Başörtüsü meselesi seneler sonra yeniden ülke gündemine gelmeyi başardı ya. Vallahi bravo bize. Bilim ve akademi dünyası da siyaset dünyası da basın da günlerdir "başörtülü psikolog olur mu?" gibi saçma sapan bir sorunun peşine takılmış durumda. Koca koca adamlar bu gayr-ı ciddi tez üzerine ciddi ciddi değerlendirmeler yapıyor. Ben sorunun cevabını biliyorum. İsterseniz tüm boyutlarıyla anlatabilirim. Bu en kolayı. Fakat daha karmaşık başka bir durum var. Bu küçük küçük olaylara takılarak meselenin özünü kaçırıyoruz...
Cumhuriyet'le birlikte oluşturulan bir vatandaş kalıbı var. Bu sadece bizim için değil. Tüm ulus devlet kuruluşlarında bu kalıplar konur. Bizde de net bir etnik, dini, mezhepsel aidiyet çerçevesi çizilmiş. Türk, Sünni/Hanefi Müslüman ama seküler. Bütün kurumlarımız bu mevcut statükoyu muhafaza etmek üzere programlanmış. Bu çerçevenin dışına taşan her konu, ekstra yeni bir tartışmanın da fitilini ateşlemiş. Bu, seksen yıldır böyle. Oysa Erdoğan ve kadrolarının sessiz devrimi ile birlikte, bu dar kalıplara sıkışmış "makbul vatandaş" tanımı değişti. Kürt de sadece Kürt olduğu için haksızlığa uğramıyor artık, Alevi de, Ermeni de. Daha çok yeni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladı: Kamuda babası Alevi Dedesi olan da mülki amir olarak görev alıyor, Ermeni kökenli olan da. Demek ki bu tartışma çoktan tarih olmuş durumda. Başörtülü memurlarımızı saymıyorum bile. Biz bu saçma sapan ayrımcılığın üzerini çizeli çok oldu. Şimdi yeniden bu tip tartışmaların karşımıza çıkması, bu sorunun varlığından kaynaklanmıyor. O yüzden dedim size, en kolayı "elbette başörtülü psikolog olur" demektir. Oysa seksen senedir tahkim edilmiş bir anlayışı dönüştürebilmek gibi çok daha zor ve karmaşık bir iş var önümüzde. "Başörtüsü ile şunu bunu yapamazsın" diyenler, bu sürecin en masumlarıdır. Hatta daha da ileri götüreyim meseleyi, başörtüsü karşıtlığının sorunlu bir yaklaşım olduğunu dahi bilmiyor olabilir bu insanlar. Çünkü onlara eğitim sistemi içerisinde bazı değerler "normal", bazı değerler ise "aykırı" diye anlatılmış. Misal kamuda görev yaparken başörtüsü takmanın yanlış olduğu kodlanmış bu kişilere. Ve siz buna itiraz ettiğinizde, neden itiraz ettiğinizi bile anlamıyorlar. Hatta şaşırıyorlar, hatta hayretler içerisinde kalıyorlar. Bir türlü inanamıyorlar. "Ne yani sahiden başörtülü psikolog olabilir mi demek istiyorsunuz?" diyerek, şaşkınlıklarını dile getiriyorlar. Çünkü bu insanlar herkesin, hepimizin "normal" anlayışının da bu şekilde olduğunu zannediyorlar.
**
Sorun başörtüsü sorunu değil, sorun hatalı kodlama sorunu. O kodlar yeniden yazıldı, ve şu anda devrede. Bu garip karşı çıkışlar da, bir sonraki jenerasyonda artık tamamen yok olacak. Dolayısıyla bu köhnemiş zihniyetteki adamlarla didişmek yerine, onlardan sonra gelecek olan kuşaklara doğruyu anlatmak için harcayalım enerjimizi.