Damarlardaki kolesterol düzeyinin yüksek olmasının temel olarak dört nedeni var.
Beslenme alışkanlıkları: Özellikle doymuş ve trans yağlardan zengin yüksek yağlı bir diyet, kandaki kolesterol düzeyinin artmasına neden olur. Diyetteki yağ türü kandaki kolesterolün artışını etkiler.
KALITIM: Kandaki kolesterol düzeyi genetik olarak şifrelenmiştir. Bunun anlamı; anne ve babanın kolesterol seviyeleri yüksek ise, çocuklarının kolesterol seviyesi de yüksek olabilir. Bu nedenle ailesel olarak kolesterol yüksekliği olan ailelerin, çocuklarının kan değerlerini en az yılda bir kez kontrol ettirmelerinde yarar vardır.
ŞİŞMANLIK: Vücut ağırlığının hafif ya da aşırı düzeyde fazla olması, kalp-damar sağlığı açısından risk oluşturur. Şişman bireyler ağırlık kaybettikçe, kandaki kötü kolesterol düşemeye, iyi kolesterol ise yükselmeye başlar.
FİZİKSEL AKTİVİTE: Bilgisayar ve televizyon izleme alışkanlığı çocuklardaki fiziksel aktivite azlığının en temel nedenidir. Fiziksel olarak aktif olmayan çocukların ağırlık kazanma riski daha yüksektir. Düzenli fiziksel aktivite yapanların kötü kolesterol düzeyi düşerken, iyi kolesterol düzeyi artmaktadır.
Bunların yanında yüksek kan basıncı (hipertansiyon), sigara ve şeker hastalığı gibi nedenlerden dolayı da kan kolesterol düzeyleri değişir. Amerikan Kalp Birliği, çocuklardaki toplam kolesterol düzeyini 170 mg/dL ve altını kabul edilebilir, 170-199 mg/dL sınır ve 200 mg/dL ve üzerini yüksek olarak sınıflandırmıştır. Yüksek kolesterol riskine sahip çocukların 2 yaşından itibaren kontrol edilmeye başlanması önerilir. Aşağıdaki durumlarda çocuğunuzun kolesterolü izlenmelidir: Ailede toplam kolesterol düzeyi 240 mg/dL ve üzerinde ise, anne, baba veya aile büyüklerinde 55 yaş öncesinde damar hastalığı hikayesi varsa, aile hikayesi hakkında hiçbir bilgi yoksa,çocuğunuz hafif şişman ya da şişmansa.