Anne ve babanın aktif iş hayatı çocukları küçük yaştan kreşlere yönlendiriyor. Peki çocuklar bütün gün ne yiyip içiyor?
Dünyanın birçok ülkesinde, okullarda servis edilen menüler Tarım Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve kontrol edilmektedir. Ülkemizde bu konu ile ilgili bir kurum-kuruluş olmamakla birlikte, menülerin hazırlanması her okulun kendi insiyatifine bırakılmış durumdadır.
Obezitenin yaygınlaştığı okul öncesi dönemde çocuklara verilen yiyeceklerin menüdeki düzeni ve hijyeni mutlaka denetlenmelidir. Kreşlerde çocuklara sunulan menülerde temel amaç çocuklara temiz, sağlıklı ve dengeli yemeklerin servis edilmesi yanında, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarını kazandırmaya yönelik olmalıdır. Okullarda sunulan menüler, çocukların günlük almaları gereken enerji ve besin öğelerinin üçte birini sağlayacak özelliklerde olmalıdır.
MENÜLER; -Besin çeşitliliği, -Kıvam, -Renk, -Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıl grubu, -Daha düşük yağ içeren besinler, açısından dengeli olmalıdır.
8Çocuklar için menü hazırlanırken, büyük parça et yemeklerinden kaçınılmalıdır. Menüleri hazırlayan kişi, menü görüntüsünü oluştururken her bir besin grubunu kullanmaya özen göstermelidir.
Menü planlama açısından yemekler, genel anlamda 3 grup altında toplanmaktır.
GRUPLAR
-1.Grup yemekler; et yemekleri, etli sebze yemekleri, etli kurubaklagil yemekleri, yumurtalı yemekler, balıklar, etli dolma ve sarmalardan oluşan protein açısından zengin yemeklerden biri konulmalı,
-2.Grup yemekler; bulgur pilavı, tam buğday makarnası, çorba, zeytinyağlı çeşitlerinden oluşan sağlıklı karbonhidratlardan biri bulunmalı,
-3.Grup yemekler; salata, meyve gibi vitamin açısından zengin yiyecekler ile enerji değeri yüksek komposto-hoşaflar, sütlü tatlılarından biri olmalıdır.
Anne ve babaların dikkatine ...
-Okullarda sunulan menüleri daha yakından tanıyın. Çocuklarınıza sunulan yemeklerin yer aldığı menü listelerini mutlaka evinizde bulundurun.
-Eğer sunulan menülerde yer alan yemekler arasında çocuğunuzun tercih yapması gerekecekçe (Alakart menüler), çocuğunuzla birlikte en dengeli örüntüyü oluşturmaya çalışın.
-Belli aralıklarda yemek sırasında çocuğunuzla birlikte olun ve ortamı yakından tanımaya çalışın. Gözünüze çarpan aksaklıkları, okul yönetimine iletin ve düzeltilmesi için önderlik edin.