Yaralanma olaylarının yüzde 21’inin cam kaynaklı olduğunu biliyor musunuz? Emniyet ve güvenlik camı kullanımının yaygınlaşmasıyla bu kazaların önlenebileceği belirtiliyor.
Siz bir alışveriş merkezinde vitrine doğru ilerlerken kafanızı hiç cama geçirdiniz mi? Ben geçirdim. Hatta ‘Lütfen cama çıkan alın ve yanak izimi silmeyin de burada cam olduğu bilinsin’ diye ukalalık da ettim. Tamam biraz dikkatsiz azıcık sarsak olabilirim ama vitrin camlarının da cam olduğu belli olmalı değil mi? Şişecam Düzcam’ın emniyet ve güvenlik camları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenledikleri toplantının davetini aldığımda aklıma üşüşen anılar demetinden ‘Buradayım, buradayım’ diye bağıran en çok buydu. Şimdi yazarken bile elim alnıma gidiyor. Biz yetişkinler için durum böyleyse düşünün çocukların halini. Toplantı sırasında, bir okulda cam kazası nedeniyle bir çocuğun hastanelik olduğunu da öğrendim. Yani durum hayli ciddi. Toplantıya ev sahipliği yapan Şişecam Düzcam Pazarlama Grup Müdürü Ebru Şapoğlu, toplumsal sorumluluk bilinciyle ‘cam güvenliği’ konusunda farkındalık yaratmaya devam ettiklerini söylüyor. Cam kullanılan alanlarda potansiyel risklere karşı bilinçlendirme çalışmaları başlattıklarını belirten Şapoğlu, “Ülkemizde cam yaralanmalarının travmaya bağlı yaralanmalardan aldığı pay yüzde 21’e ulaşıyor. Yaralanan bir buçuk milyon çocuğun 500 bini hastanede yatarak tedavi görmek zorunda kalıyor. Ancak darbe sonucunda keskin ve sivri uçlar oluşturmayan, kırılma anında ortalığa saçılmayan ve yerinde sabit kalan ‘Emniyet ve güvenlik camları’ cam kırığına bağlı yaralanma riskini ortadan kaldırır” diye bilgi veriyor. Okullara yönelik de bir hesaplama yapmışlar. Şapoğlu, şu bilgileri veriyor:
“Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Türkiye’de 50 bine yakın okul, bu okullarda da 600 bine yakın derslik bulunuyor. Toplam 17,5 milyon öğrenci var. Bir derslikte ortalama beş 10 metrekare arasında cam kullanılırken, bir okulda ise ortalama cam kullanımı 90-100 metrekareye ulaşıyor. Türkiye’de okullarda toplam kullanılan camın 4,5-5 milyon metrekareyi bulduğunu öngörüyoruz. Okullarda kullanılan camların tahminen yüzde 30’unun bulunduğu yere ve kullanım alanına göre emniyet ve güvenlik özellikli cam olması gerekiyor. Bunun yanında eğitim kurumları ve kreşlerin yanı sıra hastaneler, adliyeler, konutlar, iş merkezleri, alışveriş merkezleri gibi mekânlarda, emniyet ve güvenlik ihtiyacı bulunan korkuluklar, pencere camları, camlı ara bölmeler gibi alanlarda kullanılmasını öneriyoruz.”
Farkındalık Gerekiyor
Bu dönüşümün zannedildiği kadar pahalı olmadığını da vurguluyor. Yapılan hesaplamalara göre tüm okullardaki dönüşüm 150 milyon lira civarındaymış. Konutlarda ortalama büyüklükteki bir dairede kullanılması gereken emniyet ve güvenlik camı maliyetinin de 2 bin lira olduğunu dile getiren Şapoğlu, oluşturulması gereken farkındalığın önemine işaret ediyor. Emniyet ve güvenlik camı kullanımına yönelik öneri niteliğinde kılavuzlar olsa da konu yönetmeliklerde yer almadığı için uygulanmaması halinde yaptırımlara gidilemiyormuş.Bu konuya sosyal sorumluluk gözüyle baktıklarını vurgulayan Şapoğlu, bilinçlendirme çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayarak sözlerine son veriyor.
ANNENİN AJANDASI
Lunapark Gezegeni’nde hayat var
2003 yılından bu yana bine yakın oyun sahneleyen Zorlu Çocuk Tiyatrosu, Dünya Tiyatro Günü’nde bir çocuğun hayalini sahneye taşıdı. Dördüncü sınıf öğrencisi Çağrı Berat’ın hayallerinden yola çıkılarak yazılan ve oynanan Lunapark Gezegeni, bir grup çocuğun hayallerini terk etmeleri karşılığında gittikleri Lunapark Gezegeni’nde başlarından geçen ilginç olaylar çerçevesinde şekilleniyor. Oyunun önümüzdeki günlerde yeniden sahnelenebileceği belirtilirken önümüzdeki yılın oyun metninin ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik bir yarışma ile belirleneceği de dile getirildi.
Robotik başarıları
Çocuğunuz robot yapmayı seviyorsa, robotik derken gözleri parlıyorsa, yaşı da elveriyorsa bu haberi onunla paylaşabilirsiniz. Bahçeşehir Okulları Fen ve Teknoloji Lisesi Integra 3646 takımı New York’ta düzenlenen robotik turnuvası Fırst Robotics Competition’da Şampiyonluk ödülünü kazanmış. Bahçeşehir Anadolu Lisesi takımı Adroit Androids ise bu yıl ilk defa katıldığı Texas Alamo First Robotics Şampiyonası’nda Rookie All-Star ödülüne layık görülmüş...