ROMA
AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, yeni anayasa için önemli bir öneri getirdi. Çavuşoğlu, partinin TBMM’de uzlaştığı maddeleri dahi anayasaya geçiremediğini, CHP’nin de marjinalleştiğini belirterek, Venedik Komisyonu gibi tartışılmayan bir kurumla işbirliği halinde yeni bir anayasa yapabileceklerini söyledi.
Çavuşoğlu, AB Dönem Başkanı İtalya’nın başkenti Roma’daki temasları öncesinde yaptığımız sohbette önemli açıklamalar yaptı.
Ana hatlarıyla aktarıyorum:
2 Fasıl daha açılır: “AB içinde Türkiye dostları ‘Turkey in Europa Now’ girişimi başlattılar. İtalya öncülüğünü yapıyor. Dört faslın daha müzakereye açılmasını öneriyorlar. Biz ayrıca enerji faslının da açılmasını istiyoruz. Esasen, AB Konseyi, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Fransa’nın bloke ettiği fasılların açılmasında da bir engelimiz yok. Sosyal politikalar ve istihdam, ekonomi politikaları, eğitim gibi fasıllarda bir eksiğimiz yok. Yeni AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker “5 yıl genişleme dursun” diyor ama bu hem mümkün görünmüyor, hem de AB açısından son derece zararlı. Zaten Ukrayna konusunda adım atılamadığı için bugün hem bu ülkede, hem de AB ile Rusya arasında kriz yaşanıyor. İtalya dönem başkanlığı ise genişlemeyi öncelikleri arasına aldı. Bizim de İtalya dönem başkanlığında iki fasıl açılması beklentimiz var.”
Reformları hızlandırmalıyız: “Türkiye için 2014 AB Yılı olacaksa reform sürecini hızlandırmamız lazım. Son 3 yılda 4. ve 5. Yargı reformlarıyla önemli adımlar attık, ayrıca AİHM’deki dosya sayımızı azaltacak adımlar yararlı oldu. Ancak şimdi yine hızlanmalıyız. 23 Temmuz’da Erzurum’da Reform İzleme Grubu toplantımız var. AB sürecinde atmamız gereken yeni adımları konuşacağız. Ancak 2014’ün AB Yılı olması sadece bizim atacağımız adımlarla olmaz, AB’nin de adım atması gerekiyor.”
Vizesiz AB 3 yıl sonra: “Bu anlamda Vize Serbestisi önemli bir adım. Bizim, Türkiye üzerinden AB’ye geçen kaçak göçmenleri geri kabul anlaşmasını imzalamamızın karşılığı olarak AB 3 yıl sonra tüm Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vizesiz seyahat imkanı tanıyacak. Geri adım atılamaz.”
CHP marjinalleşiyor: “Öte yandan, Türkiye’nin önündeki en büyük reform yeni anayasa olur. Gördük ki TBMM’de 4 parti yeni bir anayasa üzerinde uzlaşamadı. Hatta, uzlaşılan 60 maddeyi bile getiremedik. Biz Avrupa’da marjinal partilerin güçlenmesinden duyduğumuz endişeyi dile getiriyoruz. Bizde de CHP giderek marjinalleşiyor, İşçi Partisi’nin arkasına takılıyor.”
Venedik Komisyonu ile yeni anayasa: “Ancak bizim iktidar olarak sorumluluğumuz var. Bunun için Venedik Komisyonu ile işbirliği yaparak yeni bir anayasayı halkın önüne getirebiliriz. Zaten tüm kesimlerin yeni anayasadan beklentilerini, hatta bazılarından hazırladıkları taslakları almıştık. Bunlar üzerinde çalışarak bir taslak hazırlar ve Venedik Komisyonu’nun görüşüne sunarız. İşbirliği içinde yeni bir modern, demokratik, sivil bir anayasa hazırlayabiliriz. Venedik Komisyonu, demokratik dünyanın kabul ettiği bir kurum. ABD, Norveç, İsveç, Hollanda işbirliği yapıyor, danışıyor. Bunda biz de özgüven göstermeliyiz. Böylece kimse karşı çıkamaz. Venedik Komisyonu ile ön görüşmelere başladık. Ancak henüz bu konuda verilmiş bir kararımız yok.”
AB Mısır’a, Gazze’ye susuyor: “AB, son dönemde kendi içinde ekonomik, sosyal ve siyasal krizler yaşıyor. Ancak politikalarındaki başarısızlık da bunda etkili. Ukrayna gibi Arap Baharı sürecinde de, Mısır’daki darbe sürecinde ve sonrasında da, en son İsrail’in Gazze’yi vurmasında da doğru tutum alamadı. Mısır’daki katliamlar, idamlar dünyanın başka neresinde olursa olsun, örneğin Çin’de olsaydı AB ayağa kalkardı. Aynı şekilde Gazze’deki kadar insan bir başka ülke tarafından bombalanarak öldürülseydi yine kıyamet kopardı. Ama AB ne Mısır’da darbeye darbe diyebildi, ne katliamlara ses çıkarabildi, ne de İsrail’e sesini yükseltebiliyor. Batı’nın içinde uzun süre yaşadım, hangi durumlarda hangi kriterleri uyguladığını biliyorum. Cılız bir ülkeyse sorun çıkaran üstüne gidiyorlar, değilse susuyorlar.”
İtalya AB’nin siyasi liderliğini alabilir: “AB’nin en enteresan ülkesi İtalya. Başbakan Matteo Renzi hem İtalya hem AB için reform istiyor. Atalet içindeki AB’ye yeni bir rüzgar verebilecek tek lider olarak görülüyor. Aynı şekilde Dışişleri Bakanı Frederica Mogherini de aynı reformcu kişiliğe sahip ve Catherine Ashton’ın yerine AB’nin yeni Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi olma ihtimali en yüksek adaylardan. Eğer olursa, Türkiye bu dönem AB’de en sağlam müttefiki ve destekçisine sahip olacak.”