Televizyonu yakından izleyen çocuk için akla ilk gelen, görme sorunu... Oysa bazen çocuklar duyamadıkları için televizyona yaklaşıyor. Görme bozukluğunun okul başarısını etkilediğini biliyoruz. Lakin az duyduğu için eğitimde başarısız olan çok çocuk var. Üstelik çoğunlukla öğretmenleri ve anne babaları farkında değil çocuğun duymadığının.
Yenidoğanlara yapılan işitme testi giderek yaygınlaşsa da bu duyunun eksikliğine yol açan hastalıklar ya da nedenler ileriki yaşlarda da görülebiliyor. Bir kuzenim menenjit hastalığı nedeniyle sağır olmuş. Konuşmayı yeni öğrendiği bir yaşta üstelik...
BEBEKLER İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ
İşitme cihazı şirketlerinden Phonak’ın Türkiye Müdürü Mehmet Yıldırım “Sokakta gördüğümüz işitme ve konuşma engelli insanların çoğu, doğru cihazla konuşabilirdi” deyince hatırladım onun çocukken ne kadar zorlandığını. Hiç takmak istemediği kulaklığını, çocukların acımasızlığını...
İşte bu nedenle, işitme cihazı denince akla önce yaşlılar gelse de aslında bu cihazlar bebekler ve çocuklar için çok daha önemli demek yanlış olmaz. Yıldırım, çocuklarda işitme kaybının genellikle iki yaşında fark edildiğini, cihaz kullanması gerekiyorsa çocuk için en uygun olanın seçilmesi gerektiğini söylüyor. Daha çok çocuğa ulaşmak için dünya genelinde de sosyal sorumluluk projelerine imza atan bir şirket, bu amaçla Hear the World adında bir vakıf kurmuş. Ünlülerin portre fotoğraflarıyla açılan sergiler ya da takvim satışından elde edilen gelirle dünyanın her tarafından çocuğun ‘ses’ ile tanışmasını sağlamışlar.
Vakıf aracılığıyla Özel Olimpiyatları da destekliyorlar. Türkiye’ye özel sosyal sorumluluk projeleri hazırladıklarını ve önümüzdeki eğitim öğretim yılında başta İstanbul olmak üzere çeşitli illerde belirlenen okullarda işitme taraması yapacaklarını anlatan Yıldırım “İşitme kaybı hep aynı düzeyde kalacak diye bir kural yok. Bazen ilerliyor, bazen ilerlemiyor. Bu nedenle düzenli kontrol de önemli” diyor. Yani iş, cihazı bir kez alıp takmakla bitmiyor.
ANNENİN AJANDASI
Uyanma saatini haber veriyor
Philips, aydınlatma alanındaki uzmanlığını Disney’in sevilen karakterleriyle birleştirdi. Seride hafif ışık veren Mickey ve Minnie’li gece lambaları yer alıyor. Kalkma saatini haber vererek düzenli uyku alışkanlığı kazandırmak için tasarlanan ürünler de var.
Yaz daha bitmedi!
Henüz tatil yapamamış olabilirsiniz... Ailece hem dinlenebileceğiniz hem de eğlenebileceğiniz üstelik çevreci bir tatil mekanı arıyor olabilirsiniz. İşte size bir adres: Otium Eco Club Side. Tesiste, 3 bin 350 metrekarelik ‘çocuk dünyası’ alanı bulunuyor.
Bir kitapta iki macera
Çocuk edebiyatı klasikleri arasına giren Marry Poppins dizisinin dördüncü kitabında, kahramanımız iki macerayla okuyucunun karşısında... Kelime Yayınları tarafından yayımlanan seri, yaşamın gündelik gerçeklerine hayal gücüyle bakınca her şeyin nasıl olağanüstülük kazandığını ve serüvene dönüştüğünü anlatıyor. Marry Poppins Kiraz Ağacı Sokağı’nda ile Marry Poppins ve Komşu Ev, hayal gücünü sınırlamamayı hatırlatıyor.
Rekor kırdılar
OMO’nun ‘Kirlenmek Güzeldir’ çağrısına uyan minikler, 1 milyondan fazla takipçiye ulaşan Facebook sayfasının başarısını, ünlü karikatürist Erdil Yaşaroğlu eşliğinde ‘Çocukların en hızlı boyadığı en büyük resim’ rekoruyla kutladı. 330 çocuk, Erdil Yaşaroğlu’nun OMO için özel olarak çizdiği resmin birer parçasını rengarenk boyadı.