Zeytinburnu Belediyesi’nin 2015’te Çanakkale Savaşlarının 100.Yılı münasebetiyle açmış olduğu Çanakkale Kısa Film Yarışması, geçen Cuma akşamı Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan ve onur konuğunun Türk sinemasının kıdemli oyuncularından Eşref Kolçak’ın olduğu ödül töreniyle tamamlanmış oldu. 15 bin TL değerindeki Birincilik Ödülü’nü Turan Haste’nin Hasat Zamanı, 10 bin TL değerindeki İkincilik Ödülü’nü Metin Yüksel Alkan’ın Çanakkale, 5 bin TL değerindeki Üçüncülük Ödülü’nü ise Adem Akyol’un 1915 Hafızalarda Kalanlar adlı yapımlar kazandı. Seçiciler Kurulu üyeliğinde Abdülhamit Avşar, Coşkun Çokyiğit ve benim bulunduğumuz yarışmanın biner liralık Mansiyon ödülleri ise, Bünyamin Duranoğlu’nun Deli Seyfullah, Kenan Gökşin’in Asrın Evlatları, Gizem Coşkun’un Mülazım-ı Evvel Tahir Efendi ile Zühre Hanım, Burak Doğan’ın Firari ve Emre Çulha’nın Feda adlı filmlerine gitti. 2 bin TL karşılığındaki Zeytinburnu Belediyesi Özel Ödülü’nü yine Metin Yüksel Alkan’ın Çanakkale başlıklı eseri kazandı.
68 eserin katıldığı yarışmada, kurmaca türünün yanında animasyon ve belgeseller de yer aldı. Aslında kısa film dendiğinde asıl anlaşılması gereken kurmaca çalışmalarken, son yıllarda ortaya çıkan bir yaklaşımla, süre esas alınarak, deneysel de dahil olmak üzere diğer türler de bu kapsam altında algılanmaya başlandı. Çanakkale gibi, dönem, mekan, kostüm ve atmosfer bilgisi yani tarihi bir şuur gerektiren konuda, gerçekten de çoğu amatör ruhla yapılan filmlerde belli teknik ve içerik aksamaları isteristemez ortaya çıktı. Ön jürinin işi bu yüzden oldukça zordu. Bir tarih ve edebiyat bilgisi gerektiren, bilimsel çalışmalar, mektuplar ve hatıralarla hemhal olmayı göze aldıran bir çerçevede gerçekleşmesi gereken bu tematik kısa film çalışmalarını değerlendirirken oldukça titiz çalışılması muhakkak ki elzemdir. Ödül kazansın kazanmasın, böylesi milli bir konuda çalışma yapmaya kalkışan her girişim saygındır ve umarız başka ortamlarda da hak ettikleri değeri ziyadesiyle göreceklerdir.
Düzenlenen özel etkinliklerle periyodik kültür sanat faaliyetlerini üst bir çıtaya taşıyan Zeytinburnu Belediyesi başkanı sayın Murat Aydın’ın tören sonrası ifade ettiği gibi, bundan sonraki kısa film çalışmaları daha ciddiyetle ele alınması düşünülüyor ve yapılacak haftalık yoğun atölye çalışmalarıyla ortaya konacak senaryoların çekilmesi için bir altyapı hazırlığı planlanıyor. Çanakkale gibi geleceğimizi damgasını vurmuş paha biçilmez bir destan hususunda daha gayret ve azimle benzer çalışmalar gerçekleştirilmesi ve değişik kurum ve kuruluşlar, özel sektör işletmeleri tarafından desteklenmesi ve bu girişimlerin arttırılması gerekiyor. Şimdiye kadar ortaya konan uzun metraj film çalışmalarının az bir kısmının nitelik bakımından görece olarak yüksek olduğu aşikârdır. Bu konudaki yine az sayıdaki yabancı yapımın niteliklerinin, hakkını vermek gerekir ki, iyi olduğu görülmektedir. Bizlerin milli bir bilinçle daha yeterlikli ve donanımlı çalışmalar ortaya koymamız gerektiği gün gibi meydandadır.