Brokoli çorbası, mercimekli kısır, düdüklüde pişirilen lokum gibi bir et yemeği, milföy hamurunda mürdüm erikli tatlı... Mevsim bereketli, malzeme bol olunca bayram sofrası için seçenek çok. Aydan’ın sofrasına hoş geldiniz!
ÇORBA ZAMANI MI ŞİMDİ?
Benim için geldi... Hava biraz soğudu mu en sevdiğim şey çorba içmek. Brokoli çorbası doyurucu hatta benim için tek başına bile bir öğün olabiliyor. Güzel bir yemek öncesinde küçük fincanlarda birkaç yudum, bence iyi gider...
Tavuk suyu için bir bütün tavuğu, bir kuru soğan, bir- iki kereviz köküyle birlikte haşlayın. Süzgeçten geçirin. Brokolileri haşlayın. Derin bir tencerede az miktarda taze soğanın yeşil bölümlerini soteleyin. Üzerine tavuk suyu ve brokoliyi ilave edip blenderdan geçirin. Az miktar krema ilave edip pürüzsüz bir çorba elde edin.
ŞÖYLE LEZZETLİ BİR ETE NE DERSİNİZ?
Lif lif ayrılan, lokum gibi bir etten bahsediyorum, hani tandır gibi. “Evde tandır olur mu?” demeyin. Düdüklü tencereniz varsa inanın olur. Bir kuzu kalçayı tencereye sığacak büyüklükte parçalatın. Soğuk suda yıkayıp bıçağın ucuyla üzerinde delikler açın. Zeytinyağı ve tuzla ovup deldiğiniz yerlere biberiye ve kabuğu soyulmuş sarımsak saplayın. Düdüklü tencereye koyup biraz su ekleyin, düdük çalmaya başladıktan yarım saat sonra ocaktan alın. Kapağını açın, su çoksa birazını alın, bir parça tereyağı ilave edin ve düdüklünün kapağını kapatmadan, kısık ateşte et suyunu tamamen çekene (ama kurutmayın) kadar pişirin.
SOFRANIN DEMİRBAŞI: SALATA VEYA MEZE
Bu da kışlık kısırım! Bilirsiniz kısırsız yapamam ben. Her mevsim için bir kısır icat ediyorum bakalım sonunda kaç kısır tarifim olacak? Bir miktar yeşil mercimeği haşlayın. Başka bir yerde iri bulguru haşlayın, her ikisinin de suyunu süzün. Taze soğan, dereotu, maydanoz, çekirdekleri çıkarılmış bir adet domates ve taze naneyi incecik kesin. Sonra hepsini birlikte bir kapta limon suyu, elma sirkesi ve tuz ilave edip karıştırın. Damak tadınıza göre kontrol edin ve servis yapın.
ŞEKER OLMADAN DA BAL GİBİ TATLI OLUR
Bu sanırım dünyanın en pratik tatlısı. Lezzetli, üstelik şekersiz! Yarım kilo mürdüm eriğini dörde bölün, 2 yemek kaşığı agave şurubu, bir tatlı kaşığı elma sirkesi ve vanilya özüyle karıştırıp yarım saat bekletin. Bu arada 8 adet kare milföy hamurunu tezgaha alın. 3 adet kare milföy hamurunu ise ince uzun şeritler halinde kesin ve diğer 8 hamurun dört kenarını yükseltmek için çerçeve gibi çevreleyin. Ortalarına erikleri gelişi güzel yerleştirin ve 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin. Soğuyunca çırpılmış krema ya da taze lor ile birlikte servis yapın.
HAFTANIN SANAL TARİFİ
Bu hafta Hülyalı Tarifler blogunun yazarı Hülya Tuncer’den beyti kebap tarifi var! Kebapseverler için pratik bir alternatif. Tuncer, mutfağı ve yaptığı yemekleri paylaşmayı çok seviyor. Ama blog sayfası açmasının asıl amacı çocukları ve torunlarına hatıra kalması. Henüz taze bir blog, iki ayda sadece 85 tarif paylaşılmış...
Malzemeler: 2 tane uzun lavaş - 1 adet yumurta - Yarım kilo kıyma - 1 adet soğan - 1 yemek kaşığı salça - 2 yemek kaşığı sıvıyağ - Karabiber, tuz
Sos için: - 3 yemek kaşığı tereyağı - 1 yemek kaşığı salça - 1 fincan su - Tuz
Garnitür için: l Domates l Biber l Yoğurt
Yapılışı: Tavada yağı ve yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Sonra kıymayı ilave edin. İyice kavurduktan sonra salça, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın, altını kapatın. Lavaş ekmeğinin birini tezgaha yayın. Kenarlarını kesip çıkarın. Üzerine çırpılmış yumurtayı sürüp uzun kenarına kıymalı sostan döşeyip rulo yapın. Verevine üç parmak genişliğinde kesip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 200 derece ısıtılmış fırında hafif kızarana kadar pişirin. Salçalı sosu için yağı tavada eritin, üzerine suda eritilen salçayı ilave edin. Kıvamı ne sulu ne de koyu oluncaya kadar kaynatın. Sonra servis tabağına fırında pişen beytileri sıralayın. Tabağın ortasına yoğurdu koyup üzerine sostan gezdirin. Domates ve biberle servis edin.