Çocukluk ve ergen dönemi hızlı büyümenin gerçekleştiği fiziksel, biyokimyasal, ruhsal ve sosyal değişikliklerin yaşadığı bir dönemdir. Süreç ilkokuldan başlar lise sonda biter. Çocukluk döneminde yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların ergen dönemde gereksinimlerinin yeterince karşılanamaması geleceğini olumsuz etkiler. Özellikle D vitamini ve kalsiyumdan yetersiz beslenme iskelet bozukluklarına yol açar. Ergen dönem, büyümenin son defa hızlandığı ve dönem sonunda yetişkin olarak erişilebilecek boy ve ağırlığı belirlediği için çok önemli bir evredir. Bu dönemde yanlış beslenme ileri yaşlarda kalıcı pek çok hastalığın oluşumuna zemin hazırlar. önemli olan tüketilecek besinlerin türüdür.
Bedenin düzenli çalışması, hücrelerin yenilenmesi, kan ve kemik yapımı, görme, ısınma gibi pek çok işlevin aksamadan yerine getirilebilmesi için su, hava ve güneş yanında protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gibi besin öğelerine gereksinim vardır.
Bol su ve temiz hava da gıda
Beden terle, solumayla, idrar ve dışkı ile su kaybeder. Kaybedilen suyun yerine konulması bedenin düzenli çalışması için son derece önemlidir. Bedeni oluşturan bütün hücreler enerji elde edebilmek için oksijenden yararlanırlar. Oksijen yokluğunda oluşan olaylar sonunda bedende istenmeyen madde yapımı artar. Bedenimizde yaşamsal önem taşıyan D vitaminin yapımı ancak güneş ışığı varlığında gerçekleştirilebilir. Bu nedenle bol su içmek, soluduğumuz havanın temizliğine dikkat etmek ve güneş ışınlarından yeterince yararlanabilmek, sağlığımız için büyük önem taşır. Puberte öncesi dönemde çocuklarda kilo artışı normaldir. Bu artışın puberte döneminde oluşacak büyüme atağı için bir hazırlık olduğu unutulmamalıdır.
Kız çocuklarını bekleyen tehlike
Ergen dönem kız çocuklarında menstrasyon nedeniyle özel bir önem taşır. Bu süreçte yeterli miktarda demir alımı çok önemli.Estetik kaygılarla beslenmelerini aşırı kısan genç kızlarda anoreksia nervoza riski artar. Aşırı beslenme de şişmanlığa zemin hazırlar. Bu dönemde kazanılacak en önemli alışkanlık spor yapma alışkanlığıdır. Ülkemizde ergenler üzerinde yapılan araştırmalare göre çocukların en büyük sorunu demir eksikliği. Yorgunluk ve dikkat yetersizliğine yol açan demir eksikliği çocukların okul başarılarını olumsuz yönde etkiler. Anemiyi, vitamin yetersizlikleri, zayıflık ve diş çürükleri izliyor.