Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin en büyük kenti Erbil çok değişmiş. 1998 yılında Turkish Daily News gazetesinde çalışırken, Mesut Barzani’nin davetlisi olarak gittiğim Erbil’i 15 yıl aradan sonra bambaşka bir siluet ile buldum.
Asıl amacım Mesut Barzani, Diyarbakır’a gelmeden Erbil’de röportaj yapmak. Ancak Kak Mesut kararlı. Mesajları Diyarbakır’da verecek. Barzani’nin sağ kolu Fuat Hüseyin ile Salahaddin kentinde görüşmek üzere yola çıkıyoruz. Erbil’den Salahaddin’e yaklaştıkça büyük şantiyeler dikkat çekiyor. Irak Kürt kentleri bölgenin Dubai’si olursa kimse şaşırmasın. Bolca Türk firması mevcut. “Paçacı Venice” adındaki restaurant ise en ilginç tabelaydı. Kelle paça ve Venedik yan yana gelmiş oluyor böylece.
Fuad Hüseyin, resmi tatil olduğu için ofisinde değil de Salahaddin’deki misafirhanede karşılıyor bizi. Diyarbakır ziyaretinin “yer ve zaman” açısından tarihi olduğunu vurgu yapıyor. Ziyaretin ana amacı çözüm sürecine tam destek. Mesut Barzani, iki günlük Diyarbakır ziyaretinde bu vurguyu yapacak.
Barzani’nin mesajının ana fikri şu olacak: “Çözüm süreci, tüm bölgeye barış getirecek.”
Fuad Hüseyin, fazla detaya girmeden çözüm sürecinin sekteye uğramaması için PKK kanadıyla da görüşmeler yaptıklarını hatırlattı.
İkinci gündem de Suriye. Elbette Mesut Barzani ile Suriye’yi konuşmak demek, Suriye Kürtlerini konuşmak demek. PYD’nin adımlarına, Irak Kürtlerinin tepkisini önceki gün Barzani tarafından yapılan açıklamada net bir şekilde gördünüz. Fuad Hüseyin’e göre Suriye Kürtlerinin bölgedeki diğer Kürt unsurlarla uzlaşmak dışında şansı ve alternatifi yok.
Diyarbakır’daki en önemli ikinci dosya Suriye Kürtleri olacak.
PYD’nin tek taraflı adımları Iraklı Kürt cephesinde sinirleri gererken, Ankara-Erbil ittifakını da sağlamlaştırıyor.
Barzani, bu sabah Diyarbakır’a gelecek ve yarın da ayrılacak.
Şivan İsveç pasaportuyla gelecek
Ziyaretin en kritik noktası ise Kürt ozan Şivan Perwer’in Mesut Barzani’ye eşlik edecek olması. 24 TV için 2009 yılında Paris’te uzun bir röportaj yaptığım Şivan Perwer’in en büyük özlemi uzun sürgününden memlekete dönmekti. Barzani’nin ziyaretinde kendisine eşlik edecek olması, Şivan’ın farklı cephelerden baskılara maruz kalmasına neden oldu.
Şivan Perwer de çareyi ziyaretin olacağı güne kadar kendisini adeta karantinaya almakta buldu. Mesut Barzani ve Türk yetkililerle aynı gün Erbil’de bir araya geldi.
Prosedür olarak gerçek adı “İsmail Aygün” adındaki Perwer’in Türkiye’ye gelişinin önünde hiçbir engel bulunmuyor.
İsveç vatandaşlığı almış olan Perwer, İsveç pasaportuyla Türkiye’ye sorunsuz bir şekilde gelecek.
2009’da “34 yıllık sürgünüm” dediği özlem, aradan geçen 4 yılda 38 yıla ulaştı. Memleket özlemi deyip geçmeyin, iki tarafı kör bir bıçak olur, etinizi dilim dilim keser...
Şivan Perwer’e Barzani Irak Bölgesel Kürt yönetimi’nin Kültür Bakanlığı’nı da teklif etti zamanında. Memleketi aklından çıkarmayan Perwer kabul etmedi ama Irak Kürdistanı’nın efsane ismi olarak o topraklar sürgündeki ozanı bağrına bastı.
Şimdi tarihi bir ziyaretin en önemli parçalarından birisi olarak memleketine dönüyor. 2009’daki röportajda sormuştum. “Döndüğünüzde ilk nereye gitmek istersiniz?” diye.
Annesinin mezarını hiç ziyaret edemediğini söylemiş ve gözünden yuvarlanan yaşlarla, “annemin mezarına giderim” demişti.
Memleketi bu toprakların sürgünde filizlenen, sonra çınarlaşan dev ozanını karşılamaya hazır.
Kim ne derse desin, siyasal, kültürel ve duygusal yönü son derece yoğun bir program yaşanacak Diyarbakır’da...
Hani derler ya, temiz bir sayfa açılıyor artık.