"Hükümet tarafından İsrail medyasına Türkiye ile bir çatışmanın kaçınılmaz olduğunu vurgulamaları tavsiye edildi."
İsrail Kanal 12
İsrail Kanal 12 muhabiri Yaron Avraham, Türkiye'nin Suriye'yi kontrol altına almasından endişe eden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun düzenleyeceği güvenlik toplantısında Türkiye'nin Suriye'deki etkisini sınırlamaya odaklanacağını belirtiyor.
İsrail Hava Kuvvetleri, iki gün önce Suriye'nin merkezindeki Suriye Ordusu'nun hava üslerine yönelik alışılmadık bir hava saldırısı dalgası başlattığını bu bağlamda ele almak gerekiyor.

Çünkü İsrail hava saldırısı Şam kırsalındaki Najha kasabasını hedef alıyor. Bu operasyonun, üslerdeki stratejik kabiliyetleri devre dışı bırakmayı hedeflediği belirtiliyor.
Söz konusu üslerin, Türkiye'nin gelecekte askeri tesislere dönüştürmeyi planladığı bölgeler arasında yer aldığı bildirildi.
Uydu görüntüleri, her iki üste de hava araçları, askeri ekipmanlar ve silahların bulunduğu tesisler dahil olmak üzere çok sayıda binanın yıkıldığını gösteriyor.
İsrailli savunma yetkililerin Türkiye'nin Suriye'de giderek artan varlığını görmektense Rusya'nın etkisini yeniden güçlendirmesini tercih ettiği dikkate alındığında gelişmeler daha iyi anlaşılıyor.
Diğer taraftan Amerikan ordusu, Haseke kırsalındaki Tel Baydar üssünü tahliye etmeye başladı. Üsteki beton blokların Erbil'e nakledildiği dikkate alındığında durumun yeni gelişmelerin işaretçisi olma ihtimali akla geliyor.
Çünkü hafta içi Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini hatırlatalım. Nisan ayı sonunda da bir araya gelinmesinin söz konusu olduğunu da.
Trump'ın sözleri kayda değer, olan bitene ışık tutması bağlamında.
"Bölgede, özellikle Suriye'de Türkiye'ye güveniyoruz. Suriye, Türkiye'ye emanet. Size emanet. Yakında göreve başlayacak olan Büyükelçimiz Tom Barrack emrinizdedir Sayın Başkan. Doğrudan kendisiyle görüşüp bağlantı kurabilirsiniz. Başka bir aracıya gerek yok."
Ancak bu ifadeler İsrail cephesinde alarm zilleri çaldırmış olmalı ki Netanyahu medyaya böylesi bir çağrı yapma noktasına kadar geliyor.
Ha tabii Ukrayna cephesindeki gelişmelerin etkisini de dikkate almak gerekiyor: Kuzeyde ve güneyde etkin bir Türkiye, etkileri açısından önemli gelişmeler.
The Telegraph haberine göre Fransa ve Birleşik Krallık, Ukrayna'ya asker gönderme fikrinden vazgeçerek Birleşmiş Milletler liderliğindeki bir barışı koruma misyonunu değerlendiriyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa Konseyi Zirvesi'nde Ukrayna için Birleşmiş Milletler Barışı Koruma Misyonu kurmayı gündeme getirdiği bildiriliyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ifadeleri bu açıdan önemli: "Taraflar, Rusya-Ukrayna savaşının ilerideki bir aşamada çözüme kavuşturulması amacıyla, bu tür güçlerin kurulması konusunda mutabakata varırsa, Türkiye'nin Ukrayna'ya yabancı güçlerin konuşlandırılmasına katkıda bulunabilir."
