Bir yaşa kadar olan çocuklara verilecek yiyeceklerin hazırlanması yetişkinler için hazırlanan yiyeceklerden farklıdır. Bu farklılıkları bir kez daha hatırlayalım.Yeni doğan bebeklerin emme ve yutma refleksi daha fazladır. Ancakaltıncı aydan sonra besinleri ağzında çevirerek kısmen çiğner. Esas çiğneme dişlerin çıkmasından sonra yani, 1 yaşından sonra başlar. Bu nedenlerle ilk bir yaşına kadar besinler sulu, ezilerek, yumuşak şekilde verilir. Yaşından sonra da kemikli, büyük parçalı etler, kızartma, kavurma türü ve acılı besinler verilmez. Sindirim sistemi enzimleri bazı besinlerin sindirimi için yeterli değildir. Özellikle unlu besinlerin sindirimi dördüncü aydan sonra başlar ve yaşına kadar giderek normale ulaşır. Bu nedenle unlu besinler dördüncü aydan sonra verilmeli.
Protein ve tuz oranına dikkat
Yağ sindirimi normal olmakla birlikte fazla yağlı yiyecekler çocukların ishal olmasına neden olur. Fazla şeker ve şekerli besinler de ishale neden olduğu gibi, dişlerin sağlığı için de önemlidir. Fazla protein ve tuz böbrekleri yoran öğelerdir. Bu nedenle henüz çeşitli organları olgunlaşmamış bebekler aşırı beslenmemeli, yiyeceklerine ilk birinci yılında tuz eklenmemeli. Bebekler ve çocuklar için hazırlanan yiyecekler taze olmalıdır.
Buzdobabında en fazla 1 gün bekletin
Taze meyveler sıkıldıktan ya da rendelendikten hemen sonra yedirilmelidir. Pişmişyiyeceklerde de buzdolabında en fazla bir gün bekletilebilir. Yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan, hazırlama ve pişirme kapları ve el temizliği en çok dikkat edilmesi gereken hususdur. Çocukların bağışıklık sistemi de tam gelişmediği için çabuk hasta olurlar.