Erkeklerde yaş ilerledikçe, sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasıyla beslenme şekilinin her 10 yılda bir değişmesi gerekir.
Hayatın her döneminde vücudumuzun içinde formunu bozacak, beslenmemizi etkileyecek farklı olaylar gelişir. Yaş ilerledikçe sağlık sorunlarının ortaya çıkma riski artar ve bu nedenle beslenme düzenimizi zaman zaman değiştirmemiz gerekmektedir. Gelin bir erkeğin her 10 yılda bir beslenmesinde yapması gereken değişikliklere bir bakalım.
20’li yaşlar: Yüksek enerji
Yediklerinizi daha hızlı yakarsınız. Kuruyemiş, kuru meyve, peynir çeşitleri gibi yiyecekleri tercih etmenizi öneriyorum. Egzersiz yapan gençlerin proteine ihtiyacı vardır. Araştırmalara göre, kalp hastalıklarının erken yaslarda başlama riski var, bunu önlemek için 20’li yaslarında olan bir erkeğin haftada 2-3 defa yağlı balık (somon, ton, uskumru baliği) yemeleri gerektiği belirtilmiştir.
30’lu yaşlar: Kilolar
Sporun azaldığı kiloların çoğaldığı bir dönem. Bu dönemde, vücudunuzu tanımanızı öneriyorum. Eğer günde 3 büyük öğün yiyorsanız, gün içerisinde 5 küçük öğün yiyerek akşamki açlığınızı bastırabilirsiniz.
40’lı yaşlar: Lif ve D vitamini
Kalp sorunları bu yaşlarda başlar. Kolesterolü kandan silip süpüren, lif tüketimini arttırarak kalbinizi koruyabilirsiniz. Bu yaşlarda, gençliğinize kıyasla güneşe daha az çıkarsınız. Bu yüzden, güneşten aldığımız D vitamini oranı da azalır. Ayrıca, D vitamini doğal olarak somon baliği, ton baliği ve yumurtanın sarısında bulunur. D vitamini tüketimini arttırarak, kemiklerimizi koruyup güçlendirebiliriz.
50’li yaşlar: Antioksidanlar Kronik hastalıkların ortaya çıktığı bir zaman dilimi. Kanser riski artar. Renkli meyveler (çilek, frambuaz, portakal vb.) kanser yapan hücreleri vücutan atar. Kolesterol seviyelerini kontrol altına almak için de tatlıları ve çok yağlı yiyeceklerin tüketimini minimuma indirmelisiniz.
60’lı yaşlar ve sonrası
Yüksek oranda antioksidan ve lif içeren yiyecekler yemelisiniz. Gözlerinizi güçlendirmek için yumurta ve yeşil sebzeler yemelisiniz. Yaşla, kas kitlesi azalır. Bunun için yumurta tüketebilirsiniz.. Kolesterol seviyenizin çok yükselmemesi için de günde 1 yumurta yemeniz yeterlidir.