Doğanın bütün cömertliğiyle oluşturduğu, antik uygarlıkların güzelliğine ve bereketine hayran olup yerleştiği, kıskançlıkla uğruna savaştığı, söylencelerle renklendirdiği Ege kıyıları, dünyanın en gözde tatil yerleridir. Turizm anlayışımızın tatil yapmakta olan yerli ve yabancı turistleri azami düzeyde sömürmeye, turistlerin tatil anlayışının de azami düzeyde gürültü üreterek eğlenmeye endeksli olması bile caydırıcı etki yaratmıyor. Doğaya ve kültüre tutkun olanlar için Ege hala vazgeçilmez bir bölge. Bodrum ise Ege’nin kalbi, bütün o saldırgan yapılaşmasına rağmen.
O güzelim doğanın yanı sıra en azından yaz aylarında sanatı kucaklayan Bodrum’dan vazgeçilir mi hiç? Bodrum Uluslararası Bale Festivali onuncu, Gümüşlük Klasik Müzik Festivali dokuzuncu, D Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali sekizinci yaşını kutluyor! Gümüşlük’te Caz Günleri ve 1. Ahmet Adnan Saygun Piyano Yarışması da yapılacak! Önümüzdeki sıcak günlerde her daim püfür püfür esen Bodrum’un adı geçen koylarından birine gitme şansına sahip olursanız, tatiliniz bambaşka bir niteliğe bürünebilir. Kıyılardan yükselen o bağırış çağırış ve gecelerin egemeni pop bangırtısı içinde çok şükür kurtarılmış bölgeler de var. 5 Temmuz - 7 Eylül tarihleri arasında Gümüşlük’te , 14 - 18 Temmuz tarihleri arasında Turgutreis’te, 8 - 24 Ağustos tarihleri arasında Bodrum merkezinde tatilinizi klasik müzik, caz ve baleyle zenginleştirebilirsiniz. Bodrum bu sezon da yine müzik ve dans yarımadasına dönüşecek. Elleri piyanonun tuşları üstünde daldan dala sıçrayan serçeler gibi hayat dolu bir enerjiyle gezinen Gülsin Onay’dan zamanımızın en önemli tenorlarından, sesine ayışığı karışmış Jose Carreras’a müzik dünyasının virtüözleri Bodrum’da olacak bu yaz!
Eski güzel günlerde Çevre Filmleri Festivali, sonraki süreçte de Bodrum Film Festivali düzenlenirdi sezon başlarken. Ancak çeşitli nedenlerle sürdürülemedi. Oysa özellikle Bodrum’da çevre temalı ya da bu temanın bir bölümünde mutlaka yer aldığı bir film festivalinin yapılmasında büyük yarar var. Endemik türlerin korunmasından, enerji tasarrufundan, gürültü kirliliğine dek her alanda insanları bilinçlendirecek ve duyarlı kılacak filmler gösterilebilir. Esnaftan turist kaçırma operasının bestecisi uluslararası tur operatörlerine ve turist yutan canavar her şey dahil otellere alternatif turizmi ayakta tutabilmek için de kültür sanat etkinlikleriyle yerel halkı ve ziyaretçileri kuşatmalı.
Özellikle müzik festivalleri yalnız Bodrum’da değil bütün güzel beldelerde yaşayanlar ve tatilini geçirenler için öyle büyük bir nimet ki! Aile saadetinin ve dost muhabbetinin yüksek desibelli şiddetine maruz kalanlara alternatif sunan etkinlikler bunlar! Büyükşehirlerin gürültüsünü dinlence yerlerinde de aynen devam ettirmeye kararlı, durmaksızın bağıran çağıran, çocuklarının her türlü taşkınlığına göz yuman, kendi uyku saatleri dışında çevrelerindekilere sessizlik hakkı tanımayan milyonluk koro bir yanda... Yan yana mekanlarda çaldıkları müziğin birbirine karışarak yarattığı kakofoniye kayıtsız kalan işletmeciler diğer yanda... İkisinin buluşmasından ortaya çıkan gürültü kirliliği. Ne derelerin şırıltısı ne kıyıya vuran dalgalar ne kuşların cıvıltısı ne dağlardaki rüzgar... Her daim haykırmak ve cep telefonuyla konuşmakla meşgul o kitle huzur emiyor!
Çağdaş Türkü topluluğunun “Delikanlıya” albümünde Eftal Küçük’ün “Gümüşlük” adlı enstrümantal bir bestesi vardır. Eski bir şapel (Eklisia) Gümüşlük Akademisi’ne ve festivaline evsahipliği yapmaya başlamadan çok önce beldenin idilik güzelliğini notalara aktarmıştı. Eftal Küçük bugün olsa belki Gümüşlük’ün bir köşesinde benzer bir beste yapabilirdi ama Ege’de size kendi müziğini duyurabilecek başka sakin bir köşe kaldı mı kuşkuluyum. O köşeleri ve ruhlarımızın zarafetini geri kazanmak için notalar ve bale adımları gibisi yok!