Zaman zaman habercilikte ‘kirli bilgi nehri’nden bahsediyorum bu köşede. Bilgi kaynaklarımız çoğaldı, çeşitlendi ancak doğru bilgiye yani gerçeğe ulaşmak zorlaştı. Geçtiğimiz hafta bu konuya örnek teşkil edecek bir olay yaşandı.
Size olayın nasıl yaşandığını ve Türkiye’nin gündemine nasıl geldiğini tüm ayrıntılarıyla aktarayım.
Ordu Ünye’de bir arkadaş grubu kendi aralarında iddiaya giriyor. İddia şu: Kurgu yaparak çekecekleri görüntülerin haber bültenlerinde yayınlanacağı. Senaryo olarak da bültenlerde çok sık yer verilen kadına şiddete karar veriyorlar.
Kurgu görüntü için tenha bir sokak seçiliyor. Mizansen olarak cep telefonu ile çekilen görüntülerde bir kadın ile bir erkek sokakta tartışıyor. Fonda görüntüyü çekenlerin sesi duyuluyor: Bu adam bu kadını kesin öldürür. Görüntünün devamında söylenen gerçekleşiyor. Erkek kadını birkaç kez bıçaklıyor. Sonrasında ise kaçıp uzaklaşıyor. Görüntüler çekenlerin “ambulans çağıralım” bağırışları ile bitiyor.
Biz bu görüntülerden nasıl haberdar oluyoruz?
Show TV ana haberinde yayınlanınca.
Show TV bu görüntüleri nasıl elde etmiş?
Kurduğu ‘whattsap ihbar hattı’ ile. Kurgulanan görüntüler bu ihbar hattına atılmış.
Ünyeli kafadarlar Show TV’yi trolledi ancak savcılığı trolleyemedi. Show TV’de haber yayınlanınca savcılık harekete geçiyor. Yapılan soruşturma neticesinde böyle bir adli vakanın kayıtlarına rastlanmıyor. Görüntünün kurgu olduğunu tespit ediliyor. Ünye Savcılığı görüntüleri kurgulayan ve servis edenler hakkında ‘suç uydurma’ eyleminden işlem yaptı.
Öncelikle bu görüntü hangi haber merkezinin eline geçseydi önüne arkasına bakmadan muhtemelen haberleştirecekti. Hem de aynı bakış açısı ile büyük bir olasılıkla. Burada sadece Show TV’yi eleştirmek doğru olmaz. Ama bu yaşanan olay bir kez daha bize şunu gösterdi ki gelen her görüntü, ulaşılan her bilgi teyit edilmeden haberleştirilmemeli. Yoksa böyle istenmeyen tatsız durumlar yaşanıyor.