Çocuklar ister istemez tanık oluyor katliam haberlerine. Haber kanalı izlemeseniz bile geçen altyazıdan okuyorlar. O halde ne yapacağız?
Söyleyecek söz yok, yazacak kelime... Öyle şeyler yaşadık ki geçen hafta sonu, Ankara’da Barış Mitingi’nde patlayan bombalar tüm Türkiye’yi, hatta dünyayı salladı. Yaşanan, hissedilen acıya, dökülen gözyaşlarına değinecek değilim... Benim dikkat çekmek istediğim konu, çocuklarımızın bundan nasıl etkilendiği, onlara bunu, yaşananları nasıl anlatacağımız. Böyle olağanüstü durumlarda, elim telefona gittiğinde sorularımı hızlı hızlı, art arda sorduğum bir isim An Eğitim ve Aile Danışmanlık Merkezi’nden Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Nurten Aydın. Yine ona danıştım. Çocuklar ister istemez tanık oluyor katliam haberlerine. Haber kanalı izlemeseniz bile, geçen altyazıdan okuyorlar. O halde ne yapacağız?
Aydın sözlerine, yaşanan bu tür olayları duymanın, görmenin çocukların çok temel ihtiyacı olan güvenlik duygusunu zedelediğini vurgulayarak başlıyor. Bu nedenle televizyon izlenmemesini, çocukların yanında bu olayların değerlendirilmesinin yapılmamasını öneriyor. Bir şekilde duydukları, gördükleri olaylar hakkında konuşmak gerektiğini de söylüyor. Zira soru işaretleri daha çok kafa karıştırabiliyormuş: “Çocuklara, bir şeyler duymuşlarsa ya da izlemişlerse, yaşlarına göre, anlayabilecekleri bir şekilde ve uygun kelimelerle dünyada, ülkemizde bu tür olayların olabildiğini, dünyada kötü insanlar olabileceğini ama iyilerin daha çok olduğunu söylemek gerekiyor. Onların güvenlik duygusunu böylece yeniden tesis etmek lazım.”
Anne babalara çocuklarını şiddet içeren bilgisayar oyunlarından uzak tutmaları uyarısında da bulunan Aydın, onlara empatiyi, sevgiyi güçlendirecek eğitimler verilmesi gerektiğini söylüyor. Çocuğun evde, doğru ve dengeli bir alt zemin geliştirmesi halinde okul hayatında ya da daha sonra karşısına çıkacak durumlarla kolayca baş edebildiğini de hatırlatıyor.
Oyun oynasınlar
Türk Psikologlar Derneği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yayınlanan bir başka açıklama da “Sosyal medyada yaralılar, ölüler, şiddet içerikli fotoğraflar sınırsızca yayınlanmakta ve bu olumsuz içerikli görüntüler çocukların bunları yıllarca hatırlayıp olumsuz etkileri altında kalmasına sebep olmaktadır” deniyor. Özellikle içinde bulunduğumuz şu günlerde çocukların şiddet içerikli programlardan uzak tutulması uyarısı yinelenen açıklamada yer alan önerilerden bazıları şunlar:
“Çocuklar olaylardan etkilendiklerini bazen sözlerle ifade etmeyebilir ve endişelerini büyüklerle paylaşmayabilirler. Ebeveynler çocuklarının davranışlarına, oyunlarına ve resimlerine dikkat ederek, bu olaylara nasıl anlam verdiklerini öğrenmeye çalışabilirler.
Çocuklar duygu ve düşüncelerini en rahat oyunlarda ifade edebildiklerinden, onlara mümkün olduğunca oyun ortamları sağlanmalıdır. Bu oyunlarda ebeveynler çocuğu yönlendirmemeli ve onun istediği doğrultuda oyuna katılarak, endişelerini anlamaya çalışmalıdırlar.”
ANNENİN AJANDASI
Keyif Bebesi’nden mini mağaza
Çocuğunuz için farklı ürünler, yurtdışında tercih edilen markaların tasarımlarını kullanmak istiyorsanız Burcu Bayraktar Beştaş’ın Keyif Bebesi Mini Mağazası’na göz atabilirsiniz. İngiltere’den Belçika’ya birçok ülkeden Beştaş’ın kendisinin de kullandığı markaların ürünlerini www.keyifbebesi.com.tr adresinde bulabilirsiniz. 1961’den beri çocukların en sevdiği zürafa Sophie the Giraffe’in tüm ürünleri, İskandinav bebek giyim ürünleriyle Unishop, Efsane Japon sling markası Lucky Mama bu mağazadaki ürünlerden bazıları...