AK Parti kongresinde şık bir planlama yapılmıştı, dün yazmıştım. Genel Başkan adayı olarak salona giren Binali Yıldırım delegelerin oturduğu salonun çevresini dolaşarak tribünleri selamlamış, karanfiller atmış, coşkuyla karşılanmıştı. Hemen ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu salona girmiş, aynı şekilde selamlama yapmış, karanfiller atmış, aynı coşkuyla karşılık bulmuş ve helalleşmişti. Dahası, bu selamlama sırasında Davutoğlu’nun seçim kampanyaları için yazılmış şarkı çalınmıştı salonda.
Bu jestleşme, değişimin arka planındaki sorunların ‘aşılması’ konusunda karşılıklı bir iyi niyetin, uzlaşmanın olduğunun göstergesi; karamsar bakanların endişe ettiği gibi bir ‘örtme çabası’ değil...
Bunun bir yansıması dün yaşandı.
Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkanı ve muhtemelen bugünün başbakanı olarak selefi Ahmet Davutoğlu’nu Çankaya Köşkü’nde ziyaret etti.
Görüşme, saat 17:15’te başlamıştı, gazete yazarlarının deyimiyle ‘bu satırların yazıldığı saatte’ yani 19:00’da hala devam ediyordu. Ve ‘başbaşa’ görüşüyorlardı...
Bu kategorik olarak ‘nezaket ziyareti’ydi, ancak sürenin iki saate yaklaşması, görüşmenin aslında bir devir teslim, bir deneyim aktarma ve daha önemlisi bir helalleşme görüşmesi olduğunu gösteriyor.
Neler konuşuldu, nasıl konuşuldu, bir karşılıklı hediyeleşme oldu mu; bunları ilerleyen günlerde öğreneceğiz.
Ancak siyasetin olumsuz anlamda kullanıldığı, ‘olur böyle, siyaset bu’ deyimi her devirde geçerli olsa da, AK Parti örneğinde olumlu anlamda ‘siyasette de böyle şeyler oluyor’ dedirten hareketler bunlar.
Olumsuzların azaldığı, olumluların çoğaldığı örnekleri görmek en büyük dileğimiz.
Zira siyasete güvenin, inancın ve siyasetçiye yönelik duygusal bağın güçlenmesi demokrasinin güçlenmesi anlamına geliyor.
***
Ankara’da dünün en önemli gündemi AK Parti’nin Binali Yıldırım başkanlığında toplanan ilk yeni Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısıydı.
Bu toplantıda Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin belirlenmesi bekleniyor, bunun üzerine kabinenin nasıl şekilleneceği daha da netleşir deniliyordu. Ancak beklenen olmadı.
Zira bu toplantı ‘resmi’ bir toplantı değil, tanışma toplantısıydı. MKYK’da 25 isim değişmiş, çoğu yeni üye olmuştu.
Bir başka neden, yasa gereği kongreden sonra itiraz sürecinin bitişinin beklenmesi gereğiydi. Bu da MYK üyelerinin seçimini ve bakanlar kurulunun açıklanmasını imkansız kılıyor.
O nedenle MYK ve bakanlar kurulu listesi bugüne kaldı.
Bu saatlerde muhabirlerimiz, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gece Ankara’ya dönmesi ve yarın yeni kabineyi onaylaması bekleniyor. Yıldırım’ın İstanbul’a gitmesi ve kabinenin bir sürpriz olarak ilk kez İstanbul’da onaylanıp açıklanması da konuşuluyor” bilgisini getiriyorlar.
Ama siz bu yazıyı okurken herşey netleşmiş olacak.
Kabine konusunda Ankara’da ‘bakan toto’ üzerine bahisler konuşuluyor.
Bu konuda hiç iddialı olmadım.
Hele kongrede MKYK listesi açıklandığında bir kez daha iddialı olmamanın yararını gördüm. Zira ‘en çok 7-8 değişiklik olur’ diyen kahir ekseriyet, 25 kişilik değişikliği görünce birbirine şaşkınlıkla baktı.
Ben, ‘sadece sonuçların tutup tutmadığını görmek için toto listesi yapanlar’ grubundayım.
O yüzden açıklamayacağım.
Ama siyasetçilerin kariyerleri, ilişkileri, parti içi dengeler ve il dengelerine göre bir liste çıkardığımda, yeni bakan sayısı 8’e kadar ulaştı.
Aralarında kamuoyunun ilk kez tanışacağı çok parlak bir genç isim ile kamuoyunun çok iyi tanıdığı çok başarılı iki yeni milletvekili de olabilir.
Uzatırsam ‘şifreli konuşuyor’ duruma düşerim, burada keseyim.
Şifresiz söylersek, Başkan’la çalışacak bir kabine olacak.