Nepal depreminin ardından gazetelerde çıkan haberlerin bir kısmı İstanbul’un beklenen Marmara depremine hazır olup olmadığı yolundaydı....
Yenilenen bina sayısı, güçlendirilen kamu binalarına dair haberleri okuduk da afet yönetimi konusunda teknolojinin sağladıklarını hiç konuşmadık.
Mesela bir depremde İstanbul’da kaç ekibin, hangi makinalarla, nerede çalıştığını bilebilmek 1999’da imkansızdı bugün artık mümkün. Akıllı belediyecilik denilen meseleyi sadece Eds kameralarının çektiği kaza görüntülerinin üzerine taşımamız gerekiyor artık.
Mesela Amerika’da 4 kilometrelik bir hatta kamera ve akıllı sistemlerle donatılan trafik ışıkları sürücülere önemsiz bir 5 saniye kazandırıyor ama bir yıl içerisinde sağladığı yakut tasarrufu maliyetin yüzlerce katı. Bu da bir başka akıllı belediyecilik örneği...
***
Meseleleri daha basite indirgeyeyim... Belediyelerin ilçelerde farklı noktalarda birimleri var değil mi, bir vatandaşın bir işini halletmesi için bazen birden fazla birime gitmesi, trafiğe takılması, sıra beklemesi hatta oradan da bankaya gitmesi gibi aşması gereken merhaleler oluyor.
Zaman ve iş gücü kaybını düşünesinize... İyi çalışan, ilçede oturanların bilgilerinin doğru girildiği, diğer kurumlarla da entegre çalışan bir internet sistemi tüm bu saydığım kayıpları ortadan kaldıracak, belediye personelinin de daha verimli olmasını sağlayacaktır.
Eskiden otobüs için başka, vapur için başka, metro için başka başka kartlar ve aletler kullanıyorduk değil mi? Şimdi hepsini tek kartla halletmek vatandaşa kolaylık belediyeye de bilgi faydası sağlıyor. Hangi hat hangi saatte ne kadar yolcu çekiyor, kaç vagon ya da otobüse ihtiyaç var. Bu bilgilerin sağladığı ekonomik fayda da oldukça büyüktür.
Yani akıllı belediyecilik bir görüntü değil ciddi ve karşılığı olan bir yatırımdır ki verdiğim örnekler sadece insan yaşamına dokunan kısım daha büyük ve önemli örnekler de var...
***
Marmara Belediyeler Birliği, Bursa’da 14-15 Mayıs tarihlerinde Akıllı Belediyecilik Zirvesi düzenliyor. Bu gazetede Gölge Başkan köşesini yazmış, televizyonlarda ilk sosyal medya programını yapmış biri olarak ben de zirvede fikirlerimi paylaşma şansını bulacağım katılanlarla.
Balkan ülkelerinden gelen çok sayıda belediye başkanı, belediyelerin dünyada da marka olmuş şirketleri, teknoloji üretenler kalabalık bir ekip olacağız.
Benim merak ettiğim zirvede sunulacak yeni akıllı belediyecilik uygulamalarının medyada ne kadar yer bulacağı. İnsana en fazla dokunan teknolojiler bakalım bir haberleşme uygulamasındaki yenilikler kadar
konuşulacak mı?