Daha önce 2018 yılının turizmde tüm zamanların rekorunun kırılacağı bir sezon olacağını vurgulamıştık. Bu istikamette Türkiye turizmindeki gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Geçen hafta kaldığımız yerden devam ediyorum...
* 2018'e rakamlarla bakış:2018 yılının ilk 4 aylık döneminde Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 7 milyon 783 bine ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. 2017 yılının ilk 4 aylık dönemine göre yüzde 32.5, rekor yıl olarak kabul edilen 2015 yılına göre ise yaklaşık yüzde 12 üzerinde bir seviye yakalamış durumdayız. 2018 yılının ilk 4 aylık döneminde, İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 42.6 oranında artış yakalandı. İstanbul’a ocak-nisan döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı 3.9 milyona yaklaştı. Ocak-nisan Antalya’ya gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 37.1 oranında artarak 1.1 milyona yaklaşmış durumda.
* Turizm geliri: Turizm geliri ise ilk 3 aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 31.3 artarak 4 milyar 425 milyon 237 bin dolar oldu.
Otel doluluk oranları: İlk 4 aylık dönemde İstanbul’daki otellerde doluluk oranı yüzde 71 seviyesinde gerçekleşti. İlk 4 aylık dönemde Antalya’daki otellerde doluluk oranı yüzde 60.2 seviyesinde gerçekleşti.
RAMAZAN BAYRAMI 2018 TALEBİ
Bu rakamları paylaştıktan sonra şimdi de TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'ya kulak verelim: “Bu yıl Ramazan Bayramı tatili kısa olacak. Arife günü perşembeye, bayram ise cuma, cumartesi, pazar günlerine denk geliyor. Arife gününü dışarıda bırakırsak 3 günlük bir tatil süreci bulunuyor. Buna rağmen üye acentalarımızdan aldığımız bilgiye göre bayram dönemi talebinde geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 15-20 civarında artış yaşanıyor. Bayram döneminde yaklaşık 300 bin kişinin seyahat acentaları aracılığıyla tatile çıkacağını öngörüyoruz.Bayram tatilinde yurtiçi turlarda talep özellikle sahil kesiminde yoğunluk kazanıyor. Antalya’da Kemer, Belek, Alanya, Side, Ege bölgesinde ise Bodrum başta olmak üzere Didim, Kuşadası, Marmaris, Fethiye, Çeşme ve Alaçatı’na talep yoğunlaşmış durumda. Bununla birlikte Kapadokya, Pamukkale, Karadeniz ve GAP turları da kültür turları kapsamında talep gören destinasyonlar. Yurtdışı turlarda talep ağırlıklı vizesiz gidilen ülkelere yönelmiş durumda. Bu bakımdan Balkan ülkeleri talebin yoğunlaştığı destinasyonlar arasında geliyor. Bunun yanı sıra İtalya, İspanya-Portekiz turları da vize sorunu olmayan tüketicilerin talep gösterdikleri destinasyonlar arasında. Bayram dönemi için turlarda kişi başı gecelik ortalama fiyat 150 TL’den başlayıp 1500 TL’ye varan bir aralıkta değişiklik gösteriyor. Turizm sektöründe bayram tatili nedeniyle oluşacak cironun 500 milyon TL civarında olmasını bekliyoruz."
Tatil tadında kalın.