Evrimci ve ateist biyolog Richard Dawkins’in bir tweet’i tüm Müslümanları rahatsız etmeye yetti. Dawkins, paylaştığı mesajında “dünyadaki tüm Müslümanlar, Cambridge Trinity Koleji’nin sahip olduğu Nobel ödülü kadar Nobel’e bile sahip değiller. Gerçi Orta Çağ’da büyük işler yaptılar ama” diyordu...
Dawkins, bu sözleriyle Müslümanlara “bilimde o kadar gerisiniz ki hepinizi toplasak Cambridge’de bir kolej kadar bile etmezsiniz” demek istiyordu...
Türkiye’de bile bu twitter mesajından hareketle birçok köşe yazısı yazıldı, konu çeşitli mecralarda tartışıldı. Bunun bir nedeni Dawkins’in saygısız, hatta ırkçı-dinci tavrıysa, bir diğer nedeni de verdiği verilerin kısmen doğru olmasıdır. Gerçekten İslâm dünyası bilimsel yayınlar ve ödüller alanında çok gerilerdedir ve Müslüman aydınlar bu acı gerçeği çoğu kez duymak dahi istemezler.
Hıristiyancı bir ateist
Dawkins’e dönecek olursak, bu şahıs her ne kadar ateist olsa da kendi Hıristiyan(cı) dünyasının dışına çıkamıyor, Hıristiyan mercekleriyle İslâm dünyasına bakıyor. Nitekim ünlü tarihçi Fernand BraudelMedeniyetler Tarihi (A History of Civilizations) adlı eserinde bu durumu şöyle açıklar:
“Bir Avrupalı, ateist bile olsa, derin bir şekilde Hıristiyan gelenek içinden kök alan bir etniğin ve mentalitenin kölesidir.”
Braudel’in dediği gibi Dawkins de diğer Avrupalı bilim insanları gibi, bilerek ya da bilmeyerek Hıristiyancı bir düşüncenin etkisinde hareket ediyor. Örneğin Hinduların veya Budistlerin kaç Nobel aldığıyla değil de, bilinç altında kadim düşman saydığı Müslümanların kaç Nobel aldığıyla ilgileniyor. Müslümanlığın bir ırk olmadığını, bir din olduğunu ve pekala Trinity Koleji’nin bir öğretim elemanının da Müslüman olabileceğini aklına getirmiyor.
Dawkins, sonraki mesajlarında Yahudilerin ve ateistlerin Nobel sayısının da Müslümanlarınkini geçeceğini söylüyor. Dawkins’in bu bakışı sadece Hıristiyancı değil, aynı zamanda Avrupa-merkezci (Euro-centric) saplantılara da işaret ediyor.
Kenya neden geri?
Eğer meseleye dinin etkisi yönüyle bakacak isek bu durumda Afrikalı Hıristiyanların neden geri kaldıklarını da tartışmamız gerekir. Yani Kenya, Etiyopya ve Kongo gibi ülkelerin halkları da ezici çoğunlukla Hıristiyan olmalarına rağmen bilimde neden ileri değillerdir? Aynı şekilde nüfusunun çoğunluğu Hıristiyan olan Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerin bilimde Türkiye’den daha iyi oldukları söylenebilir mi?
Meseleye sadece din açısından bakmak doğru değil. Gelişme üzerinde dinin mutlaka etkisi vardır, ancak bu etki Dawkins’in çocuksu genellemesi gibi yaklaşımlar ile asla açıklanamaz.
Tedavi edilemiyorsa?
Diğer taraftan Dawkins’in açıklamalarını bir bilim adamının önemsiz saçmalamaları olarak görüp hafife de alamazsınız. Dawkins sözleriyle Batı dünyasının bilinç altını dışa vuruyor.
Bu anlayışa göre İslâm dünyasının nispi geri kalmışlığının nedeni Kuran-ı Kerim ve diğer dini kaynaklardır. Hatta birçok Batılı aydın ve karar alıcıya göre Müslümanlar arasındaki aşırılığın ve terörün de kaynağında İslâm öğretileri vardır.
Bunun doğal sonucu ise Müslümanların Müslüman kaldıkları sürece “tedavi edilemeyecekleri” ve diğer dinden insanlar ile uyum içinde yaşayamayacaklarıdır. Bu durumda onlara göre medeni Batı dünyasını korumak için geriye bir tek seçenek kalmaktadır, o da...