‘Benim çocuğum esrar kullanmaz’ demeyin. Bu yıl yapılan araştırmaya göre 18-21 yaş grubunda esrar kullananların oranı yüzde 25. Anne-babalar ve eğitimciler bu konuya dikkat edin.
Kendini kandıran esrar içicilerinin ‘ottur günahı yoktur’ şeklinde savunduğu esrar için en doğru tabir ‘ottur, ama günahı çoktur’ demek daha doğru. Bağımlı kıldığı kişilerin ruhsal, zihinsel ve sosyal işlevlerini düşüren esrar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı.
Çocukluğumda hatırlıyorum da mahallemizde esrar, uyuşturucu kullanan bir insana rastlamak mümkün değildi. Yalnızca belalı tiplerin esrar içtiği bilinirdi. İlginçtir o zaman esrar içenler bunu belli etmemek için çaba sarf ederçevreden çekinirdi. Günümüzdeyse esrarın ergen kültürünün bir parçası gibi algılanmaya başladığını görüyoruz.
Rakamlar ürkütücü boyutta
Araştırmalara göre 90’larda yüzde 1 olan esrar kullanımı bugün 5 kat arttı. En kötüsü bunun ortaöğretim çağındaki çocuklarımızda artmış olmasıdır. Türkiye Psikiyatri Derneği’nin araştırmasında esrarın en çok tüketildiği ilin yüzde 7.3 ile Diyarbakır olduğu tespit edildi. En düşük olduğu il ise Sivas. Uyuşturucu kullanımının en yaygın olduğu il ise İzmir. Bu yıl yapılan araştırmalarda 18-21 yaş grubunda esrar kullanımının yüzde 25 olduğu saptandı. Anne-babaların, öğretmenlerin bu rakamları göz önüne alarak dikkatli olmaları ve çocuklarını bekleyen böyle bir tehlikenin olduğunu bilmeleri gerekiyor.
Şüphelenmeniz gereken bulgular
- Hareketler tuhaflaşma, içe kapanma, eve geç gelmelerin artması, hırçınlaşma, saldırganlık, aileyle paylaşımın azalması, gözlerde kızarma, kötü arkadaşlar edinme klasik şüphelendirici bulgulardır.
- Esrarın tesiri altındaki kişilerde bazen gereksiz yere gülmeler bazen de korku ve panik hali gözlenir.
- Denge kaybı, gözlerde kızarma, reflekslerin yavaşlaması, unutkanlık da görülebilir,
- Esrarın etkisi geçtikten sonra ise uyku hali, yorgunluk ve huzursuzluk gözlemlenir,
- Esrar kullanımına bağlı duygu-düşünce bozuklukları son yıllarda sıkça görüyoruz.
- Özellikle uzun süre ve yüksek miktarda esrar kullanan kişilerde ani başlayan ve kimi zaman birkaç saat, kimi zaman birkaç gün süren halüsinasyonlar, hezeyanlar, paranoyalar, duygusal gel-gitler ve bilinç bulanıklığından oluşan bir tablo gelişir.