Uzun zamandır ara verdiğim yazılarıma artık bu siteden devam edeceğim…
Aklıma gelenleri, gözlemlediklerimi, piyasalar ve dünya hakkında hissettiklerimi
Sizden gelen soru ve görüşleri de değerlendirip yazmaya çalışağım ..
Yazı yazmayı bıraktığım haziran 2013 ‘ten beri yaşananları yazmama gerek yok tabiî ki..
Ama şöyle bir genel portre çizmem gerekirse hem yurtiçinde hem de yurtdışında alışagelmiş gelişmeler yaşamadığımız malum..
Her zaman söylediğim gibi dünya da yaşanan çoğu siyasi,politik olayların kaynağı ekonomi..
2008’den itibaren dünya da yaşanan buhran henüz bitmiş değil sadece şekil değiştirmiş halde devam ediyor..Dünya yaşayan bir organizma ve nefes alıyor..Yaşadıkça gelişim ve değişim nasıl kaçınılmaz ise dünyada da siyasi ve ekonomik değişim ve gelişimler kaçınılmaz …
Somutlaştırırsak;
2014 başında yerel seçim öncesi yurtiçinde yaşanan gelişmeler , sonrası ekonomi yönetimin verdiği tepkiler ,sonrasında da Rusya ve Ukrayna arasında ki gerginlik, Irak , IŞID ve dahası..
Değişim sancılarının yaşandığının örnekleri…
Rusya ve Ukrayna gerginliği, Rusya’nın Çin’e yaklaşması, İran, İsrail,Gazze, Azerbeycan,Ermenistan …
Peki neden eşzamanlı ..Bunu tetikleyen nedenler nedir? Yazalım
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama, Avrupa Konseyi Başkanı Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, 13 Şubat 2013 tarihinde, ortak bir açıklama ile Avrupa Birliği ve ABD’nin kapsamlı bir Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması yapmak üzere müzakerelere başlayacaklarını duyurdular... 2015 yılı itibariyle tamamlanması hedeflenen söz konusu Anlaşmaya ilişkin olarak şimdiye kadar birçok sayıda müzakere turları gerçekleştirdiler
Çok değil 1 yıl önce ABD ve AB içlerinde yaşadıkları ve dünyanın başına sardıkları ekonomik krizi atlatmanın yolunun birlikte hareket etmek olduğunu keşfettiler .Ve “Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı yapmaya karar verdiler ..Bu dünya ekonomisindeki en büyük iş birliği örneğidir. Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı” iki ekonomik gücü serbest ticaret anlaşması ile bir ticaret bloğu haline getirmeyi planlayan bir girişim olarak büyük önem taşıyor.
Peki karşı tarafta Rusya …Eski günlerinde ki gücü istiyor ..ABD ve AB’nin bölgede böyle stratejik bir anlaşma yapma isteklerini çok rahatsız edici buldu ..Çin ve iran’ı da içinde barındıran bir blok kurmak adına kolları sıvadı..
Diğer taraftan Ortadoğu …İsrail’in Gazze saldıraları..IŞID’ın çok hızlı bir şekilde bölgeye yayılması ve her ne kadar ABD bölgeden uzak kalmak istemese de bulaşmak zorunda kalması..Obama bulaşmak istemiyor çünkü başında ki dert daha büyük..Rusya
Peki ne olacak…Dünya sakinleyecek mi?
Sakinlemeyecek hayır..
2011 yılının Nisan ayında resmi Amerikan Enerji Enformasyon Ajansı bir rapor yayınladı …BBC’nin haberine göre Raporda ilk defa olarak Amerika Birleşik Devletleri ,kaya gazı” ismiyle özetleyebileceğimiz “konvansiyonel olmayan yollardan elde edilen” doğal gaz ve petrol kaynakları toplu bir şekilde listeleniyor ve o zamana kadar daha ziyade konuyla ilgili olanların bildiği bir olgu dünya kamuoyuna açılıyordu.
ABD’de 2010-2011 yıllarından itibaren başlayarak kaya gazı ve petrol üretimindeki hızlı artış yaşandı.2000 yılında sadece 9 milyar m3 olan ve toplam üretimin %1.6’sına denk düşen kaya gazı üretimi, 2012 yılında toplam üretimin %34’üne, 230 milyar m3’e ulaştı.
Bu rakamlar, dünyanın en önemli enerji ithalatçılarından biri olan ABD’nin, “kendi kendine yetebilen” bir ülke olma yolunda ilerlediğini ve bir enerji ihracatçısı haline gelebileceğini gösteriyor
Kaya petrol üretiminin de etkisiyle ABD mayıs 2013’te 1997’ten beri ilk defa olarak ithal ettiğinden fazla petrol üretmeyi başardı.
Hadise şu : belki de önümüzde on yıllar içinde toplam ham petrol ithalinin beşte birini Irak ve Suudi Arabistan’dan yapan ABD’nin Orta Doğuya olan ekonomik bağımlılığını azaltacak. Yine BBC’nin haberine göre 2030 yılında Ortadoğu’dan ABD’ye petrol ihraç edilmeyecek olması mümkün…
Son cümleme dikkat…
….
Konudan konuya sıçradığımı düşünenler konu aslında bir….ENERJİ ve 6 yıldır atlatılamayan kriz..
Şöyle bir geriye çekilin; Rusya’ya , Avrupa birliği ve ABD ‘nin tepkilerine Ortadoğu’ya bakın..ABD’nin Ortadoğu stratejisine bakın..Almanya’nin nasıl ikiye bölündüğüne bakın..(Rusya ve ABD arasında) AB ekonomilerine ve faizlere bakın;ABD’nin büyümesine bakın…Dünyada ki para bolluğuna ve gelir eşitsizliğine bakın..(Dünya nufusunun yaklaşık yüzde 8’i dünya gelirlerinin yüzde 83’üne sahip..)
Peki ne olacak?
Ne olacağını maalesef izleyeceğiz ama ,
Dünya,
Sakinlemeyecek .. …
Günün sözü:Barış bile, büyük ücretlerle satın alınır./ Benjamin Franklin
Not:Bu genel yazının devamı ve piyasaya dair yazılarım devam edecektir.