Beslenmede gıdaların uygun şekillerde saklanması da önemli. Besinlerin buzdolabına yerleştirilmesi sırasında yapılan hatalar gıdaların bozulmasına ve bakteri oluşumuna neden oluyor.
Sağlıklı beslenmek için ilk önce aldığımız besinlere, daha sonra saklama koşullarına dikkat etmeliyiz. Uygun koşullarda saklamadığımız takdirde, besinlerin protein, vitamin ve mineral değerleri azaldığı gibi, mikroorganizmalar üremeye başlar ve besin zehirlenmeleri yaşanır. Mikroorganizmalar en çabuk protein içeren besinlerde çoğalır.
Yerleştirmeye dikkat
Sağlıklı bir yerleşim için;
- En üst rafa, et, tavuk, balık gibi hayvansal ürünlerini, onun altına rafa süt ve süt ürünlerini, en alta meyve sebzeleri yerleştirin.
- Yumurtanın kabuğu bakteri taşıyabilir. Genellikle yumurta raflarında, boş kalan yerlere, sarımsak ve limon koyulur fakat bu oldukça tehlikelidir, mikroplar hızlıca diğer besinlere yayılabilir. Bu yüzden yumurtaları kapaktaki raflara dizmek yerine kendi kutusunda saklamak daha iyi olacaktır.
- Çiğ et çok hızlı bakteri üretir. Bu nedenle çiğ eti diğer yiyeceklerin olduğu yere koymanız, bakterilerin o yiyeceklere de geçeceği anlamına gelir. Bu nedenle et, tavuk ve benzeri ürünlerini varsa buzdolaplarındaki özel bölümlere, yoksa en üst rafta saklayın.
- Konserveleri oda sıcaklığında ve kuru ortamda muhafaza etmelisiniz. Buzdolabında saklamayın.
- Ambalaj, eve gelene kadar sebzenizi korur, fakat daha sonra riskli bir durum yaratabilir. Sebze ve meyveleri buzdolabınıza ambalajından çıkararak yerleştirmek, eğer ıslaksa mutlaka kurutup buzdolabına koymak en sağlıklı yöntemdir.
Raflar nasıl temizlenmeli?
Çamaşır suyu ve dezenfektanlar buzdolabı yüzeyine zarar verebilir. Bunların yerine sabunlu ılık bir suyla buzdolabını temizlemek en güzelidir. Temizlikte en sık unutulan bölge genelde buzdolabı koludur.
Kolu bakteri yuvası
Buzdolabı koluna gün içinde sıkça temas edildiği için, bakterilerin en fazla barındığı yerdir. Bu nedenle bu bölgenin temizliğine ekstra önem göstermeye çalışın. Temizlediğiniz yerlerin ıslak kalmamasına mutlaka dikkat edin. Aksi takdirde nem oluşur ve sebzeler hızla çürümeye başlar.