Yemek önce kokusuyla cezbetmeli. Eve girenler fırından gelen mis gibi kokularla yiyeceği yemeklere baştan ‘artı’ vermeli. Üstelik yazın en sıcak günlerini yaşarken yemeğin ardından şişkinlik, pişmanlık olmamalı...
Lezzetli ve etkileyici bir yemek için mis kokusuyla evi saran sıcak bir ekmek, iyi pişmiş bir ızgara etin yanında ev yapımı şahane bir sos, gecenin sonunda da yaz meyvelerine küçük bir dokunuş yeterli. Verdiğim örnekler onlarca alternatifle farklılaşabilir, kendi damak tadınız ve yemeklerinize göre değişebilir. Önemli olan abartısız bir yemeği karmaşık olmayan lezzeti çağrıştıran kokulu aromalar ve soslarla biraz incelikli hale getirmek. Misafirlerin yemeği görmeden önce kokusuyla beyinde ziller çaldırmak. Hepinize afiyetle!
EN İYİ EKMEK EV YAPIMI EKMEK!
Ekmek kokusu yok mu? Bence dünyanın en güzel kokusu fırından gelen hamur kokusudur. O koku tokken acıktırır, açken beyne iyi bir yemek yiyeceğinin garantisini iletir. Şimdi basit, lezzetli ve tutturması garanti bir tarif geliyor! 3.5 su bardağı unu bir tutam tuz, su ve 3 çay kaşığı maya ile bir kaba alıp yoğurun. Hamuru sekiz parçaya bölüp yuvarlayın ve aralıklı olarak yuvarlak bir kek kalıbına yerleştirin. Üstü örtülü bir saat mayalandırdıktan sonra fırçayla biraz su sürüp büyük maydanoz yaprakları yerleştirin. Yaprakların üstüne su sürüp, yaprakların hamura yapışmasını sağlayın. İçi su dolu metal bir kap yerleştirdiğiniz 220°C fırında ekmeği 10 dakika pişirin. Fırının ısısını 200°C’ye düşürün, 20-25 dakika daha pişirip fırından alın. Ekmeği kalıptan çıkartıp soğumaya bırakın.
ÖZEL BİR SOS TAM 12’DEN VURUR!
Sarımsağın gücü adına! Onu şimdi tam zamanı olan domates ve bir kaç taze baharatla birleştirmek mükemmel bir sonuç verecektir. Sarımsaktan korkmayın, kokusu evi sardı diye sakın ola parfüme sarılmayın. Sarımsak piştiği zaman muhteşem aromalarını zeytinyağına sızdırırken çıldırtıcı kokular yaymaya başlar. Çiğken yaydığı kokudan farklıdır bu koku. Izgara yapılacak ete göre sosun ne olacağı elbette değişir. Kırmızı veya beyaz ete, yaz aylarında uyum sağlayacak bir sos için domatesi en az 4-5 saat önce rondodan geçirip üzerini kapatıp dinlendirin. İçine bolca ezilmiş sarımsak ve tuz atıp kapağını açıp suyunu çektirin. Bu sürenin sonunda içine bir tane közlenip blenderdan geçirilmiş kapya biberi, bir kaşık bal atın birkaç dakika daha pişirin ve altını kapatın. Servis zamanı sosu ısıtıp çok ince kayılmış taze kişniş (Baharatı değiştirseniz de kişnişe şans verin) ve yeşil limon kabuğu rendesi ekleyip karıştırın.
VANİLYANIN ASİL AROMASI
Gerçek vanilya çubuğunun çok özel bir kokusu vardır. “Tatlı” dendiğinde kakao kokusu ile yarışı berabere bitirir. Burun deliklerine çarptığı anda yeme isteği uyandırır. İngiliz kremasının bu muhteşem aroma için biçilmiş kaftan olduğunu göreceksiniz. Hazır havalar bu kadar sıcakken çilek veya şeftaliyi buzla birlikte blenderda çekin. Kaselere paylaştırıp üzerine İngiliz kreması döküp servis yapın. Bir adet vanilya çubuğunu diklemesine keserek aralayın. İçindeki vanilya özünü bir bıçak ucuyla sıyırıp sos tenceresine koyduğunuz. 1.5 su bardağı süte ilave edin. İçine 2 tatlı kaşığı unu ekleyip bir çırpıcı ile karıştırın. Kısık ateşte birkaç dakika karıştırın. Bu arada cam kasede 3 adet yumurta sarısı ile arzuya göre 1 kahve fincanı kadar şekerle çırpın. Bal veya agave şurubu kullanacaksanız, yumurta sarılarını tek başına çırpın. Balı sütün içine koyup eritin. Derin tencerede üç dört parmak su ısıtın, yumurta sarıları olan cam kaseyi içine oturtun. Hızla çırparak vanilyalı sütü azar azar eklemeye başlayın. Sos kıvamına gelince ocaktan alıp ılık olarak karıştırın. Pişirme süresini, dilediğiniz kıvama dek uzatabilirsiniz. Bir kasede servis zamanına kadar buzdolabında tutun.