Günümüzde obezite yetişkinlerin sorunu olmaktan çıktı, çocukların sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştı. Çocuklarımız neden hızla şişmanlıyor ve zayıflayamıyor sorularının cevabı dört yanlışta gizli.
PARKLARDA oyun oynayan çocuklara bir bakın. Şişmanlık artık nedereyse sıradan bir durum haline geldi. Çocuklar hareketli dönemlerinde fazla kiloları el vermediği için küçük adımlarla koşturuyor. Çocukluk dönemindaki şişmanlık kronik hastalıkların gelişmesi için en büyük risk faktörü. Obez çocuklarda sık görülen metabolik sendrom birçok sorunu içine alan hastalıklar zinciridir. Çocukları bu girdaba sürükleyen obezitenin dörtlüsüne dikkat edin.
Karbonhidrat ve şekerli besinlerin aşırı tüketimi: Çalışmalara göre ekmek, patates, şekerli içecekler, ve bisküviler gibi rafine edilmiş besinlerin tüketimi arttı. Bu tür ürünler özellikle tokluk kan şekerini yükselterek iştahın daha da artmasında önemli rol oynar. Çocuk ve ergenlerin aşırı yemesine neden olur.
Sebze ve meyve tüketimini az olması: ABD’de çocukların çoğunun, günde 5 porsiyondan daha az sebze ve meyve tükettikleri belirlendi. Sebze ve meyveler, doygunluk sağlayarak obeziteyi önlemelerinin yanı sıra, vitamin, mineraller ile çocukların, yetişkinlik dönemlerindeki sağlıklarını da olumlu yönde etkiler. Bu yüzden çocuk ve gençlerin sebze ve meyve tüketimini arttırmaları sağlanmalı.
Fast food: Geleneksel yemekler yerini fast food tarzı beslenmeye bıraktı. Bu besinlerin kalori ve yağ açısından yoğun olması, okul çevrelerinde gıda satışı yerlerde daha çok bu tür ürünlerin bulunması, çocukların kontrolsüz olarak aldıkları kaloriyi artırır. Ayrıca öğle yemeklerini okulda yiyen çocuklarımızın mönüleri düzenlenirken, çocukların isteği doğrultusunda hazırlandığı ileri sürülerek, fast food tarzı besinlere ağırlık verilmesi, çocukların kilo almalarında etkilidir.
Arkadaşlar etkisi: Ev dışı yemek yeme, enerji alımının yüzde 7,6’sını oluşturur. Yapılan bir araştırmaya göre ergenlerin yüzde 75’inin en az haftada 1 arkadaşları ile fast food tükettiği rapor edildi.