DÜNYANIN döndüğünü kim buldu? İlk uçağı kim yaptı? Mikrobun varlığından bahseden ilk bilim adamı kimdir? Saati hangi kültür bulmuş olabilir, ya da atom bombasını?
Matematiğin temelleri nerde atılmıştır?
İlk kanser ameliyatı nerede yapıldı diye düşünürsek aklımıza neden Amerikan filmleri gelir? Dünyada satış yapmadığı ülke kalmayan çok bilindik şirketlerden birinin CEO’su der ki, “On lira kazanıyorsan, dokuz lirasını reklama yatıracaksın”. Reklam sektörü öyle bir şeydir ki, ihtiyaç yanında sizlere kültürde satarlar.
Yukarıda ki soruların az çok hepimiz cevabını biliyoruz. Kulaktan dolgunluğumuz az çok okumuşluğumuz var. Louis Pasteur’u bilmeyenimiz yoktur. Bulduğu aşı sayesinde bir çocuğun hayatını kurtardığını filmlerden öğrenmişizdir.
Peki ya; ilk ecza kitabını yazan alim İbni Baytar, Mikrobu ilk tanımlayan âlim; Akşemseddin, cüzzamı bulan alim; İbni Cessar. Vebanın bulaşıcı olduğunu bulan alim İbni Hatip , verem mikrobunu bulan Kambur Vesîm?..
İlk Uçağı Amerikalılar yaptı değil mi?
Kaç tane film çekildi, nasıl yaptıklarıyla alakalı? Asla pes etmiyorlar o uçağı yapıncaya kadar ellerinde ki tüm imkânları kullanıyorlardı Wright Kardeşler. Hatta filmin çoğu sahnesi siyah beyaz çekilmişti ki, eski tarihlerde olduğu anlaşılsın diye.
Efsane olup tarihe geçtiler “WRİGHT BROTHERS”!..
Oysa Firnas adında bir İslam alimi vardı. Kimsenin bilmediği birkaç sarı tarih kitabı arasına sıkışıp kalmış. Tarihî kaynaklar Endülüslü Firnas’ın uzun çalışmalar sonunda yeni bir keşifte bulunup bir cihaz yaptığını, üzerine kumaş geçirip kanat yerine büyük kuş kanatları taktığını ve bu âleti çalıştırarak havalanıp uçtuğunu kaydeder. Üstelik havada uzun süre kuşlar gibi süzüldüğünü, daha sonra da yavaşça yere indiğini söyler. İbn-i Firnas’ın bu başarısı Batı’da uçak yapıp uçmayı başaran Wright Kardeşler’den 1023 yıl öncesine rastlamaktadır...
Peki ya Hazerfen Ahmet Çelebi?
Yer çekimini kafasına elma düşen Newton bulmuştu değil mi? Kızamık ve çiçek hastalığını keşfeden İslam âlimi Razi’nin yer çekimini ilk bulan âlim olarak da tarih sayfalarında yer aldığını biliyor muyduk? Üstelik Razi’nin kafasına elma falan da düşmemişti. Razi isimli bu çılgın âlimimiz saf alkolü elde etmiş bununla da yetinmemiş ilk göz ameliyatını yapmış bir de yaptığı ameliyatlarda hayvan bağırsağını dikiş ipi olarak kullanıp tıp tarihine falan da geçmiş. Harezmi sıfırı bulmasaydı en çok öğrenciler sevinirdi. Öğrenciler sevinirdi ama matematik bilimi eksik kalırdı. Trigonometriyi ilk bulan; Battani, ilk cetveli geliştiren İslam alimi Cabir Bin Eflah, Tanjant, kotanjant ve kosekantı ilk kullanan alim ise Ebul Vefa...
İslam tarihi bugünkü medeniyetin temellerini atan birçok bilim adamından oluşuyor. Bu isimleri bilmiyor, öğrenmiyor, duyurmuyoruz.
Bizim yapmamız gereken bilimsel çalışmaları batı kültürü yaparak yapılan çalışmaların üzerine basamak ekleyip kendi bilimsel çalışmalarıymış gibi bize sunuyorlar.
Tarih tekerrürden ibaret değildir, tarih tarihe yön verenlerden ibarettir. Tarihe yön veren âlimlerimizin izinden gitmek ve onları daha bilinir hale getirmek umuduyla...
Kısa bir not; 12. Yüzyıl’da yaşayan Cezeri ilk sistem mühendisi ve bilgisayarın babası olduğunu biliyor muydunuz? 800 yıl kadar önce ilk robotu yapmıştır. Ayıptır söylemesi Leonardo Da Vinci ye ilham kaynağı olduğu bile söylenir.