Bayramların en şekerini şekersiz geçirmekten bahsetsem? Sakın! Sakın sayfayı çevirmeyin. Kast ettiğim elbette rafine şeker. Şeker dediğin bal olmalı, pekmez olmalı, kaktüsün, hurmanın içindeki bal gibi şurup olmalı. Hadi gelin bu bayram yeni ve sağlıklı bir başlangıç yapın.
Senede bir gün tatlı günüm ve işte o gün bugün. Bu tatlıların tümü çok basit çok lezzetli ve tam bayram zarafetini taşıyor.
Favorim, Kuzey Ege, Ayvalık kıyılarından geleneksel tarifini daha önceki senelerde paylaştığım kızartma kurabiye. Ben rafine şekersiz tatlıya tatlı demem diyenlerdenseniz onu arşiv yazılarımdan bulun ve mutlaka yapın.
Ama bugün şekersiz şeker gibi tatlılar yapacağız! Benim için bayram reçetelerinin hası ‘Kömbe’ ile başlıyoruz. Klasik dolgusunu biraz değiştirdim ve rafine şekeri attım. Çok lezzetli oldu. Baklava hamuruna biraz künefe dokunuşu biraz da gül kokusu serpip, herkesin sevdiği nemli keki lokmalık hazırladım. Elbette ayın en lezzetli meyvesi olan şeftaliyi de sofraya dahil etmeyi unutmadım! Bayram dediğin güllaçsız olmaz dedim. Şimdi açık söyleyeyim güllaç geleneksel bir tarif ve benim de kıymetlilerimden ama o tül gibi narin pirinç yufkasını biraz da farklı tariflerde kullanmak gerek. Düşündüm taşındım sonunda onu da frambuaz ile eşleştirdim. Hiç de fena olmadı...
İçlerinde baklava dahil şuruplu tatlı yok. Bu sebeple tamamını şeker yerine benim gibi bal veya kaktüs özüyle (Agave) yapabilmek mümkün, tercih sizin. Yemek bahane, sohbet şahane tatlı faslı ise ayrı bir hikaye olan Ramazan bayramınız keyifli sofralarda geçsin. Afiyetle!
Kremalı mini brownie - 12-14 adet
- 320 gr bitter çikolata
- 2 yumurta sarısı
- 3 yumurta akı
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 100 gr tereyağı
- 2 yemek kaşığı krema
- 3 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı kadar kırık cevizayrıca, çiğ krema ve meyve (tercihen kiraz)
Bitter çikolatayı bir kaba alıp içine krema ve tereyağını koyup su dolu bir tencerenin içine oturtun. Benmari usulü çikolatayı karıştırarak eritin, malzemeleri iyice karıştırın.
Diğer tarafta derin bir kapta yumurtaları ve pudra şekerini çırpın. Erimişçikolatayı ilave edip tel çırpıcıyla çırpmaya devam ederek unu ekleyin, hafifçe karıştırıp slikon çikolata kalıplarına doldurun. 190 derecede 12 dk pişirip soğuduktan sonra kalıplardan ters çıkarın. Üzerine çırpılmış krema koyup dilerseniz meyvelerle süsleyin.
Kayısılı Kömbe
- Yarım kilo un
- 120 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
-1 su bardağı bal
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı vanilya şurubuyarım su bardağı süt
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Kömbe baharatı (veya arzuya göre karanfil tozu, tarçın, sakız, mahlep, zencefil, yenibahar) içi için
- Kuru kayısı (suda bekletilip küp kesilmiş)
- Antep fıstığı (tuzsuz) ayrıca kömbe kalıbı ve susam
Bir kapta tüm hamur malzemesini kısa süre yoğurun. Hamurdan aynı büyüklükte ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın avuç içinizde yassılaştırıp ortasına kuru kayısılı antep fıstığı harcını koyun. Bohça gibi kapatın. Diğer tarafını bolca susama batırıp kömbe kalıbına koyup hafifçe bastırın. Kenarlarını düzeltin ters çevirip fırın tepsisine dizin.
180 derecede 25 dk pişirin. Not: Kömbe Antakya’nın geleneksel Razaman Bayramı kurabiyesidir ve iç dolgusu hurmalı yapılır.
Künefe Misali Cevizli Baklava
- 12 yaprak hazır baklava yufkası
- 200 gr künefe peyniri (tuzsuz)
- 300 gr ceviz (kırk)
- Ayrıca: tereyağı, agave şurubu (veya bal), kurutulmuş gül ve su
- 6 yaprak baklava yufkasını aralarına su sürerek kat kat hazırlayın. Üzerine eritilmiş treyağını ince tabaka halinde sürüp peynir ve cevizi eşit olarak yayın.
Tekrar 6 kat baklava yufkasını aralarına su sürerek kat kat döşeyin. Üzerine tekrar fırça ile yağ sürün. Kare dilimlere ayırın ve 200 derecede ısınmış fırında üzeri kızara kadar pişirin.
Fırından çıkan baklavaların üzerine arzu ederseniz bire bir ölçekte hazırladığnız şekerli şurubu ya da bal veya agave şurubunu dökerek tatlandırın, bekletmeden üzerine gül yapraklarını serpin. Soğuyunca servis edin.