CNR Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan CeBIT Bilişim Euasia ‘’Bilişim Anadolu İle Buluşuyor’’ toplantılarının ilki İzmir’de gerçekleştirildi. Toplantıda çok sayıda uzman bilişim sektörüyle ilgili gelişmeleri İzmir ve Türkiye kamuoyu ile paylaştı. Bu çerçevede biz de bilişim sektöründe neler yaşandığına dair bir ufuk turu yapalım istedim.
Türkiye’de bilişim sektöründe uzunca bir süre İrlanda, Hindistan ve İsrail modeli tartışıldı. Bu ülkelerin yazılım sektörü konusunda elde ettiği başarılara bakıp, Türkiye’nin bu treni kaçırdığı dile getiriliyordu. O zamanki ölçüler içinde öyle olsa da bugün Türkiye’nin bilişim sektöründe kazandığı deneyimler ile bu trenin tamamen kaçtığı düşüncesinde değilim. Nedeni de Türkiye dijital ve sosyal medyayı yoğun biçimde kullanan genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmasıdır. Bugün Türkiye’nin bilişim sektöründe kat ettiği mesafe küçümsenmeyecek ölçeğe ulaşmıştır. Sadece kullanım olarak bahsetmiyorum. Bugün GSM şirketlerimiz dahi kendi içinden çıkardığı kuluçka işletmeler ile yurt dışına üretimsel hizmet sunabilecek noktaya geldi. Türkiye yakın zamana kadar bu alanda yetişmiş işgücü bulmakta zorlanıyordu. Bugün yazılımda mühendislik gücü olarak Avrupa’da ikinci sıraya yerleşti. Daha düne kadar basit bir muhasebe yazımları üretmekten öte gitmeyen yazılım sektörümüz müthiş bir atılım içinde. Hemen hemen her sektörün ihtiyaç duyabileceği yazılım üretimlerini rahatlıkla üretebilecek düzeye ulaştı. Henüz yazılım sektöründe dışa bağımlıyız. Ama Türkiye beklenen zamandan daha kısa sürede büyük yol aldı. Tabi ki bir Hindistan seviyesinde değiliz. Ama konuya ülkemizin kendi ölçeğinde bakmak gerekir. Bu pencereden baktığımızda yerli yazılım sektörü, son 4 yılda yüzde 75 büyüme gösterdi. Türkiye’de bilişim pazarı her yıl ortalama yüzde 14 büyüme gösteriyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’da bu gelişime dikkat çekerken, “Yazılım ihracatı hedefinin 2013 için 1 milyar dolar, 2023 için 10 milyar dolar” olduğu görüşünü dile getirerek, sektörle ilgili beklentilerini yükseltiyor.
İzmir yazılımda üçüncü sırada
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 32 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde bin 60 yazılım şirketi faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerde yaklaşık 9 bin kişi istihdam ediliyor. Teknoparklar dışında faaliyet gösteren yazılım firmaları da dahil edildiğinde, veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetlerde 320, bilgisayar programlama faaliyetlerinde bin 996 olmak üzere toplam 2 bin 316 firma faaliyet gösteriyor.
Türkiye’de yazılım yapan firmaların yüzde 46’sı İstanbul ‘da, yüzde 20’si Ankara ‘da, yüzde 11’i ise İzmir’de faaliyet gösteriyor. İstanbul’da sistem yazılımları, mobil yazılımlar ve uygulama yazılımları üreten firmalar ağırlıkta iken, Ankara’da güvenlik ve savunma yazılımları ile kamu sektörüne yönelik yazılım geliştirme hizmetleri sunan firmalar çoğunlukta bulunuyor. İstanbul ve Ankara’dan sonraki en büyük yazılım üreten İzmir’de ise, daha çok uygulama yazılımları üretiliyor.
İzmir’de son yıllarda bilişim sektöründe yeterli olmasa da önemli bir farkındalık oluşturmaya başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın 35 projesi içinde bilişim sektörünün ağırlıkta olması İzmir için bir kaldıraç olacaktır. Yıldırım, “İzmir’i geleceğe taşıyacak projelerden biri Bilişim ve Ar-Ge Merkezidir. Urla’da Bilişim ve Ar-Ge Şehri kuracağız. Şehirde ortak araştırma laboratuarları ve enstitülerin yanı sıra özel sektör için Ar-Ge tesisleri, KOBİ’ler için teknoloji geliştirme merkezleri ve girişimciler için de kuluçka merkezleri kurulacak” sözleri ile İzmir’in bilişim kenti olması konusunda yapılan yatırımlara işaret ediyor. Nitekim bu çalışmaların sonuçları da kısa sürede görülmeye başladı. Bilişim sektörünün önde gelen firmaları İzmir’de yatırımlar yapmaya başladı. İzmir yakın gelecekte bilişim sektöründe en hızlı büyüme gösteren ketlerden birisi olacaktır.