0-6 ay: SADECE ANNE SÜTÜ
Bebeğin aylara göre büyümesi izlemelidir.
6. ay: Anne sütüne devam edilmeli. Yoğurt, meyve suyu, sebze suyu ve püresi, pekmez, şekersiz muhallebi (süt + pirinç unu) yumurta sarısı (1/4 oranında) verilmeli. Besinlerin hazırlanmasında inek sütü küçük miktarlarda kullanılabilir.
7. ay: Anne sütüne devam. Yoğurt, meyve suyu, sebze suyu, pekmez, pirinç unu, pirinç, yumurta sarısı (tam, et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et), bitkisel yağlar, sebze püre veya sebze çorbaları tüketebilir.
8. ay: Anne sütüne devam. Yoğurt, meyve suyu, sebze suyu, pekmez, et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et), kuzu veya tavuk karaciğeri, bitkisel yağlar, iyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli), tam yumurta veya pastörize peynir, tahıl - kırmızı mercimek, kurufasulye, nohut ezmeleri.
12. ay: Anne sütüne devam.
Yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suyu, sebze suyu,
pekmez, yumurta (tam) veya pastörize peynir verilmeli.
1 yaşına gelen her çocuk artık aile sofrasına oturtulup kendi deneyimlerine göre seçim (ev yemekleri, dolmalar, kıymalı sebze yemekleri, tarhana, mercimek, unlu ve yoğurtlu çorbalar, makarna, pilav...) yapabilecek beceriyi ailesiyle beraber geliştirmelidir.
YENİ?YAŞINA GİRENE?KADAR DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Gelişimi normal ve sadece anne sütü alan bebeklerde, altı aydan önce tamamlayıcı besinlere başlanmamalıdır.
Bebek altı aylık iken tamamlayıcı besinlerden elde edilen enerji toplam enerjinin yüzde 50’sini aşmamalıdır.
Gluten içeren tahıllı besinler altı aydan önce verilmemelidir.
Allerji öyküsü olan ailelerin çocuklarına yumurta, balık, domates, çilek gibi allerjen olma olasılığı olan besinler aile öyküsüne göre başlanabilir.
Besin alerjisi öyküsü olan bebeklerde yumurta, fındık, fıstık, balık ve soyalı besinlere 12. aydan önce başlanmamalı
Tamamlayıcı beslenmede öğün sayısı, bebeğin yaşına ve anne sütünden yararlanma miktarına göre ayarlanmalıdır.