Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren BETAM isimli araştırma merkezi geçtiğimiz hafta “PISA test puanları Türkiye’de neden yükseldi?” isimli bir araştırma yayınladı. Araştırma Prof. Francisco Rivera Batiz ve araştırma görevlisi Mine Durmaz tarafından yapıldı.
Francisco Rivera Batiz ABD Columbia Üniversitesi ekonomi profesörü, ağırlıklı olarak da eğitim konularında çalışıyor, şimdilerde de Bahçeşenir Üniversitesi’nde ders veriyor.
Araştırmanın yönetici özetini sizlerle paylaşmadan önce bu hafta ani bir şekilde rahatsızlanan ve şimdi çok olumlu bir iyileşme süreci yaşayan BETAM Direktörü Prof. Seyfettin Gürsel’e de geçmiş olsun dileklerimizi bir kez daha iletelim.
“PISA test puanları Türkiye’de neden yükseldi?” isimli çok önemli araştırmanın tüm detaylarını burada sizlerle yer nedeniyle paylaşmam imkansız ama isteyen internet üzerinden“[email protected] adresinden çalışmaya ulaşabilir, ulaşılması da tavsiye edilir doğrusu.
Aşağıda çalışmanın yönetici özetini aktarıyorum:
“Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA), 15 yaş grubundaki öğrencilerin matematik, okuma, fen bilimleri ve problem çözme alanlarında temel bilgi ve becerilere hangi ölçüde sahip olduklarını değerlendirmektedir. PISA test puanları sadece öğrencilerin ne öğrendiklerini değil, ayrıca bilgiyi ne kadar iyi kullanabildiklerini yansıtmaktadır. PISA test sonuçları Türkiye’de zaman içinde ortalama matematik puanlarında önemli bir iyileşmenin olduğunu göstermektedir. Türkiye için 2003 yılında 423 olan ortalama PISA matematik puanı 2012 yılında 448 puana yükselmiştir, ki bu artış aynı dönemde Brezilya hariç PISA uygulamasına katılan ülkeler arasında kaydedilen en yüksek artıştır.
2002 yılından beri Türkiye kişi başına milli gelirin arttığı bir dönemde olduğu için, test puanlarındaki artış sadece ‘gelir etkisinin’ bir yansıması olabilir: artan aile geliriyle birlikte öğrenciler evde öğrenmelerine destek olan daha fazla eğitim kaynağına (bilgisayar, internet erişimi, ansiklopedi vs) sahip olabilirler. Bu çalışma, 2003-2012 döneminde ortalama PISA matematik puanlarındaki artışın hemen hemen yarısının sadece ülke genelinde artan gelirden kaynaklandığını tahmin etmektedir. Bununla birlikte, bu durum aslında puanlardaki artışın arta kalan diğer yarısının, okullara yönelik reformların da dahil olduğu, öğrenci başarısını etkileyen diğer etkenlerle bağlantılı olduğu anlamına gelmektedir. Bu etkenlerin en önemlileri küçük yerleşim yerlerindeki okullar ile düşük gelirli ailelere hizmet eden okulların miktarında ve kalitesindeki iyileşmeler, kız öğrenciler arasında okullaşmanın ve kız öğrencilerin başarısının artması ve ayrıca öğretmen kalitesindeki gelişmedir. Aynı zamanda, bu çalışma 2003-2012 döneminde PISA test puanlarını aşağı çeken etkenleri de tespit etmektedir. Bunlar ise öğrenci motivasyonunun azaldığını gösteren artan öğrenci devamsızlığı ve sınıflardaki yaş ortalamasının yükselmesi olarak sıralanabilir.”
Araştırmanın yönetici özetinden de anlaşılacağı gibi Türkiye’nin, PISA test puanlarının Brezilya dışında en hızlı artan ülke olmasının altında son on senede yaşanan hızlı ekonomik büyüme en temel faktörolarak belirlenmektedir.
BETAM’ın araştırması da büyümenin nelere kadir olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
21. yüzyılda büyümenin temel motorunun da evrensel hukuk devleti ilkelerine uyum olduğunu bu sütunda senelerdir dile getirmeye gayret ediyorum.
Görmek isteyenler için meseleler aslında son de-rece yalın.