Son yapılan araştırmalara göre, obezite genetik, fizyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerden besleniyor. Her yıl daha çok çocuk ve genci pençesine düşüren soruna karşı erken müdahale şart.
Günümüzde ortalama her 100 çocuk ve ergenlerin 30’u şişmanlık sorunu ile karşı karşıyadır. Çocukluk döneminde yaşanan bu sorunun ileride kronik şişmanlığa zemin hazırlayacak yetişkinlerin oluşmasını sağlayacağı için ya şişmanlıktan korunma ya da şişman olan çocuk ve ergende hızla sağlıklı kilosuna ulaşma hedefi mutlaka hayata geçirilmelidir. Obezite aslında obezus Latince kelimesinden gelmektedir. Obezus ‘iyi beslenmiş’ anlamına gelmektedir. Sağlık anlamında iyi beslenmiş demek olan bu kelime günümüzde fazla yemek yiyerek vücudunda hastalık boyutunda yağlanmaya neden olmuş çocuk, ergen ve yetişkinler için kullanılan bir terim halini almıştır. Vücutta yağ dokusunun fizyolojik olarak en yüksek olduğu iki dönem var. Biri bebeğin doğduktan ilk yılı, diğeri ise pubertal dediğimiz çocuklarının ergenliğe adım attıkları dönemdir. Bu nedenle bebekleri ek besine geçiş dönemi ile gençlerin ergenlik çağlarında yemeklerine dengeli öğünlerle devam etmeleri şişmanlığın oluşmasında koruyucu etmendir.
Sorun karışık ama çözüm basit
Aslında genetik olarak potansiyel şişmanlığa yatkın olan çocuklarda eğer bir de ortam şişmanlığa elverişli yemek yeme düzenine hazısa hızla şişmanlık ortaya çıkar. Kompleks ama aşırı karbonhidratlı yemeklerin yenmesi, aşırı yağlı ve kalorili yiyeceklerin sipariş verilmesi, egzersiz yapılmaması ve şekerli içecek tüketiminin sürekli olması gibi etmenler eğer altta genetik olarak şişmanlığa yatkınlık varsa çocuğu çık kısa süre içinde obezitenin pençesine düşürüyor.
Son yapılan araştırmalar da gösteriyor ki, obezite genetik, fizyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerden besleniyor. Çocuk ve ergenlerde şişmanlıktan kurtulma veya korunmada; düzenli beslenme eğitimi, fiziksel aktivitenin benimsetilmesi, aile ile işbiriliği kurularak mevcut sorunların çocuk veya ergenler üzerinde yeme bozukluğuna neden olabilecek faktörlerin belirlenmesi, okul ile işbirliği ile kantin ve yemekhane düzeninde çocuğun yemek sisteminin denetlenmesi gerekiyor.