Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir basın toplantısıyla beyaz ekmeğin yasaklanacağını açıkladı. Bence
çok da iyi yaptı. Darısı sağlıksız şekerin başına!
Aslında ekmekle ilgili uzun süredir yazmak istiyordum. Çünkü beyaz ekmek tüketimi konusunda tamamen Tarım Bakanlığı ile aynı fikirdeyim. Bu konuyu anlatmadan önce bir noktaya değinmek istiyorum. Bugün nasıl sigaranın üzerinde ‘sağlığa zararlı’ ibaresini görüyorsak ve zararlarını biliyorsak, aynı şeyin bir gün şeker için de yapılacağından eminim. Çünkü şekerin zararları asla sigaradan az değil!
ÇOĞU YALANCI ESMER
Beyaz ekmekle vedalaşmam uzun zaman önce oldu. Zira beyaz ekmek, ekmek bile değildir, başka bir sınıfa girer. Bu sebeple beyaz ekmeğin satılmaması konusunu bütün kalbimle destekliyorum. Ancak uzun yıllardır ekmekteki beyaz unun tek seçenek haline gelmesi, artan şeker tüketimi, hipoglisemi, şeker, kalp, hatta kanser hastalıklarını da aynı hızla artırıyor. Bunu ben değil bütün doktorlar söylüyor.
Aslında piyasada satılan ‘esmer ekmeklerin’ çoğu da yalancı esmer. Maliyeti düşürme çabaları, kalitesizliğe giden yolun ilk adımı oluyor. Yani her kahverengi ekmek de sağlıklı değildir. İçine boya katılabilir ve beyaz ekmeği makyajlayıp soframıza koyabilirler. Ekmeklerin içeriği çok sıkı kontrol edilmeli. Yoksa esmer görünümlü kötü ekmekleri yemeğe devam ederiz. Tüm bunları detaylı olarak yazdığım ve size yol haritası olacak şekerSİZ! isimli yeni kitabımda bulabilirsiniz. Kusura bakmayın kitabımın reklamını yapıyorum ama sağlıklı ve lezzetli beslenmek için gerçek bir rehber oldu.
Gelelim şu beyaz ekmekle veda meselesine! Peki siz buna hazır mısınız yoksa, ciddi bir beyaz ekmek bağımlısı mısınız? Kuru fasulyenin tadını alamam, tostum beyaz ekmekle olmalı, çorbayı ekmeksiz asla istemem mi diyorsunuz?
KÜFLENMEZ AMA BAYATLAR
İşte size beyaz ekmeği bırakmak için beş iyi neden:
1. Beyaz ekmek kana karıştığı anda şeker seviyesini hızla yükseltir. Ancak kandaki şekeri hızla yükselttiğinden aynı hızla indirir ve bir iki saat sonra mideniz kazınır. Bu uzun zaman böyle devam ederse şeker hastalığına da davetiye demektir.
2. İçinde lif, mineral, vitamin gibi değerler bulunmadığından bir artısı yoktur, mideye oturur. Başta mide olmak üzere sindirim sistemine zarar verir, mide yanmaları, kabızlık gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar.
3. Katkı maddeleri sebebiyle ertesi gün küflenmez ama çok hızlı bayatlar. Oysa tam buğday unu içeren ekmekler daha geç bayatlar. Beyaz ekmek buzdolabına koyduğunuzda içeriği sebebiyle hızla kurur. Ancak tam buğday unlu ekmekler bir hafta on gün içerdiği nemi korur. Bayatlasa bile kızartınca çok lezzetlidir. Dolayısıyla her gün ekmek almak zorunda bile kalmazsınız, israf azalır.
4. Beyaz ekmek ucuzdur. Kalabalık bir aileyseniz tercih sebebinizdir muhtemelen. Ama bir adet tam buğday unu ekmek, üç adet beyaz ekmeğe bedeldir. Bir dilimi bile doyurur, tok tutar, çabuk acıktırmaz. İçerdiği çinko, iyot, E vitamini, D vitamini, Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, kalsiyum, proteinler ve karbonhidratlar günlük almamız gereken birçok besin değerini bünyesinde taşır. Araştırmalara göre kalp rahatsızlıkları, şeker sorunları gerçek tam buğday unu ile beslenen kişilerde azdır.
5. İşte en önemli neden: Doğaya güvenin! Kuşlar beyaz ekmeği, lifli ekmeklere göre tercih etmez. Köpeklerin çoğu eğer açlıktan ölmek üzere değilse beyaz ekmeği koklamaz bile ve benim kedim önüne konan iki ekmekten beyaz ekmeğe dönüp bakmaz, hemen tam buğday unlu ekmeği tercih eder! Daha fazla söze gerek var mı?
Altın Kural: İşlenmiş yani rafine edilmiş hiçbir besin sağlıklı değildir.
ARTAN ÇÖĞE GİTMESİN
TOPRAK Mahsulleri Ofisi araştırmasına göre ülkemizde günde bin 500 ton, yılda 550 bin ton ekmek çöpe atılıyor. Adet olarak günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek maalesef çöpe gidiyor.
Kalan ekmeklerinizi yemeklerde değerlendirin. Örneğin kahvaltıda üzerine yumurtalı peynirli karışımlarla ızgarada hafif kızartın. Bayat ekmeği küp olarak kesin, fırınlayarak hafifçe kızartın ve tavuk veya dana kıyması ile papara yapın, çok lezzetli olur! Kalan tüm ekmeklerinizi biraz fırında kurutup blender’dan geçirin ve poşetleyerek, köfte harcında ihtiyacınız olduğunda daha sonra kullanmak üzere derin dondurucuya kaldırın. Ertesi gün kalan ekmeğin üzerine sarımsak ve maydanozlu zeytinyağı sürüp hafif fırınlayın ve ızgara etin yanında servis yapın.
Toprak yoğurt kaplarını atmayın. Artan ekmeklerinizden kuşlara, sokak hayvanlarına yine artan
yemeklerinizle karışımlar yapıp her daim sabit bulunduracağınız bu kaplara koyun. Hem çevre düzenini bozmazsınız, hem de temiz bir görüntü ile birçok canı tok tutarsınız.
Aydan’ın en beğendiği ekmekler:
Le Pain Quotidien: Ekşi mayalı tam buğday ekmeği, Karafırın: Merzifon ekmeği, MacroCenter: Kepekli baget ekmek, Doygun: Tam buğday ekmeği
Yeme-İçme dünyasına daİr her şey
BÖYLE HAFİFİNİ HİÇ YEMEDİNİZ
ŞAŞKINBAKKAL’DA bulunan Bafetto’nun pizzaları hem sağlıklı hem de diğer pizzalara oranla düşük kalorili. İtalya’nın en iyi pizza ustalarından alınan eğitimlerle oluşturulan pizza hamuru, en az 48 saat mayalandırmada bekletildiği için hiç yemediğiniz kadar hafif. Bu hafif ve kağıt incelediğindeki hamur, İtalya’dan getirtilen özel sosun taze domates ve baharatlarla harmanlanmasıyla oluşan karışımla birleşiyor. Üzerine koyulan mozzarella ve kaliteli malzemelerle ortaya çıkan pizza lezzetiyle fark yaratıyor.
ARTIK YAĞINIZI KARIŞTIRMAYIN
BECEL’İN lezzeti ve besleyiciliği bir arada sunan sıvı Becel Pratik satışa sunuldu. Sıvı yapısıyla kolaylığı da getiren Becel Pratik bitkisel yağların karışımı kullanılarak oluşturuldu. Yüzde 65 yağ seviyesi tüm Becel ürünleri arasında yüzde 7 buçuk oranla en düşük doymuş yağ düzeyine sahip olan Becel Pratik kadınları lezzet için sıvı yağ ve katı yağı karıştırma zahmetinden kurtarıyor
BEŞ ÇAYI İÇİN İDEAL
BIEN Croissant, çay-kahve keyfini ağız tadıyla yapmak isteyen herkes için iyi bir seçenek. Bien Kruvasan’ın lezzet sırrı, incecik açılmış 72 kat hamurunun arasındaki zengin krema dolgusunda ve marmelat şelalesinde gizli. Vanilya kremalı, çikolatalı, sade, karamelli ve çilek marmelatlı olarak tüketicilerin beğenisine sunulan Bien Croissant’ın tekli paketin yanı sıra beşli ve altılı çoklu paketleri de bulunuyor.