Sağlıklı beslenmenin temellerinin atıldığı 0-3 yaş döneminde annenin yiyeceklerin hazırlanması ve pişirilmesi konuları üzerinde titizlikle durması gerekiyor.
Bebek beslenmesinde 0-3 yaş arası kritik bir dönemdir. Bu dönemde annelerin her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da- bebekleri için mümkün olan en iyi başlangıcı yapması gerekir. Sağlıklı beslenmenin temelleri bu yaş aralığında atılır ve bu dönemdeki beslenme alışkanlıkları bebeğin ileri yaşlardaki sağlığını etkiler. Bebeğinizin sağlıklı beslenmesine destek olmak üzere, ona yemek hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktaların başında besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi konusu geliyor. Besinleri hazırlamak ve pişirmek için besinlere uygulanan işlemler, besleyici değerini artırabilmekte, azaltabilmekte veya en önemlisi zarar verebilmektedir. Besinleri yemek şekline getirirken besleyici değerinde ki azalmaya ve sağlığa uygunluğuna dikkat etmek gerekmektedir.
Bir günlük yemek yapın
Meyveler kesildikten ve suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse vitamin kayıpları oluşur. Her öğünden sonra 1 fincan veya bir çay bardağı meyve suyunun içilmesi veya püresinin yenmesi öğünlerde alınan besinlerin biyoyararlılığı yani bedene faydasını artırır.
Aşırı kaynatma ile sütteki vitaminler azalır. Pişirilirken, üst kısmı kabardıktan sonra karıştırılarak 4-5 dakika kaynatılıp soğuk yerde 1-2 gün saklanabilirler.
Sebzeler doğranmadan önce yıkanmalı. Pişirilerek hazırlanan yiyecekler taze ve bekletilmeden tüketilmeli, saklama süresinin uzamasının besin değerlerinin azalmasına ve organizmaların üremesine yol açtığı unutulmamalı.
Yoğurtta hazırlanıp kullanıma geçtikten sonra oluşan yeşil su, dökülürse vitamin değeri azalır.
Tarhana en besleyici çorba
Ev tarhanası çocuklar için en besleyici çorbalardandır. Tarhana güneşte kurutulursa vitamin değeri azalır.
Kurufasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde besleyici değerleri artar. Kurubaklagiller 4-5 saat ıslatılarak pişirilmelidir.
Yumurta haşlanırken özellikle beyazın pişmesine önem verilmeli, sarısının da yumuşak kalarak kolay tüketilmesi sağlanmalıdır. Yumurta hiçbir zaman çiğ tüketilmemelidir.