Yarıyıl tatilinin bitmesine bir hafta kaldı. İkinci döneme hazırlanan ve yoğun sınav atmosferi yaşayacak çocuklarımız için beslenme şekli büyük önem taşıyor.
Okul çağı, çocuklarımızın beslenme alışkanlıklarının geliştiği, ev dışında yemek yemeye başladıkları; büyümenin hızlandığı önemli bir dönemdir. Öğrenme ve kavrama işlevlerinin önem kazandığı okul çağında beslenmenin önemi de artmaktadır. Yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya konmuştur. İşte çocukların hem sağlıklı büyümeleri hem de daha başarılı olmaları için birkaç öneri:
4 besin grubundan eşit tüketim
-Çocukların sağlıklı beslenebilmesi için süt, et, meyve-sebze ve tahıl grubundaki besinler tüketilmesine dikkat edilmelidir.
-Kemik ve diş gelişimi için imkanlar dahilinde günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, bir dilim beyaz peynir tüketmek önemli. Ayrıca, hastalıklara karşıdirençli olmaları ve sağlıklı büyümeleri için taze sebze veya meyve öneriyoruz.
-En önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olur. Yumurta, peynir, taze meyve veya meyve suları, birkaç dilim ekmek, 1 bardak süt çocuklar için kahvaltıda yeterlidir.
-Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulması, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. Besinlerin, 3 ana, 2 ara öğünde tüketilmesi en uygunudur.
AÇIKTA SATILAN GIDALARDAN UZAK TUTUN
-Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir ve temiz değildir. Uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir.
-Çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde de dikkatli olmaları gerekmektedir. Süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde üretim izninin bulunmasına dikkat edilmelidir.
-Beslenme çantası, su matarası her gün temizlenmeli. Öğle yemeği okulda yeniliyorsa Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı mönüler örnek alınmalıdır.
-Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Örneğin şeker, cips gibi besinler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ile kuru yemişlerin tercih edilmesi daha yararlıdır.
-Çocuklara sigarasız bir ortam sağlamak önemlidir.
-Uzun süreli televizyon seyretme, bilgisayar kullanımından kaçınılmalı. Çocuk gerek okul yönetimi ve gerekse ebeveynleri tarafından sevdiği herhangi bir spor dalına teşvik edilmelidir.