Yaz aylarının gözde tatil destinasyonu, adeta tatil renklerinin mimarı, rüzgarı, dar sokakları, pembe begonvilleri ve sakız sardunyalarıyla gastronomik lezzetlerinden plajlarına, festivallerinden otellerine işte Çeşme ve Alaçatı Gerçeği;
Önce gelin Çeşme ve çevresini saran tatil güzelliklerine bir bakalım;
İzmir’in Çeşme ilçesi sınırları içinde yeralan Alaçatı, Çeşme Yarımadası’nın “ince belinde” rüzgarın kuzeyden güneye, güneyden kuzeye cirit attığı koridorun merkezinde yer alıyor. Yazın hakim olan poyraz Alaçatı’ya “nefes aldırır”, gün sayısı (yılda 330 gün ile) Türkiye ortalamasının çok üzerindedir, bu da beldeyi dünyanın en önemli rüzgar sörfü merkezlerinden biri yapmıştır.
ULAŞIM ÇOK KOLAY
Kuzeyinde kumsalıyla ünlü Ilıca, güneyinde rüzgar sörfü kulüplerinin olduğu Alaçatı Limanı, batısında zeytinlikler ve yeni yeni bağlarla kaplanmaya başlayan Karadağ bulunuyor. Denizden 3 km içeride yer alan Alaçatı’nın denizden yüksekliği 16 metre, İzmir’den 70 km uzaklıkta olan Alaçatı’ya 90 km uzaklıkta olan Adnan Menderes Havaalanı’ndan da ulaşım otoyolla çok kolay.
Alaçatı, taş dokusu ve rüzgar sörfü ile beraber, Türkiye’nin en gözde küçük otellerinin yer aldığı bir cennettir. Genelde 5-10 odalı bu şirin otellerin içinde huzur ve rahatlık ön planda. Özellikle Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında kuş sesleriyle uyanıyorsunuz Alaçatı’da. Yaz sıcağında açık bıraktığınız pencereden hafif bir rüzgarla mis gibi çiçek kokuları girer içeriye ve “iyi ki buradayım” dedirtir. Bir çoğu, geçtiğimiz yüzyıldan kalan taş binaların, restorasyonu ile oluşmuş küçük otellerin içinde, o günlere ait bir takım izler bulabiliyorsunuz. Dünya’da yalnızca bu yörede yetişen ve dalında “olgunlaşan” hurma zeytinini de tatmak gerek. Ev yapımı limonatalar, sakız muhallebisi, sakız kurabiyesi, adaçayı Alaçatı sofralarının vazgeçilmezleridir. Yemek sonrası Alaçatı’nın dar sokaklarında yapılan küçük bir gezinti sizi deliksiz bir uykuya hazırlayacaktır
SÖRFÜN MERKEZİ
Alaçatı’yı, Türkiye’nin son yıllardaki en gözde tatil beldesi haline getiren unsurlardan birisi de, dünyaca ünlü windsurf alanı ve kumsalları. Denize 3 km uzaklıkta Alaçatı Yat Limanı’nın yanında enlemesine 500 metre ve boylamasına 330 metre sığ alan bulunmaktadır. Dolayısıyla yüzme bilmeyenler için bile bu kadar büyük alan, windsurf öğrenmek için ilk aşamada yeterlidir. Rüzgar sörfü kulüplerinin yer aldığı Yumru Koy’un kıyıdan kıyıya uzaklığı 1.900 metredir. Doğu kıyısının dağ olması açık deniz korkusunu ortadan kaldırır. Alanın üç bir tarafı kara ile çevrilidir, sadece güney kısmı açıktır. Bu nedenle oldukça güvenlidir. Bu koyda rüzgar sörfünün yanısıra kitesurf yapılmakta.
Alaçatı’nın merkezinde 2006 yılında “kentsel sit” ilan edilmiştir. Eski evleri aslına uygun olmaksızın onarmak veya geleneksel mimari dokuya aykırı unsurlar içeren yeni binalar yapmak yasaktır. Günümüzde onarılan bir çok taş ev, küçük otel, restoran, kafe ve alışveriş noktası olarak Alaçatı Ekonomisi’ne katkı sağlamakta.
ELEŞTİRİLER YERSİZ
Çeşme bu kadar güzelliği barındırırken, bazı haksız eleştirileri de maruz kalıyor. Alkoçlar Exclusive Alaçatı Genel Müdürü Erçin Yalçın “Kimileri okur öğrenir, kimileri yaşar öğrenir... Biz turizmciler yaşıyarak öğreniyoruz” diyerek, eleştirilerle ilgili şunları söyledi: “Çeşme, Alaçatı çok pahalı kazıklanıyoruz, Yunan adaları daha ucuz oraya gidin diye yazan, eleştiren ve söyleyenler bence çok sert ve ön yargılılar. Objektif olmak gerekiyor kendi ülkemizin güzellikleri ve görülmesi yaşanılması gereken yerler varken neden Yunan adalarının reklamı yapılıyor, zaten 2015-2016 çok zor bir dönemden geçen Türkiye turizm destekleneceğine bu şekilde yerden yere vurulmaya çalışılıyor!! Çeşme Alaçatı ve diğer tatil yörelerimizin esnafına ve çalışanlarına büyük haksızlık yapılıyor, buralarda her bütçeye uygun yerler var, oteller, restaurantlar her çeşitlilik var. Zamanında bu karalamayı Kuzey Kıbrıs içinde yapmışlardı.”
MUTFAĞI ZENGİN
Çeşme Sheraton Deneyimli Mutfak koordinatörü Rahmi Yılmaz ile de Çeşme mutfağını değerlendirdik. Kalsik Alaçatı otları, deniz mahsueri, her türlüsü körpe ahtapot doldurulmuş kalamar, Çeşme Sakız tatlısı, germeyen mezeleri, Ovacık enginarı, lokma çeşitleri, cevizli incir dolması, enginar reçeli, sakız reçeli, patlıcan reçeli, barbun, trança balığı, deniz levreği, mercan, sakızlı dondurma, germeyen ekmeği nohut mayasından... Mutlaka denemelisiniz. Yemek fiyatlarını da seçtiğiniz menüye göre siz belirliyorsunuz. Bütçenize, damağınıza göre ortalama minimum 125 TL maksimum da 650 TL restoran fiyatları ama ekmek arası sardalya yemek isterseniz 15 TL ya da kumru 12 TL.