Çocukların sebze sevmemesinin birçok nedeni var. Bir araştırmaya göre anne, gebeliğin 6. ayında ne tüketirse, çocuk da ileride o besinleri daha çok yiyor.
Sebzeler iyi birer posa, vitamin ve mineral kaynağıdır. Sağlıklı büyüme ve gelişme için de oldukça önemlidirler. Bunu bilen ve çocukları sebze yemeyen annelerin üzüntüsüyle çok sık karşılaşıyorum. Anneler ve anne adayları bu yazım sizler için. Çocuğunuz sebze seçiyor veya hiç yemiyorsa bunun altında yatan birçok neden olabilir. İşte size şaşırtıcı bir gerçek: Yapılan son araştırmalar gösteriyor ki, anne, gebelik döneminin 6. ayında hangi besinleri tüketirse, çocuk da ileride o besinleri daha çok tüketiyor. Sebzelere yönelik çalışmalarda ise, gebeliğin 6. ayında sebze yemeyen annelerin çocuklarının da ileride sebze tüketmeye yatkın olmadığı gözlenmiş. Yani çocuklar ebeveynlerini sadece büyürken değil, daha anne karnındayken rol-model olarak almaya başlıyor! Çocuğunuz büyüdükçe kendi tercihlerini ön plana çıkarmak isteyecek ve kimi zaman anne-babaya karşı zıt tutumlar sergileyip yemek yemeyi ret edecektir. Bu durumda onları cezalandırma veya ödüllendirme yoluna gidilmemelidir. Aksi halde ileride olumsuz problemlerle karşılaşılabilinir. Aile sebzeyi sevmiyor ve tüketmiyorsa çocuğunuzun da damak tadı o yönde gelişecektir.
Makarnaları renklendirin
-Makarna çocukların en çok sevdiği yiyecekler arasındadır. Makarnayı haşlanmış bezelye, havuç ve tatlı biber gibi sebzelerle renklendirebilirsiniz.
-Çocuğa doğrudan, ‘Bunu yer misin?’ sorusu yerine, sofralarınızdan salata ve sebzeleri eksik etmemeyi deneyin. Araştırmalar sofrada sürekli olan besinlerin, çocuklarda merak uyandırdığını bildiriyor.
-Onlara sebzeleri tanıtın. Hikaye ve boyama kitapları onların ilgisini çekip sebzeleri sevmelerine yardımcı olabilir.
-Birlikte yemek yapmayı deneyin.
-Yemek tabaklarının kenarlarını sebzeler ile süsleyin. Havuç, maydanoz, biber gibi sebzelerden yararlanarak komik suratlar ve çeşitli hayvanlar yapabilirsiniz.
-Eğer hiç yemiyorsa, kurubaklagil, fındık fıstık, ceviz ya da meyve yedirin.