Anadolu yemeklerinin ortaya çıkarılması ve yaygınlaşması için proje sayıları hızla artıyor. Örneğin Yağmur Böreği Birliği’nin Toprak Ana Günü ve Osmani Restaurant’ın düzenlediği “8 Aşçı 8 Yöre” etkinliği... Öyle lezzetler vardı ki keşfetmezseniz çok şey kaybedersiniz.
Anadolu yemekleri için başta Sivil Toplum Örgütleri’nin (STK), Kültür ve Turizm Bakanlığı ilesponsor firmaların akıllı projeler için yaktığı yeşil ışık, bazı şeyleri olumlu yönde temelden değiştireceğe benziyor. İşler bu toprağın yemek kültürü için hiç de fena gitmiyor.
Bir kaç gün önce bir telefon geldi, Hatay mutfağı için yepyeni bir projenin haberini aldım. Buna benzer bir çok projenin 2013’de değerlendirildiğini de biliyorum. Kimisi 2014’de başlayacak, kimisi epey yol aldı. Bir taraftan STK’lar, diğer taraftan yerel yönetimler ve yemek konusuna hayatını adamış, gönlünü vermiş kişisel girişimlerle oluşan küçük-büyük projeler bence umut vaad ediyor.
YAĞMUR BÖREĞİ BİRLİĞİ’NDEN
TOPRAK ANA GÜNÜ ve“Azınlık Yemekleri”
O projelerden biri de geçtiğimiz hafta katıldığım Yağmur Böreği Birliği’nin azınlık yemekleri temalı toplantısıydı. İsmi bile kulağa çok hoş gelen Yağmur Böreği’ndenbiraz bahsetmek istiyorum. İsim, yağmur duasına çıkan kişilerin dualarının kabulü için, dağıttığıhayır böreğinden geliyor. Birliği kuran Ayfer Yavi, Türkiye’de SlowFoodzincirine kuvvetli bir halkayı dahil etmiş. Bedelsiz olan bu tip etkinliklerini yagmurboreg.blogspot.comweb sitelerinden takip edebilirsiniz.
Toprak Ana gününe dönersek; 10 Aralık, SlowFood birliklerinin tüm dünyada aynı gün kutlladığı bir gün. Özetle, yerel ekonomilerde gıda üretim ve vizyonunu, geleneksel bilgi, biyo çeşitlilik ve tat üzerinden bir paylaşımla çevreye duyarlı kişileri buluşturmayı amaçlayan bir gün. Elbette bu bağlamda da bu toprağın yemeklerine katkısı büyük.
KİMİ YEMEKLER TANIDIK KİMİLERİ DEĞİL
SlowFood birliklerinin hummalı çalışmalarını sizler deduymuş olabilirsiniz. Slowfood felsefesini paylaşan kişilerle bir arada olmak için ben de Pazar öğle saatlerinde Balat Kültür Evi’nin yolunu tuttum. Toplantı için mükemmel bir yer seçmişler.Kültür evinin kiracısı, Türkiye Soroptimist KulüpleriFederasyonu, İş ve Meslek Kadınları Derneği’nin takdire şayan bir çabayla, çevredeki kadın ve çocukların meslek edinmeleri için verdikleri eğitim programlarını da buradan ilgilenenlere duyurmak isterim.
Gelenler en sevdikleri, en zor yemeklerini getirmişler. Sanki anneanemin evinde bayram kutlamasına gelmiş hissi ile orta boy servis tabaklarındaki yemekleri incelemeye başladım. Onlarca yemek; kimi çok tanıdık kimi değil.Ermeni, Rum ve Seferad mutfağından pırasa köftesi, kuru incir dolması, yuvarlakia, hardaliye, kaşkaridas, midyeli lahana sarması, hamsi mezesi ve daha bir dolu yemekle kominal bir masa gelenleri sıkıca kucaklamıştı.
Aslında yemek bahane derler ya aynen öyle oldu. Oradaki insanları tanımak ve anlattıkları yemek hikayelerini dinlemek müthişti. Elbette elim boş dönmedim. Size oradan en beğendiğim yemeklerin tariflerini de aldım ama yerim yetmeyeceğinden tarifler daha sonra!
OSMANİ’DEN ANADOLU YEMEKLERİ GEÇİDİ
“8 Yöre 8 Aşçı”
Osmani restoran yaptığı her etkinlikle Anadolu yemeklerine ve Anadolu’nun yetiştirdiği aşçılara destek olup, bu konuda ilham kaynağı oluyor. Yeni yılda düzenleyecekleri “8 Yöre 8 Aşçı” etkinliği için tüm aşçılar geçen hafta İstanbul’daydı. Ben de yemeklerin bir bölümünü tatma şansı yakaladım.Eğer giderseniz,bayılarak yediğim bu yemekleri sakın ola atlamayın: Ekşili taraklık (Antep), Tavuk üfleme, Patlıcan dolması (Elazığ), Kirazyaprağı sarması (Malatya).
Dört ayı kapsayacak ‘8 Yöre 8 Aşçı’
organizasyonununExecutive Şef Mahmut Yerlikayaliderliğindeki programa her bölgeden seçilen şefler konuk edilecek. Böylelikle o bölgelerin yemeklerini kendi şeflerinin ellerinden tatma şansını yakalayacağız.
Etkinlikte tanıtılacak mutfaklar, on beşer günlük zaman dilimleriyle lezzet tutkunları ile buluşacak. İlgilenenler için program tarihleri şöyle:
1 Ocak - 15 Ocak
KAYSERİ MUTFAĞI/Şef İsmail Usta
Kayseri Mantısı, Yağda Mantı, Yağlama, Kayseri Tabağı, Kiremitte Sucuk, Pastırmalı Kaşarlı Köfte, Güveçte Pastırma, Bamya Çorbası, Kayseri Eriştesi, Pastırmalı Güveçte Kuru Fasülye, Kayseri Çıtır Mantısı, Kayseri Tava, Etli Kayseri Sarma, Nevzime Tatlısı
15 Ocak - 31 Ocak
ELAZIĞ MUTFAĞI / Şef Burhan Usta
Yarma Çorbası, İçli Köfte, Dilim Dolma, Tavuk Üfeleme, Kömme, Hamur Sarması, Sırın, Kelle Köş, Kağıt Kebabı, Üsküre Kebabı, Horoz Dolması, Kavurmalı Saç Böreği, Muhaserli Köfte
1 Şubat - 15 Şubat
ANTEP MUTFAĞI / Şef Mehmet Emin Beydüz
Ekşili Ufak Köfte, Yoğurtlu Yuvalama, Ekşilik Taraklık, Etli Firik Pilavı, Antep Usulü Kuru Dolma, Alaca Çorbası, Şireydis, Kazan Kebabı, Sini Kebabı, Soğan Kebabı, Katmer
15 Şubat – 28 Şubat
ANTAKYA MUTFAĞI/Şef Şükrü Karaca- Şef İbrahim Bahçeli
Etli Ispanak Borani, Kuru Etli Kabak Borani, Ekşi Aşı, Kıymalı Kaytaz Böreği, Saç Oruğu, Tepsi Kebabı, Kağıt Kebabı, Sürpriz Piliç, Harbiye Usulü Tuzda Tavuk, Kazbaşı Kebap, Serimsek, Erişte Çorbası, Ayranlı Çorba
1 Mart – 15 Mart
GİRESUN MUTFAĞI/Şef Leman Kandemir
Hamsi Pilavı, Hamsi Buğulama, Karalahana Çorbası, Karalahana Sarma, Karalahana Dible, Mısır Ekmeği, Fasülye Turşusu Kavurma, Mıhlama, Isırgan Ezmsi, Kuymak, Mısır Unu Helvası, Tavşan İçi, Hamsi Diblesi, Gücük Dene Çorbası, Hoşran Çorbası, Lamesli Pide, Fındıklı Kefal, Giresun Lahmacun, Rezik Kökü Turşusu, Merevcen Kavurma, Siron, Sakarca Mücveri, Pezik Mücveri
15 Mart – 31 Mart
ADANA MUTFAĞI / Şef Birsel Şentuna
Gelin Bohçası, Patlıcanlı Saray Köfte, Osmanlı Pilavı, Dul Avrat Çorbası, Mumbar Dolması, Şırdan Dolma, Hitap Böreği, Yüsük Çorbası, Kıymalı Patlıcan Çırması, Sıkma, Meyhane Pilavı, Tavuklu Kel Köfte
1 Nisan – 15 Nisan
MALATYA MUTFAĞI / Şef Yasemin Öztop
Kulak Çorbası, Kiraz Yaprağı Köftesi, Burgurlu Lahana Sarması, Yarmacalı Pilav, Şapalak, Reyhanlı Malatya Köftesi, Tiritli Köfte, Kavurmalı Yumru Köfte, Analı Kızlı, Patlıcanlı Köftei Fırında Patlıcan Tava, Ispanaklı Ekşili
15 Nisan – 30 Nisan
MUĞLA MUTFAĞI /Şef Burhan Kılınç
Muğla Tarhana Çorbası, Döş Dolması, Muğla Tandırı, Çökertme Kebabı, Muğla Tükürüklü Köfte, Yöresel Ot Kavurmaları (Mevsimine göre 20’ye yakın çeşit), Kavurmalı Mıhlama, Muğla Kebabı