Bu hafta Karadeniz’deydim. Gezimin son durağı olan Batum Havalimanı’ndan 1 saat 40 dakikalık uçuş süresi ile İstanbul’a ulaştım. Ufak bir hatırlatma yaparak yazıya sondan başlıyorum, nedeni ise havalimanına transferimin yapıldığı araçla ulaştığımda ufak bir sürprizle karşılaştım, valizim karışmış açılan bagajdan farklı bir valiz çıktı. Uçağımın kalkmasına da az süre kalmıştı neyse ki hızlı iletişim sayesinde otelden acil olarak çıkarılan bir araçla valizim uçağım kaçmak üzereyken ulaştı. Neden yazdın derseniz, dalgınlığınıza gelebilir veya bana olduğu gibi yanlışlık yapılabilirsiniz, mutlaka bagajınızı kontrol etmeden transfer aracını hareket ettirmeyin.
Seyahatimin başlangıcına gelirsek İstanbul’dan 1 saat 20 dakikalık uçuş mesafesiyle Trabzon’a inerek kara yolculuğu ile Artvin Sarp Kara Hudut Kapısından Gürcistan Batum’a gezerek görerek ulaştım. Kimlikle 15 TL yurtdışı harç pulu alarak vizesiz bir şekilde Gürcistan’ı da ziyaret edebilirsiniz. Karadeniz Bölgesi'nde dikkatimi çekenler arasında Trabzon uçağının tam kapasite, yoğun ilgiyle Arap turistlerin bölgeye yoğun rağbet gösterdikleriydi. Doğal güzellikleri, yeşilin Karadeniz’e özgü renkleri, Karadeniz insanın kendine özgü yapısı, horonu, kemençesi, yaylaları, Karadeniz’in yöresel lezzetleri, iklimi, turizm potansiyelindeki yatırım ve talep artışı ile özellikle tercih edilen bir turizm destinasyonunu gözlemledim. Dolu dolu farklı bir tatil anlayışıyla, hem de iki ülkeyi birleştiren iki farklı tatil anlayışını yaşamak istiyorsanız Karadeniz’e mutlaka gitmelisiniz. Gölleri, şelaleleri, doğa tutkunlarıyla anlam kazanan, büyülü keşifleriyle hem kültürel bir tur hem de deniz tatili için değişik bir alternatif. Şimdi gelin birlikte bu yolculuğa devam edelim.
Karadeniz turlarındaki artışın sebepleri nelerdir?
Karadeniz Bölgesi'nin sahip olduğu coğrafi, kültürel ve doğal özellikleri seyahat etmeyi planlayan insanların bu bölgeye yönelmesini sağlıyor. Doğallık deyince aklımıza ilk olarak Karadeniz geliyor. Karadeniz’de Ayder, Karagöl, Uzungöl, Sümela Manastırı, Zigana Dağı gibi doğal güzellikler en çok beğenilen ve ilgi gören yerler. Karadeniz mutfağı da en çok merak edilen noktaların başında gelmektedir. Fırtına vadisinde muhlama, kırmızı benekli alabalık, laz böreği, Uzungöl’de kuymak, lahana sarması, Hamsiköy de sütlaç gibi lezzetler Karadeniz Bölgesi'ne gelenler tarafından tam not almaktadır. Bin bir çeşit çiçeklere sahip olan yaylalarda özel üretilen ballar ve 2000 metre rakımın üzerinde yer alan yaylalardaki yaşantılar insanları bölgeye çekiyor. Bölge insanının doğallığı da bir başka önemli noktadır. Özellikle Ayder Yaylası veya Uzungöl’ün yaylalarını ziyaret sırasında yöre halkı ile vakit geçirmek, onlarla birlikte tulum ve kemençe eşliğinde horon etmek, Karadeniz Bölgesi gezilerini keyifli hale getiriyor.
En çok talep edilen yerler nereler?
Karadeniz’de Ayder Yaylası, Uzungöl, Batum, Karagöl, Sümela Manastırı, Zigana Dağı ve Yaylası, Trabzon ve Rize şehir merkezleri en çok ilgi gören yerler. Çay bahçeleri ve çay fabrikaları, çayın bardağımıza kadar gelme süreci, kivi bahçeleri gibi yerler de tatilcilerin ilgisini çekiyor. Doğal güzelliklerden bir tanesi olan Fırtına Vadisi'nde rafting yapmak bölgeyi ziyaret eden tatilciler için değişik bir tecrübe oluyor. Bunların yanında Çat Vadisi içinde yer alan Zilkale ve Palovit Şelalesi mutlaka görülmesi gerekir.
Batum’da yaz aylarında deniz tatili ve eğlence hakim. Rusya döneminden kalma yapılara, binalara, çok sık rastlayacaksınız. O dönemde en fazla 12 kat inşaat izni verilirken son dönemde ise çok katlı lüks yapıları görmek mümkün. Batum günden güne eskiden yeniye doğru bir değişim içerisinde ama hala eski evlerin arasında karşıdan karşıya gerilmiş çamaşır iplerinde çamaşırları görebilirsiniz. Herkes pazara gider gibi ellerinde çantalarıyla plajlara gidiyor. Gündüzü başka gecesi ise bambaşka…
Hinkali (Gürcü mantısı) ve haçapuri gibi yöresel lezzetleri çok seviliyor. Türkiye saatine göre 1 saat ileri. Para birimi Gürcistan Lari’si kullanılıyor. Dünya zincir otel markaları ve farklı oteller mevcut. Evler çoğunlukla eşyalı olarak kiralanıyor. Yaz aylarında fiyatlar ve talepte artış görülüyor.
Batum’un Karadeniz turlarına etkisi nedir?
Özellikle 2011 yılından bu yana Gürcistan ve Türkiye Cumhuriyeti arasında karşılıklı yapılan anlaşmalar çerçevesinde Batum’a geçişlerin pasaportsuz ve vizesiz olması Karadeniz turlarına ilgiyi daha da artırdı. Çünkü bir turda 2 farklı ülke ve kültür görmek, alışıla gelmiş kültür turu anlayışını değiştirdi. Pasaportsuz ve vizesiz geçiş imkanı olması talebin katlanarak artmasında çok büyük bir etkendir. Tatilciler Batum’a gidince Karadeniz mimarisinden çok daha farklı bir mimari ile karşılaşıyorlar. Özellikle Batum’da Sovyetler'e ait izlerin ortadan kaldırılıp, gece ve eğlence hayatına önem verilmesi Batum’un çok önemli bir turizm potansiyel haline gelmesini sağladı. Hava karardıktan sonra parklarda yapılan su ve ışık şovları Batum’un çok fazla ilgi odağı olmasını sağlıyor. Ayrıca Gürcü restoranlarında yapılan Kafkas ve Gürcü eğlenceleri turistlerin ilgisini çekiyor.
Konuyla ilgili bilgisine başvurduğum Anı Tur Cruise Yurtdışı Turlar ve Kültür Turları Koordinatörü Hakan Öksel “2011 yılından bu yana Karadeniz Bölgesine en fazla otobüslü ve uçaklı tur seçenekleriyle kültür turları düzenlediklerini, henüz Karadeniz Bölgesi'ni görme şansı bulamayan herkesi Karadeniz’in güzelliklerini görmeye davet ediyoruz” dedi.
Uzuncası Karadeniz doyasıya gezmek , görmek, keşfetmek için sizleri bekliyor.
Tatil tadında kalın.