablet olarak dört hafta süresince uygulanmış. Sonuçlar iki haftada bir hem ebeveynlere (ya da kanuni vasilerine) verilen anket formları doldurularak, hem de 17 uzman hekim tarafından yapılan muayenelerle değerlendirilmiş.
Sonuç olarak çocukların büyük bir kısmında (yüzde 87 kadar) olumlu gelişmeler sağlandığı, birkaç ufak ve geçici tolerans sorunu (sadece 7 çocuk) dışında güvenle kullanıldığı bildiriliyor. Özellikle öğrenme sorunları, uykuya dalma sorunlarında bu tedavinin herhangi bir ilave ilaç kullanılmadan tek başına etkili olduğu gözlemlenmiş. Hiperkinezi (dış uyarılara aşırı tepki) vakalarında ise diğer ilaçlarla birlikte uygulanması gerektiği bildiriliyor.
VERİLEN MİKTAR DÜŞÜK
Bu formülün avantajı içerisindeki özütlerin normalde yetişkinlere önerilen miktarın çok altında olması, karışım içerisindeki bileşenlerin birbiriyle etkileşerek daha düşük miktarlarda etki sağlayabilmesi (sinerjik) ve farklı etki şekilleriyle kombine bir etki göstermesi (sarı kantaronun serotonin; pasiflora ve kediotu ise gama-amino-bütirik asit reseptörleri üzerinde etkili.)
Çalışmanın olumsuz yanı ise boş ilaç (plasebo) grubunun bulunmaması. Ancak bu tip bir uygulamanın etik olarak da sorun yaratacağını göz önünde bulundurmak gerekir.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ’NİN ÖĞRENCİLERİNE TEŞEKKÜR EDERİMGazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri bu yıl ilk defa kendilerinin belirlediği sağlıkla ilgili 20 alanda yapılan oylamayla Türkiye’nin ‘en’lerini seçti. Bu ödüllerden biri olan “Sağlık Alanında En İyi Köşe Yazarlığı Ödülü” de bana layık görüldü. Kendilerine çok teşekkür ederim. Aslında fikir olarak çok orijinal; Eczacılıkta bu şekilde bir değerlendirme öğrencilerin kendi mesleğiyle ilgili hususları değerlendirmesi bakımından çok yerinde. Kendilerini tebrik ederim.