Çocukluk çağında en sık görülen kronik hastalık grubu içinde yer alan besin alerjisinin tedavisi doğru ayarlanmış bir diyetle mümkün. Herhangi bir besine alerji geliştikten sonra uygulanacak başarılı bir beslenme tedavisi hastanın yaşam kalitesini önemli düzeyde artırır. 12 ay boyunca bireye özgü yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanan çocuklar yılın sonunda alerjik besinleri ileri düzeylerde tolere edebiliyor. Tüketilebilecek besinlerin belirlenmesi daha çok kullanılır. Hazır ürünlerde özellikle yemeklerde tat vermek veya garnitür gibi kullanılan besinlerin bileşiminde yer alan besinler ayrıca yazılmaz. Bu diyet tedavisindeki en büyük risktir. Anne babaların besin alerjisinin tedavisindeki çocuklara hazır gıda yedirmemeleri çok önemli.
Zamane hastalığına mutfakta takİp
Süt: Diyetten süt çıkarıldığında süt yerine meyve suları veya meyve püreleri, su, bebeğin yaşına uygun olarak formül, soya sütü, tofu kullanılabilir. Diyetten süt ve ürünleri çıkarıldığında ek olarak kalsiyum ve D vitamini uygulamasına gereksinim duyulur. C vitamini ve demir ile B grubu vitaminlerin alım düzeyi de belirli dönemlerde alınan besin tüketim kayıtlarının analizi ve biyokimyasal parametreler ile değerlendirilmelidir.
Yumurta : Yumurta ve yumurta bulunduran besinler diyetten çıkarılır.
BUĞDAY: Karbonhidrat kaynağı olarak patates, tapyoka ve soya buğday alerjisi olan çocuklar için en iyi besinlerdir. Buğday içermeyen bir beslenme programı bebeği ve anneyi çok zorlar. Buğday içermeyen ürünlerin bebeğin yaşına uygun olarak seçilmesi ve özenle hazırlanması gerekir. Bu da sabır ve dikkat gerektirir. Diyetinden buğday çıkarılan çocukların B vitaminleri ve demir yetersizliği açısından değerlendirilmesi gerekir.