Amerika’lı dev bilişim şirketlerinden birinin başkan yardımcısı şirketi 5 milyon dolar zarara uğratacak bir hata yapar.
Farkına vardığı anda da başlar odasını toplamaya.
Patron odasına geldiğinde “Kovuldun” cümlesini beklerken “Nereye?” sorusunu duyar.
“Şirketi zarara uğrattım, beni burada tutmazsınız herhalde” diye cevaplar.
Patronun cevabı düşündürücüdür. “Sence 5 milyon dolarlık bir hata tecrübesine sahip bir başkan yardımcısını kovacak kadar aptal mıyım?”
***
Başarısızlıktan kork(utul)arak büyüdük, “Ya beceremezsem?”, “Ya yapamazsam?”, “Ya olmazsa?”
Çok sayıda genç mektubu geliyor. Çok kez karşılaştığım bir sorudur : “Abi bir projem var, hayata geçirmek istiyorum ama korkuyorum, ya başaramazsam?”
Yanlış sorulara doğru cevaplar verilemiyor. Cetvel eğri olunca doğru cevap da çıkmıyor haliyle.
Merak edenler için verdiğim cevabı bir de buraya yazayım: “Başarılı olursan para kazanırsın, başarısız olursan tecrübe kazanırsın. İki türlü de kazanırsın, ikisinde de kârdasın.”
***
Başarısızlıktan neden korkuyoruz?
En çok Elalem ne der? düşüncesinden korkuyoruz. Ele güne mahcup olmaktan, anne-babayı mahcup etmekten korkuyoruz. Toplum baskısından korkuyoruz. Başarısız diye yaftalanmaktan korkuyoruz. Tüm bu korkulardan dolayı denemediğimiz takdirde ömür boyu içimizin içini yiyeceğini bildiğimiz halde denemekten vazgeçiyoruz. Yani başkalarını, kendimize tercih ediyoruz. Başkaları mutlu olsun, mutsuz olmasın diye kendi hayallerimizden vazgeçiyoruz.
Başarısız olursak ne olur?
Hiçbir şey olmaz. Çokça tecrübe kazanmış oluruz. O tecrübe bir sonraki adımda hayal bile edemeyeceğimiz bir noktada bizi alır, sürükler. Yeter ki karşılanabilir riskler almış olun. Yani bu başarısızlık sizi çok büyük bir borcun altında bırakmıyor olsun.
Nasıl ki daha önce hiç girmediğiniz bir yerde denize girerken gözünüz kapalı atlamayı, önce bir ayağınızı atarsınız, diğer ayağınız karadadır, başarı-başarısızlık dengesinde de durum aynen böyledir.
Karşılanabilir Riskler ne demektir?
Karşılanabilir Risk bir iş kuracaksanız 6 ay (Belki 1 yıl) boyunca hiç kâr etmeyebileceğini baştan öngörmek demektir. 10 bin TL’niz varsa 5 bin TL’lik riske girmek, zarar ederseniz kalanıyla onu ödeyebilmek demektir. Her zaman bir B (Hatta sonrasında C ve D) planına sahip olmak demektir.
Merhaba Başarısızlık
İşte bu şartları hesapladıysanız başarısızlıktan korkmanıza hiç gerek yok.
Eğer hayal ediyorsanız, deneyin. Unutmayın bugünün gerçekleri, bir zamanlar birilerinin hayalleriydi.
Denemekten korkmayın, ömür boyu “Keşke deneseydim” diye pişman olmaktan korkun. Denedikten sonra yapamazsanız en azından aklınızda kalmayacak, hatta kazandırdığı deneyimle belki sonraki başarılı adımlarınızı atmanızı sağlayacak.
***
Finlandiya’nın Espoo kentinde 2003 yılında küçük bir mobil uygulama şirketi kuruldu.
Kurucuları adını Rovio koydular. 2005’de adını Rovio Mobile olarak değiştirdiler.
2009 yılına kadar tam 51 farklı mobil oyun geliştirdiler.
Her biri ellerinde patladı.
Tam 51 deneme..
Hiçbiri gelir getirememiş 51 oyun.
51 başarısız deneme.
Ve takvimler 2009’u gösterdiğinde çalışanlardan biri sıkıntıdan yuvarlak vücutlu kaşları çatık kuşlar çiziktirdi. O dönemde domuz gribi salgını olduğu için düşman olarak domuz figürleri tasarladı.
Ve mutlu son!
Kızgın kuşlar sadece domuzları yenmekle kalmadı, bu sabırlı, denemekten yılmayan 14 kişilik küçük şirketin makus talihini de yenmeyi başardı.
Toplam 3 milyardan fazla indirilen Angry Birds, şirketi Rovio’ya sadece 2014 yılında 150 milyon Euro (450 Milyon lira) kazandırdı.
***
Çok başarılı bir işadamına sorarlar:
- Başarınızı neye borçlusunuz?
- Aldığım doğru kararlara..
- Doğru kararları neye borçlusunuz?
- Tecrübeme...
- Tecrübenizi neye borçlusunuz?
- Aldığım yanlış kararlara...
İşte başarısızlık için tiyolar. Şimdi deneme, tekrar tekrar deneme sırası sizde!
Hadi hayırlı başarısızlıklar!
Lütfen bu yazıyı başarısızlıktan korkan, denemekten kaçan dostlarınızla paylaşın.
(Bu konu ilginizi çektiyse, youtube’da “Ben Kurdum Çok da Güzel Batırdım” diye arayarak başarısızlık ile ilgili verdiğim bir röportajı izleyebilirsiniz.)